Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ μιλάει στα μέσα ενημέρωσης στο Πεκίνο στις 23 Οκτωβρίου 2022. (Kevin Frayer/Getty Images)

Στον αγώνα του για παγκόσμια εξουσία, το ΚΚΚ έχει μια αριθμητική βαθμολογία για κάθε έθνος που θέλει να εκτοπίσει

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του εντροπικού πολέμου, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) κατατάσσει τις χώρες σύμφωνα με μια εμπειρική τιμή ή βαθμολογία που αποκαλεί συνολική αριθμητική τιμή εθνικής ισχύος. Στη συνέχεια, το ΚΚΚ μετρά εμπειρικά τι θα χρειαζόταν για να τις ξεπεράσει, με στόχο να βρεθεί στην πρώτη θέση στον κόσμο, σύμφωνα με την Κλεό Πασκάλ, ανώτερη συνεργάτιδα στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών.

«Ο φανερός, δηλωμένος στόχος της Κίνας είναι να γίνει το νούμερο ένα στον κόσμο από την άποψη της συνολικής εθνικής ισχύος … Με μια σχετική έννοια, αν έχεις χτυπήσει [άλλες χώρες], τα πας καλύτερα από αυτές», δήλωσε η Πασκάλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο “American Thought Leaders”, ένα πρόγραμμα του EpochTV.

Η κατανόηση της έννοιας της «συνολικής εθνικής ισχύος» (CNP) της Κίνας, η οποία υιοθετήθηκε τη δεκαετία του 1990, είναι το κλειδί για την κατανόηση της στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, δήλωσε η Πασκάλ στην κατάθεσή της στο Κογκρέσο (pdf) ενώπιον της υποεπιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Ασία, τον Ειρηνικό, την Κεντρική Ασία και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων πέρυσι.

«Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ), το CNP είναι ένας πραγματικός αριθμός», δήλωσε η Πασκάλ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων πριν παραθέσει τα λόγια του Πλοιάρχου (ε.α.) Μπερνάρντ Μόρελαντ, πρώην συνδέσμου της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ με το Πεκίνο.

Σύμφωνα με την Πασκάλ, ο Μόρελαντ είχε ορίσει το σκορ CNP του ΚΚΚ ως αντικειμενική μέτρηση.

«Το Πεκίνο υπολογίζει και επαναϋπολογίζει συνεχώς το CNP της Κίνας σε σχέση με άλλα έθνη με τον ίδιο τρόπο που πολλοί από εμάς παρακολουθούν την αύξηση του 401(k) μας. Το [ΚΚΚ] έχει εμμονή με τη μηχανική και τον υπολογισμό των πάντων και πιστεύει ότι όλα τα ζητήματα μπορούν να αναχθούν σε αριθμούς και αλγορίθμους. Αυτό εννοούν όταν αναφέρονται κατ’ ευφημισμόν σε «επιστημονικές προσεγγίσεις»», ανέφερε ο ο Μόρελαντ μέσω της Πασκάλ.

Η Πασκάλ εξήγησε τη σύνδεση μεταξύ του εντροπικού πολέμου και του σκορ CNP στον οικοδεσπότη του American Thoughts Leaders Γιαν Γιεκίλεκ και πώς τα δύο αυτά στοιχεία είναι αλληλένδετα στη στρατηγική του ΚΚ Κίνας για την απόκτηση παγκόσμιας κυριαρχίας.

«Μια κατάσταση εντροπίας είναι όταν τα πράγματα αρχίζουν να καταρρέουν ή να κατακερματίζονται και να γίνονται χαοτικά. Αν κοιτάξετε πώς το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας διεξάγει τον πολιτικό του πόλεμο και στοχοποιεί χώρες, ένα μέρος του είναι εντροπικός πόλεμος -για να φτάσουμε εκεί, μας βοηθά να κατανοήσουμε τον στόχο της εξωτερικής πολιτικής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Μια βασική συνιστώσα αυτού είναι -και το βλέπουμε στις κινεζικές δεξαμενές σκέψης- η συνολική εθνική ισχύς», δήλωσε η Πασκάλ.

Η Κλεό Πασκάλ, ανώτερη συνεργάτης στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών, στην Ουάσιγκτον στις 13 Δεκεμβρίου 2022. (Matthew Pearson/CPI Studios)

 

Το καθεστώς του ΚΚΚ υπολογίζει μια βαθμολογία CNP για κάθε έθνος και μετρά αριθμητικά τι θα χρειαζόταν η Κίνα για να είναι η πρώτη σε όρους συνολικής εθνικής ισχύος που περιλαμβάνει κάθε παράμετρο, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών και στρατιωτικών, δήλωσε η Πασκάλ.

«Αν έχετε ένα ορυχείο σπάνιων γαιών στη χώρα σας, αλλά το εξορύσσει μια κινεζική εταιρεία, το υπολογίζουν στη δική τους συνολική εθνική ισχύ, όχι στη δική σας, επειδή αυτό τροφοδοτεί τα συστήματά τους. Έχουν έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο να το βλέπουν. Αν έχετε ένα πάντα στο ζωολογικό κήπο, αυτό σημαίνει ότι έχουν έναν πόντο από εσάς για την ήπια ισχύ στο λογιστικό τους βιβλίο. Είναι πολύ εμπειρικό και είναι λίγο τρελό», δήλωσε η Πασκάλ στο Γιεκίλεκ.

Σύμφωνα με την ίδια, το ΚΚΚ θεωρεί την ανάλυση των διαφόρων παραμέτρων της ανθρωπότητας σε μετρήσιμες αριθμητικές τιμές ως «σημαντική κινητήρια δύναμη και ολοκληρωμένη εθνική ισχύ» και λειτουργεί σε πλήρη αντίθεση με την αμερικανική προσέγγιση.

«Υπάρχουν δύο τρόποι για να βελτιώσετε τη σχετική σας κατάταξη. Ο ένας είναι ο τυπικός αμερικανικός τρόπος, δηλαδή δουλεύεις σκληρά και βελτιώνεσαι. Ο άλλος είναι να ρίχνεις όλους τους άλλους προς τα κάτω. Και τότε, με μια σχετική έννοια, αν τους έχεις ρίξει κάτω, τα πας καλύτερα από αυτούς», είπε.

Αυτή η κινεζική κομμουνιστική αντίληψη της εθνικής συνολικής ισχύος εξηγεί την ατζέντα του Πεκίνου πίσω από την διοχέτευση της φαιντανύλης στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή καταστρέφει τους Αμερικανούς πολίτες, τις οικογένειές τους και τις κοινότητες, σύμφωνα με την Πασκάλ.

«Είναι πραγματικός εντροπικός πόλεμος που δημιουργεί αυτόν τον κατακερματισμό, την αποσύνθεση, το χάος μέσα στη χώρα-στόχο. Με μια σχετική έννοια, είναι μια πόλη στη μέση της Αμερικής που έχει πληγεί από τις σταγόνες της φαιντανύλης. Και με μια σχετική έννοια, η Κίνα τα πηγαίνει καλύτερα. Αυτό δίνει μια ένδειξη για το τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν προκειμένου να προωθήσουν τη συνολική εθνική ισχύ, δηλαδή να χρησιμοποιήσουν έναν πόλεμο «δίχως όρια», ο οποίος φυσικά είναι ένας άλλος κινεζικός όρος», δήλωσε η Πασκάλ.

Στην κατάθεσή της, η Πασκάλ υπενθύμισε στην επιτροπή του Κογκρέσου ότι ο Μόρελαντ αναλύει τη βαθμολογία CNP του κινεζικού καθεστώτος ως «αυτοσκοπό» και ότι η «επιδίωξή» του δικαιολογεί σχεδόν τα πάντα για το ΚΚΚ.

Σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην Sunday Guardian νωρίτερα φέτος, ανέφερε ότι το ΚΚΚ βρίσκεται σε διάφορα στάδια εντροπικού πολέμου στις Μαλδίβες, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα και η «μόλυνση» εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στον Ειρηνικό.

«Αιχμαλωσία της ελίτ»

Η Πασκάλ είπε στον Γιεκίλεκ ότι πριν χρησιμοποιήσει την επιλογή του «δίχως όρια» πολέμου για να διαλύσει και να αποδυναμώσει τις στοχευμένες κοινωνίες του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας εργάζεται για να αιχμαλωτίσει τις ελίτ αυτών των κοινωνιών.

«Κοιτάζουν μια χώρα και αν μπορούν να αιχμαλωτίσουν τις ελίτ, προτιμούν να το κάνουν αυτό. Απλώς κατακτούν τη χώρα μέσω της ελίτ. Αν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, τότε χρησιμοποιούν τον άνευ ορίων πόλεμο για να διεξάγουν εντροπικό πόλεμο για να διαλύσουν και να αποδυναμώσουν αυτές τις κοινωνίες, έτσι ώστε να μειωθεί η αντίσταση στην κινεζική καταναγκαστική συμπεριφορά», δήλωσε η Πασκάλ.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, το ΚΚΚ τείνει να εντοπίζει έναν αυταρχικό ηγέτη και στη συνέχεια να τον υποστηρίζει, επειδή αυτό λειτουργεί προς όφελός του κατά τη διάρκεια ενός εντροπικού ή εμφυλίου πολέμου, πρόσθεσε.

«Ένας αυταρχικός ηγέτης έχει ένα πλεονέκτημα, ειδικά αν υποστηρίζεται από περιουσιακά στοιχεία και πληροφορίες της ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας]. Τείνουν επίσης να απομακρύνονται από τη δυτική σφαίρα. Οι Αμερικανοί δεν θέλουν να έχουν να κάνουν με κάποιον πρωτο-αυταρχικό ηγέτη. Ο ηγέτης μένει με ακόμα λιγότερες επιλογές, και έτσι, είναι ακόμα πιο κοντά στην Κίνα», δήλωσε η Πασκάλ.

Οι Νήσοι Σολομώντα, ένα από τα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού που άλλαξαν τις διπλωματικές τους σχέσεις από την Ταϊβάν στο ΚΚΚ το 2019, αντιμετωπίστηκαν με την ίδια στρατηγική, σύμφωνα με την Πασκάλ. Το νησιωτικό έθνος, με πληθυσμό μόλις 700.000 κατοίκων, είναι γεωστρατηγικά απαραίτητο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επί του παρόντος βρίσκεται πιο κοντά στην Κίνα, με την οποία υπέγραψε μια ευρεία συμφωνία ασφαλείας τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Η ίδια παρομοίασε την κινεζική στρατηγική με αυτό που έκαναν οι αποικιοκράτες Βρετανοί τον 19ο αιώνα.

«Διαίρει και βασίλευε για να δημιουργήσει μια αποικιακή κυβέρνηση. Αυτό είναι πάνω κάτω το μοντέλο, διότι αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό το τελικό παιχνίδι που θέλει να στήσει το Πεκίνο. Μπορείτε να το δείτε σε ένα μέρος όπως τα νησιά του Σολομώντα», δήλωσε η Πασκάλ, προσθέτοντας ότι η όλη ιδέα είναι σαν να εγκαθιδρύεται ένα αυτοκρατορικό υποτελές κράτος με τον υπόλοιπο κόσμο να του καταβάλλει φόρο υποτέλειας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε