Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Μάρτυρες υποστηρίζουν πως στρατολογήθηκαν άμεσα σπό τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Συλλήψεις στην Κούβα για στρατολόγηση πολιτών από τη Ρωσία

Δεκαεπτά άτομα συνελήφθησαν στην Κούβα ως ύποπτα για σχέσεις με ένα δίκτυο λαθραίας διακίνησης ανθρώπων, το οποίο επιχειρεί από τη Ρωσία με στόχο να στρατολογήσει άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, το υπουργείο Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση είχε εξηγήσει τη Δευτέρα πως το υπουργείο καταβάλλει προσπάθειες για να «εξουδετερώσει και να διαλύσει ένα δίκτυο λαθραίας διακίνησης ανθρώπων που επιχειρεί από τη Ρωσία για να ενσωματώσει Κουβανούς πολίτες που ζουν εκεί και ακόμη και μερικούς από την Κούβα, στις στρατιωτικές δυνάμεις που εμπλέκονται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία».

Χθες, Πέμπτη, ο υπεύθυνος για την έρευνα Σέσαρ Ροντρίγκες δήλωσε πως 17 άτομα έχουν συλληφθεί προς το παρόν, χωρίς να κάνει γνωστή την εθνικότητά τους.

Ο ίδιος διευκρίνισε, ωστόσο, πως ένας εξ αυτών είναι «ο εσωτερικός οργανωτής αυτών των δραστηριοτήτων». Δύο άλλοι ταυτοποιήθηκαν ως στρατολόγοι, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η εισαγγελία ανακοίνωσε πως οι δικαστικές αρχές εξετάζουν κατηγορίες για «λαθραία διακίνηση ανθρώπων, μισθοφορικές δραστηριότητες και πράξεις εχθρικές από ένα ξένο κράτος», κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ποινές κάθειρξης 30 ετών έως ισόβια ή ακόμη και στην ποινή του θανάτου.

Ο πατέρας δύο νέων που στρατολογήθηκαν απ’ αυτό τον πυρήνα εμφανίσθηκε στην κρατική τηλεόραση και αφηγήθηκε ότι ένας από τους γιους του είχε καταφέρει να φύγει τον Ιούλιο από το νησί, ενώ ο άλλος βρίσκεται στα χέρια των αρχών στην Κούβα.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλέσθηκαν από την πλευρά τους την περίπτωση δύο 19χρονων για τους οποίους ανέφεραν πως στρατολογήθηκαν μέσω του Facebook και εξαπατήθηκαν από τους στρατολόγους, οι οποίοι τους πρότειναν να εργασθούν ως οικοδόμοι στην Ουκρανία μαζί με τον ρωσικό στρατό. Άλλοι μάρτυρες υποστηρίζουν πως στρατολογήθηκαν άμεσα σπό τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Η κουβανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συνέργεια με τη Μόσχα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε