Σάββατο, 02 Μαρ, 2024
(φωτ. αρχείου ΑΡ/news247.gr)

Στρατιωτικό δορυφόρο προσπαθεί να θέσει σε τροχιά η Βόρεια Κορέα – Διεθνείς αντιδράσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επίσημου πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA, η προσπάθεια που έκανε σήμερα η χώρα να θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο απέτυχε και ο πύραυλος με το φορτίο του έπεσε «στη θάλασσα», απ’ όπου και αλιεύτηκε μερικώς από δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

Η ανακοίνωση εξηγεί πως ο «νέος» πύραυλος Cheollima-1, που μετέφερε τον «στρατιωτικό δορυφόρο αναγνώρισης», συνετρίβη στα ανοικτά των δυτικών ακτών της κορεατικής χερσονήσου, στην Κίτρινη Θάλασσα, αφού «έχασε ώθηση εξαιτίας της ανώμαλης εκκίνησης λειτουργίας» του δεύτερου σταδίου του κινητήρα του.

Η βλάβη οφειλόταν στην «χαμηλή αξιοπιστία και σταθερότητα» αυτού του νέου κινητήρα, πάντα κατά το KCNA, που διευκρίνισε ότι Βορειοκορεάτες επιστήμονες εξετάζουν τα αίτια της αποτυχίας και ότι θα γίνει νέα εκτόξευση «το συντομότερο δυνατόν».

Το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε πως δυνάμεις του ανέκτησαν, εν μέρει τουλάχιστον, τα συντρίμμια, δίνοντας στη δημοσιότητα οπτικό υλικό.

«Περί τις 08:05, στρατιωτικοί μας εντόπισαν αντικείμενο που υποθέτουν ότι αποτελούσε μέρος του ‘οχήματος διαστημικής εκτόξευσης’ […] της Βόρειας Κορέας σε ύδατα 200 χιλιόμετρα δυτικά της νήσου Ότσονγκ» και βρίσκονται στη διαδικασία «ανάκτησής του», ανέφερε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ.

(φωτ: EPA/South Korean Defense Ministry)

 

Η εκτόξευση προκάλεσε σύγχυση στη Νότια Κορέα, όπου ο δήμος της Σεούλ έστειλε στα κινητά κατοίκων της μητρόπολης μήνυμα που προειδοποιούσε πως υπήρχε ενδεχόμενο να χρειαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους, όπως και συναγερμό στην Ιαπωνία, όπου οι αρχές προειδοποίησαν μέσω του συστήματος J-Alert τους κατοίκους της Οκινάουα (στα νότια της χώρας) ότι ίσως καλούνταν να σπεύσουν σε καταφύγια. Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε κατόπιν πως το μήνυμα εστάλη «κατά λάθος», ενώ οι ιαπωνικές αρχές τερμάτισαν, λίγη ώρα αφού τον κήρυξαν, τον συναγερμό.

Σεούλ, Τόκιο, Ουάσιγκτον και ΟΗΕ «καταδίκασαν» την εκτόξευση

Η προεδρία των ΗΠΑ στηλίτευσε την κίνηση, που «αυξάνει τις εντάσεις» στην περιοχή κι «εγείρει κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κατάστασης ασφαλείας στην περιφέρεια και πέραν αυτής».

«Η υποτιθέμενη εκτόξευση δορυφόρου χρησιμοποιεί τεχνολογίες που συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα κατασκευής διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας», ανέφερε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Άνταμ Χοτζ, εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας.

«Δεν κλείνουμε την πόρτα στη διπλωματία, αλλά η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις της και να επιλέξει τον διάλογο», συνέχισε το κείμενο του Λευκού Οίκου, καλώντας «όλες» τις χώρες να «καταδικάσουν» την εκτόξευση. Οι αρχές των ΗΠΑ «θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια της αμερικανικής επικράτειας και των συμμάχων τους, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας», κατέληξε το δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε προχθές, Δευτέρα 29 Μαΐου, ότι η ακτοφυλακή της ειδοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα για την προσεχή εκτόξευση δορυφόρου, κατ’ αυτή προκάλυψη για τη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Τα δύο είδη πυραύλων βασίζονται γενικά στις ίδιες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με το Τόκιο, η Πιονγκγιάνγκ διευκρίνισε στην ιαπωνική ακτοφυλακή πως η εκτόξευση επρόκειτο να γίνει μεταξύ 31ης Μαΐου και 11ης Ιουνίου και ότι συντρίμμια αναμενόταν να καταπέσουν σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κίτρινη Θάλασσα, στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και στη νήσο Λουζόν των Φιλιππινών.

Η Βόρεια Κορέα είχε ήδη δοκιμάσει το 2012 και το 2016 πυραύλους, που κατ’ αυτήν είχαν θέσει σε τροχιά δορυφόρους, περνώντας πάνω από την Οκινάουα (νότια Ιαπωνία).

Το Τόκιο τόνισε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Χιροκάζου Ματσούνο πως «καταδικάζει σθεναρά» την εκτόξευση, που χαρακτήρισε κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ακριβώς αυτό το στοιχείο επισήμανε, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα εκπρόσωπός του ανέφερε πως «καταδικάζει σθεναρά» την εκτόξευση, που «αντίκειται» προς τις αποφάσεις του Σ.Α., αξιώνοντας η Πιονγκγιάνγκ να ξαναπάρει τον δρόμο της «αποπυρηνικοποίησης» της κορεατικής χερσονήσου.

Οι εντάσεις στην περιοχή έχουν αυξηθεί ραγδαία από την περασμένη χρονιά, καθώς η Βόρεια Κορέα έχει πολλαπλασιάσει τις οπλικές δοκιμές με τον ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν να χαρακτηρίζει πλέον το καθεστώς πυρηνικής δύναμης της χώρας του «αμετάκλητο», δηλώνοντας πως θέλει η Πιονγκγιάνγκ να αποκτήσει το «μεγαλύτερο» πυρηνικό οπλοστάσιο «στον κόσμο», κάτι που φαίνεται να κλείνει οριστικά την πόρτα στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση.

Η σημερινή εκτόξευση ήταν η έκτη προσπάθεια της Πιονγκγιάνγκ να θέσει δορυφόρο σε τροχιά και η πρώτη από το 2016.

Πηγή προσκείμενη στη νοτιοκορεατική προεδρία προεξόφλησε πως ενδεχόμενη νέα προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο θα γίνει ως την 11η Ιουνίου.

Χθες Τρίτη, το KCNA μετέδωσε δηλώσεις του Ρι Πιονγκ Τσολ, αντιπροέδρου της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών, κατά τον οποίο ο δορυφόρος θα επέτρεπε να «αντιμετωπιστούν οι επικίνδυνες στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ και των υποτελών τους», καθώς θα επιτρέπει «τη συλλογή πληροφοριών για τις στρατιωτικές ενέργειες του εχθρού σε πραγματικό χρόνο».

 

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε