Σάββατο, 14 Δεκ, 2024
Ένας γιατρός εξετάζει την εικόνα ενός ασθενούς σε αξονική τομογραφία στο Χαϊντιάν, Πεκίνο, Κίνα, στις 2 Ιανουαρίου 2023. (CFOTO/Future Publishing μέσω Getty Images)

Σύμπτωμα του «Λευκού Πνεύμονα»: Αναφορές πλημμυρίζουν τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν μέσω της έξαρσης COVID

Όταν ο πατέρας του Φαν Ντενγκ, ενός διακεκριμένου πρώην παρουσιαστή του κινεζικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα CCTV, άρχισε να αποκοιμιέται συχνότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οικογένεια δεν ανησύχησε.

Αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο, άλλωστε, για κάποιον στα 80 του χρόνια. Το μυαλό του άνδρα ήταν διαυγές και η όρεξή του ήταν τόσο καλή όσο ποτέ. Αλλά όταν η οικογένεια χρησιμοποίησε ένα παλμικό οξύμετρο από σύνεση, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα του ήταν επικίνδυνα χαμηλά, στο 88%, 4% κάτω από το όριο που απαιτεί ιατρική φροντίδα. Μέχρι να τον μεταφέρει η οικογένεια στο νοσοκομείο, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα του είχαν πέσει στη περιοχή του 60%.

Μόνο μετά τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας στο νοσοκομείο η οικογένεια συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα της κατάστασης: Οι πνεύμονές του εμφανίζονταν ως επί το πλείστον λευκοί. Οι υγιείς πνεύμονες, αντίθετα, κανονικά θα εμφανίζονταν ως σκούρες περιοχές.

Πέθανε μετά από τρεις νύχτες στο νοσοκομείο.

Ο Φαν μοιράστηκε αυτή τη μαρτυρία στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έχουν κατακλυστεί από παρόμοιες ιστορίες οικογενειών και φίλων θυμάτων που φέρονται να παρουσίασαν τα ίδια συμπτώματα στους πνεύμονές τους.

Ο «λευκός πνεύμονας», που κάποτε ήταν μια ελάχιστα γνωστή φράση, ήταν μια δημοφιλής λέξη στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν μέσω μιας εκτεταμένης επιδημίας COVID που σαρώνει την Κίνα, προτού η λογοκρισία επέμβει για να σταματήσει κάθε είδους συζήτηση για το φαινόμενο. Οι λευκές κηλίδες υποδεικνύουν περιοχές φλεγμονής, οι οποίες προκαλούν υπερβολική συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες.

Το φαινόμενο έχει προκαλέσει φόβους ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί ή ότι παλαιότερα στελέχη του COVID οδηγούν στην τελευταία έξαρση. Το κινεζικό καθεστώς, το οποίο έχει επικριθεί έντονα από τη διεθνή κοινότητα για την άρνησή του να μοιραστεί δεδομένα σχετικά με την επιδημία, επιμένει ότι η Όμικρον βρίσκεται πίσω από την έξαρση, ότι δεν έχουν εμφανιστεί νέες παραλλαγές και ότι δεν έχουν επανεμφανιστεί παλαιότερα στελέχη

Ένας γιατρός εξετάζει την εικόνα ενός ασθενούς σε αξονική τομογραφία στο Χαϊντιάν, Πεκίνο, Κίνα, στις 2 Ιανουαρίου 2023. (CFOTO/Future Publishing μέσω Getty Images)

 

Επίσημη εξήγηση και ανησυχίες

Οι ηλικιωμένοι δεν ήταν η μόνη ομάδα που φέρεται να παρουσίασε σύνδρομο λευκών πνευμόνων. Πρόσφατες αναφορές των κινεζικών μέσων ενημέρωσης και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιγράφουν ασθενείς από 12 ετών έως και κάποιους 30άρηδες.

Το ποσοστό θανάτου είναι περίπου 40% για όσους έχουν σοβαρές περιπτώσεις λευκού πνεύμονα- και ακόμη και για τους ανθρώπους που αναρρώνουν, πιθανότατα θα παραμείνουν ινώδεις ουλές, δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ο Ζανγκ Λι, αναπληρωτής διευθυντής νευροχειρουργικής στο Νοσοκομείο Φιλίας Κίνας-Ιαπωνίας στη Σαγκάη.

Ο ίδιος και πολλοί άλλοι κορυφαίοι Κινέζοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι οι ασθενείς με λευκούς πνεύμονες -οι οποίοι σύμφωνα με τον ορισμό τους έχουν περίπου τα τρία τέταρτα των πνευμόνων τους να φαίνονται λευκά στην αξονική τομογραφία- αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος των ασθενών με COVID.

«Όλες οι σοβαρές πνευμονίες θα προκαλέσουν λευκούς πνεύμονες», δήλωσε ο Ζανγκ Γουενχόνγκ, διευθυντής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο νοσοκομείο Huashan του Πανεπιστημίου Fudan καθώς και γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, σε άρθρο του στο κινεζικό μέσο ενημέρωσης Caixin.

«Παρόλο που το ποσοστό των ασθενών με «λευκό πνεύμονα» δεν είναι υψηλό, λόγω του σημαντικού αριθμού, ο αριθμός των περιπτώσεων «λευκού πνεύμονα» που παρατηρούμε κλινικά θα αυξηθεί».

Ένας ασθενής με οξυγόνο μεταφέρεται με φορείο σε ένα πολυσύχναστο δωμάτιο επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομείο στο Πεκίνο της Κίνας, στις 2 Ιανουαρίου 2023. (Getty Images)

 

Ερωτηθείσα εάν η Όμικρον μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο, η κορυφαία υγειονομική αρχή της Κίνας, η Εθνική Επιτροπή Υγείας, δεν απάντησε άμεσα στην ερώτηση, αλλά τόνισε ότι ο λευκός πνεύμονας δεν έχει καμία σχέση με τις αρχικές παραλλαγές COVID ή τον εμβολιασμό με κινεζικά εμβόλια. Αντίθετα, πολλά παθογόνα μπορούν να οδηγήσουν σε μια τέτοια φλεγμονή των πνευμόνων και «ένας σημαντικός αριθμός» των ασθενών μπορεί να επανέλθει στην υγεία του, δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα.

Οι επίσημες δηλώσεις, ωστόσο, δεν καθησύχασαν πολλούς Κινέζους.

Ένας ανώνυμος γιατρός που φορούσε μια ιατρική πλαστική προστασία πάνω από τη χειρουργική του μάσκα δήλωσε ότι διέγνωσε 120 ασθενείς με COVID σε διάστημα οκτώ ωρών, από τους οποίους, το ένα τρίτο ήταν σοβαρά άρρωστοι και έως 20, περίπου το 16%, είχαν συμπτώματα λευκών πνευμόνων.

«Οι λευκοί πνεύμονες δεν παρατηρούνται μόνο στους ηλικιωμένους», είπε σε ένα βίντεο που μοιράστηκε στον κινεζικό ιστότοπο Weibo, ο οποίος εμφανίζει ένα έγγραφο που απαριθμεί λεπτομέρειες των ασθενών που έχουν προσβληθεί.

«Υπάρχουν άνθρωποι ηλικίας 20, 40 και 60 ετών. Αισθάνομαι λίγο πανικόβλητος».

Αναφορές από τους πολίτες

Όπως και ο πατέρας του πρώην παρουσιαστή του CCTV, ορισμένοι από αυτούς τους ασθενείς παρουσίασαν ελάχιστα εξωτερικά σημάδια, όπως πυρετό ή βήχα, που είναι πιο τυπικά σε μια μόλυνση από COVID. Οι γιατροί το περιγράφουν αυτό ως «σιωπηλή υποξία» -μια κατάσταση όπου το οξυγόνο στο σώμα είναι ανησυχητικά χαμηλό.

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις, άνθρωποι από πολλές περιοχές της Κίνας δήλωσαν ότι έχουν δει τέτοιες περιπτώσεις σε κοντινά τους πρόσωπα. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες ζήτησαν ανωνυμία για το φόβο αντιποίνων.

Ένας μπλόγκερ στη νοτιοδυτική μεγαλούπολη Τσονγκτσίνγκ ανέφερε έναν πρώην συμμαθητή του που εμφάνισε συμπτώματα «λευκού πνεύμονα» ενώ ανάρρωνε από μια ήπια λοίμωξη COVID.

«Ο γιατρός είπε ότι θα ήταν επικίνδυνο αν περίμεναν λίγο περισσότερο», δήλωσε στην Epoch Times.

Ο Ζανγκ, ο ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων με έδρα τη Σαγκάη, δήλωσε ότι το κύριο παράθυρο για τη θεραπεία «σοβαρών περιπτώσεων πνευμονίας» είναι 72 ώρες. Αλλά για πολλούς, αυτό δεν είναι εφικτό λόγω της εξαιρετικά δύσκολης πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη. Τα νοσοκομεία και οι κλινικές υγείας σε όλη την Κίνα έχουν κατακλυστεί τις τελευταίες εβδομάδες μετά την έξαρση των κρουσμάτων.

Ένας ασθενής με συμπτώματα «λευκού πνεύμονα» από το Σουτσού, μια πόλη κοντά στη Σαγκάη, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να βρει κρεβάτι σε νοσοκομείο αφού διαγνώστηκε με διπλή φλεγμονή των πνευμόνων και ιογενή πνευμονία.

«Δεν υπήρχε κρεβάτι», δήλωσε στην Epoch Times.

Ένας άνδρας από τη Γουχάν, το «σημείο-μηδέν» της Κίνας για τον ιό το 2020, είναι άρρωστος από τον ιό, μαζί με τη σύζυγο και τη μητέρα του. Η μητέρα του ήταν στη χειρότερη κατάσταση και έτρωγε με δυσκολία. Μετά από ένα γύρο επισκέψεων σε μεγάλα νοσοκομεία που είναι όλα γεμάτα με τους προσβεβλημένους, την έβαλαν σε ένα μικρό τοπικό νοσοκομείο, όπου της χορηγήθηκαν αντιφλεγμονώδη φάρμακα για δύο ημέρες.

«Η εξέταση έδειξε ότι έχει πνευμονική λοίμωξη. Ο γιατρός δεν είπε πολλά, αλλά το προαίσθημά μου είναι ότι πρόκειται και για «λευκό πνεύμονα»», δήλωσε στην Epoch Times στις 30 Δεκεμβρίου 2022.

«Κάθε μέρα, υπάρχουν θάνατοι στο συγκρότημα κατοικιών μου, ασταμάτητα», είπε, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι ηλικιωμένοι.  «Γύρω μου, αν ένα άτομο αρρωστήσει σε ένα νοικοκυριό, όλοι οι υπόλοιποι θα κολλήσουν. Δεν γλιτώνει κανείς». Πρόσθεσε ότι ο φίλος του έχασε τη μητέρα του δύο ημέρες αφότου η απεικόνιση του θώρακα εντόπισε λευκό πνεύμονα.

Προς το παρόν, η λύση του είναι η χρήση ανοσοσφαιρίνης για τη θεραπεία ορισμένων λοιμώξεων, μια θεραπεία που έχει δει την τιμή της να οκταπλασιάζεται σε ορισμένες περιοχές, αφού κάποιοι άνθρωποι στο διαδίκτυο την πίστωσαν ότι βοήθησε στην ανακούφιση από τον COVID. Ο ίδιος έχει καταφέρει να αποκτήσει 10 συσκευασίες μέσω των διασυνδέσεών του.

Δεν είναι σαφές πόσοι τέτοιοι θάνατοι αποδίδονται στον COVID. Ο επίσημος απολογισμός της Κίνας ήταν μέχρι στιγμής τόσο χαμηλός που ένας κορυφαίος επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις 3 Ιανουαρίου ζήτησε μια «πιο ρεαλιστική εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει».

Αυτή η εικόνα δείχνει ασθενείς με Covid-19 σε κρεβάτια στο νοσοκομείο Tianjin Nankai στο Τιανζίν στις 28 Δεκεμβρίου 2022 (Noel Celis/AFP via Getty Images).

 

Οι αριθμοί των λοιμώξεων, τους οποίους το καθεστώς σταμάτησε προσφάτως να δημοσιεύει σε καθημερινή βάση, έχουν επίσης προκαλέσει ευρύ σκεπτικισμό, αλλά αξιωματούχοι του τομέα της υγείας δήλωσαν ότι το ποσοστό μόλυνσης σε πολλές μεγάλες πόλεις έχει ξεπεράσει το 50% και μπορεί να φτάσει το 80% στο Πεκίνο. Ένα υπόμνημα που διέρρευσε από την Εθνική Επιτροπή Υγείας αποκάλυψε ότι το καθεστώς υπολόγισε 250 εκατομμύρια μολύνσεις τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου 2022.

Ένας κάτοικος του Πεκίνου που έδωσε το επώνυμό του ως Γουάνγκ δήλωσε ότι έπρεπε να κλείσει ραντεβού έως και 25 ημέρες νωρίτερα για να αποτεφρώσει τον αδελφό του, ο οποίος πέθανε τρεις ημέρες αφότου διαγνώστηκε με αναπνευστική ανεπάρκεια.

Πρόσφατα επισκέφθηκε έναν φίλο του με συμπτώματα «λευκού πνεύμονα» στο νοσοκομείο και ξαφνιάστηκε όταν βρήκε ένα σωρό πτώματα στους διαδρόμους.

«Μου ζήτησαν να βγω έξω λίγο αφότου αρχίσαμε να μιλάμε, λέγοντάς μου ότι έπρεπε να χειριστούν τους νεκρούς. Κάποιος πεθαίνει εκεί κάθε μέρα», δήλωσε ο Γουάνγκ στην Epoch Times.

«Δεν θα μάθεις τίποτα», είπε. «Και δεν θα σου πουν τίποτα. Το μόνο που λένε είναι ότι υπάρχει φλεγμονή των πνευμόνων».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε