Παρασκευή, 13 Σεπ, 2024
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ (δεξιά) ανταλλάσσει χειραψία με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι στο τέλος κοινής συνέντευξης Τύπου, μετά από τη συνάντησή τους στο Σότσι στις 13 Μαΐου 2019. (Pavel Golovkin/AFP μέσω Getty Images).

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Κίνας μετά από τον θάνατο του Ιρανού προέδρου

«Το ΚΚΚ δεν θέλει να υπονομευθούν οι συναλλαγές του με τις δυτικές χώρες εξαιτίας του Ιράν», λέει εμπειρογνώμονας.

Μετά τη μοιραία συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο Ιρανός προέδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας στο Καζακστάν για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Το ελικόπτερο του κου Ραϊσί συνετρίβη στις 19 Μαΐου και ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε στις 20 Μαΐου.

Αργότερα την ίδια ημέρα, ο κος Γουάνγκ συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, σε διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην Αστάνα του Καζακστάν.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης είναι ένας ευρασιατικός οργανισμός για την πολιτική, την οικονομία, την ασφάλεια και την άμυνα υπό την ηγεσία της Κίνας και της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές του ΚΚ Κίνας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Ο κος Γουάνγκ είπε στον κο Λαβρόφ ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερες διμερείς συναλλαγές εντός του έτους, να συνεχίσουν να διευρύνουν την αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ τους και να εδραιώσουν τα βασικά θεμέλια της συνεργασίας.

Μετά το θάνατο του κου Ραϊσί, τόσο ο ηγέτης του ΚΚΚ Σι Τζινπίνγκ όσο και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσαν ότι έχασαν έναν «καλό φίλο» και εξήραν το ρόλο του κου Ραϊσί στην ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Στα μέσα Μαρτίου, η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν διεξήγαγαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην Αραβική Θάλασσα. Η Κίνα είναι, επίσης, ο μεγαλύτερος αγοραστής του ιρανικού πετρελαίου.

Ο Τσουνγκ Τσιχ-τουνγκ, βοηθός ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ταϊβάν, δήλωσε στους Epoch Times στις 21 Μαΐου ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας και της Ρωσίας ανταλλάσσουν συνήθως πληροφορίες μέσω τέτοιων συναντήσεων και ότι σίγουρα μοιράστηκαν τις απόψεις των χωρών τους σχετικά με το θάνατο του κου Ραϊσί σε αυτήν τη συνάντηση.

Ο Σου Τζε-γιουν, διευθυντής του Τμήματος Αμυντικής Στρατηγικής και Πόρων στο Ινστιτούτο Έρευνας Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ταϊβάν, δήλωσε στους Epoch Times ότι ο θάνατος του κου Ραϊσί θα οδηγήσει σε ορισμένες αλλαγές στο εσωτερικό του Ιράν.

«Εξάλλου, υπάρχουν διάφορες δυνάμεις στο εσωτερικό του Ιράν, οπότε μετά τον θάνατο του προέδρου, ο οποίος ήταν μάλλον σινόφιλος και ρωσόφιλος, πρέπει να εκλεγεί νέος πρόεδρος», δήλωσε ο κου Σου.

«Σε αυτή την κατάσταση, αν αλλάξει η διπλωματική κατεύθυνση του Ιράν, σίγουρα δεν θα είναι καλά νέα για το Πεκίνο και τη Μόσχα, ιδίως για τον πρώτο που χρειάζεται πολύ πετρέλαιο από το Ιράν».

Ο κος Τσουνγκ είπε ότι το Ιράν, όπως και η Ρωσία, αντιμετωπίζει σοβαρές κυρώσεις από τη Δύση και ότι το ΚΚΚ έχει υιοθετήσει την ίδια αμφίπλευρη προσέγγιση στην αντιμετώπιση των σχέσεων με το Ιράν, όπως και με τη Ρωσία:

«Το ΚΚΚ χρησιμοποιεί το Ιράν για να μεσολαβεί σε ζητήματα με τις αραβικές χώρες και να δείχνει την επιρροή του στη Μέση Ανατολή. Οι δυτικές χώρες ελπίζουν, επίσης, ότι μέσω της επιρροής της στο Ιράν, η Κίνα μπορεί να έχει και μία ‘επιρροή’ στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στο ζήτημα των πυρηνικών όπλων.

»Αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί ότι, ακόμη και αν το ΚΚΚ και το Ιράν έχουν ενιαίο μέτωπο, το ΚΚΚ δεν θέλει να επηρεαστεί αρνητικά από το Ιράν, επειδή θέλει να κάνει συμφωνίες με τις δυτικές χώρες. Το ΚΚΚ δεν θέλει να υπονομεύονται οι συναλλαγές του με τις δυτικές χώρες από το Ιράν.»

Ο κος Σου δήλωσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση των ενταλμάτων σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τους ηγέτες της Χαμάς στις 20 Μαΐου, ο νέος Ιρανός πρόεδρος είναι πιθανό να σκεφτεί διαφορετικά και να έχει μια ελαφρώς πιο μαλακή στάση απέναντι στη Δύση.

«Αλλά δεν θα απομακρυνθεί από τη συνεργασία με το ΚΚΚ και τη Ρωσία», είπε. «Μπορεί απλώς να αμβλύνει λίγο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αυτό είναι όλο.»

An Iranian military boat patrols as a warship enters Iranian waters before the start of a joint naval drill by Iran, Russia, and China in the Indian Ocean, on March 12, 2024. (Iranian Army via AP)
Ιρανικό στρατιωτικό σκάφος περιπολεί καθώς ένα πολεμικό πλοίο εισέρχεται στα ιρανικά ύδατα πριν από την έναρξη κοινής ναυτικής άσκησης του Ιράν, της Ρωσίας και της Κίνας στον Ινδικό Ωκεανό, στις 12 Μαρτίου 2024. (Ιρανικός στρατός μέσω AP)

 

Ούτε ο κος Τσουνγκ πιστεύει ότι η στρατηγική εταιρική σχέση και συμμαχία μεταξύ του ΚΚΚ, του Ιράν και της Ρωσίας θα αλλάξει:

«Αυτές οι τρεις χώρες είναι ουσιαστικά απομονωμένες από τη διεθνή κοινότητα. Συμμαχούν για ‘ζεστασιά’. Δεν έχει σημασία ποιος είναι ο πρόεδρος του Ιράν, αυτό δεν θα αλλάξει.»

Του Alex Wu, με τη συμβολή των Zhang Hong και Luo Ya

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε