Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Μέλη κοινωνικών οργανώσεων διαμαρτύρονται στις 14 Ιουλίου 2022 στην πλατεία Πλάζα ντε Μάιο μπροστά από το προεδρικό μέγαρο Κάζα Ροζάντα στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. (Photo by Luis ROBAYO / AFP) (Photo by LUIS ROBAYO/AFP via Getty Images)

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στην Αργεντινή, καθώς οι αξιωματούχοι παραιτούνται εν μέσω δελτίων τροφίμων και λεηλασιών

Ομάδες διαδηλωτών διαδήλωσαν στην πλατεία Plaza de Mayo στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Άιρες, στις 28 Ιουλίου, με επικεφαλής επαγγελματίες διοργανωτές ή «piqueteros» που ζητούσαν περισσότερα κοινωνικά προγράμματα και ένα βασικό καθολικό εισόδημα από την κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν μια ελάχιστη μηνιαία επιδότηση εισοδήματος 100.000 πέσος, που αντιστοιχεί σε 758 δολάρια ΗΠΑ.

Περισσότερες διοικητικές ανακατατάξεις πραγματοποιήθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα, αφού ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες φέρεται να απομάκρυνε στις 27 Ιουλίου τη νεοδιορισθείσα υπουργό Οικονομικών της χώρας, Σιλβίνα Μπατάκις, μετά από λίγες μόνο εβδομάδες θητείας.

Η Μπατάκις αντικατέστησε τον Μάρτιν Γκουζμάν, ο οποίος παραιτήθηκε από την ίδια θέση στις 2 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της βουλής του Κογκρέσου, Σέρτζιο Μάσα, ανέλαβε γρήγορα τη θέση μετά την απομάκρυνση της Μπατάκις από τη Φερνάντεζ.

Ο Μάσα είναι σήμερα υπουργός Οικονομικών, Γεωργίας και Παραγωγικής Ανάπτυξης.

«Θα αφιερώσω όλη μου την ενέργεια στην επίλυση προβλημάτων, κατανοώντας ότι είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορώ να προσφέρω στη χώρα», ανέφερε ο Μάσα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Χουλιάν Ντομίνγκες, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στις 29 Ιουλίου. Αυτό ήρθε μετά την παραίτηση του προεδρικού συμβούλου και γραμματέα στρατηγικών υποθέσεων, Γκουστάβο Μπελίζ, στις 28 Ιουλίου.

Έτσι, σε λιγότερο από 30 ημέρες, τέσσερα υψηλόβαθμα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Αργεντινής είτε παραιτήθηκαν είτε απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους.

Η παραίτηση του Μπελίζ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την πολιτικά διχασμένη κυβέρνηση. Ήταν ένας από τους αξιωματούχους που βρίσκονταν πιο κοντά στη Φερνάντες και ανέλαβε διάφορους ρόλους, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης του οικονομικού και κοινωνικού συμβουλίου.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του Φερνάντες το 2020, 17 μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν παραιτηθεί.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες εκφωνεί ομιλία δίπλα στην αντιπρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, την 1η Μαρτίου 2022. (Matias Baglietto/Getty Images)

 

Εν τω μεταξύ, πολλοί Αργεντινοί αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε το 60% τον Ιούλιο.

Η λεηλασία ενός σούπερ μάρκετ στην πόλη Ράουσον, στην επαρχία Σαν Χουάν, έγινε μέρα μεσημέρι το Σαββατοκύριακο της 30ής Ιουλίου.

Μια μεγάλη ομάδα ατόμων εισήλθε στο κατάστημα Chango Mas, πήρε τον έλεγχο και λεηλάτησε, ενώ παγίδευσε 20 υπαλλήλους του καταστήματος στο εσωτερικό του. Οι εργαζόμενοι διασώθηκαν τελικά από την τοπική αστυνομία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του σούπερ μάρκετ.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 36 άτομα που συμμετείχαν στο περιστατικό λεηλασίας.

Πέρα από τον πληθωρισμό, μεγάλο μέρος του πρόσφατου πανικού για τα εμπορεύματα προκλήθηκε από την έγκριση από την κυβέρνηση της χορήγησης τροφίμων σε παντοπωλεία σε όλη τη χώρα.

Το μέτρο αυτό εισήχθη αρχικά στα τέλη Μαρτίου, δίνοντας στις αγορές τη δυνατότητα να μετρούν τις προμήθειες τροφίμων σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι ελλείψεις.

Έκτοτε, ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στα ύψη, αφήνοντας άδεια ράφια και μεγάλες ουρές σε ορισμένα καταστήματα για την αγορά καθημερινών ειδών, όπως αυγά, αλεύρι και ψωμί.

Τα είδη προς πώληση δεν έχουν πλέον ετικέτες τιμών, αφού αλλάζουν κυριολεκτικά με την ώρα. Με άλλα λόγια, η τιμή μιας δωδεκάδας αυγών στις 8 το πρωί δεν θα είναι απαραίτητα η ίδια το μεσημέρι.

Και τα δολάρια ΗΠΑ είναι ο προτιμώμενος τρόπος πληρωμής.

Ένας άνδρας στέκεται μέσα σε ένα κατάστημα χωρίς ρεύμα κατά τη διάρκεια του μπλακ άουτ, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, τον Ιούνιο. 16, 2019. (AP Photo/Tomas F. Cuesta)

 

Οι Αργεντίνοι έχουν αυξήσει τη χρήση των δολαρίων ως σωσίβιο πληθωρισμού από τότε που ξεκίνησε η πανδημία το 2020. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια βραχυπρόθεσμη στρατηγική για την οικονομική κατάρρευση της χώρας.

«Αρχικά, η δολαριοποίηση θα είχε πολύ θετικό αντίκτυπο, μειώνοντας το ποσοστό πληθωρισμού. Η Αργεντινή πρακτικά δεν έχει πλέον νόμισμα», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Ορλάντο Γκουτιέρεζ-Μπορονάτ στην Epoch Times.

Η συνεχιζόμενη υποτίμηση του πέσο της Αργεντινής και τα μειωμένα αποθέματα σκληρού νομίσματος υπογραμμίζουν την κρίση της χώρας. Σε συνδυασμό με την αδυναμία της κυβέρνησης να πληρώσει το εξωτερικό της χρέος και τους βαρείς φόρους που παραλύουν τον αγροτικό τομέα, ορισμένοι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ομοιότητες μεταξύ της κρίσης της Σρι Λάνκα και της απότομης καθοδικής πορείας της Αργεντινής.

Το πέσο της Αργεντινής διαπραγματευόταν στα 106,3 ανά 1 δολάριο ΗΠΑ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, αλλά έπεσε στα 131,2 μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Ο Μπορονάτ σημειώνει ότι ενώ η χρήση δολαρίων βραχυπρόθεσμα μπορεί να αποφορτίσει την πίεση του πληθωρισμού, πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο για το μέλλον.

«Είναι απαραίτητο … να δημιουργηθούν τα κίνητρα για την επίθεση στα διαρθρωτικά προβλήματα που έχει η οικονομία. Βασικά, αυτά είναι οι υψηλές και αναποτελεσματικές δημόσιες δαπάνες και το ενδημικό δημοσιονομικό έλλειμμα», εξηγεί.

«Όπως είναι γνωστό, το έλλειμμα χρηματοδοτείται με νομισματική εκτύπωση, επειδή η χώρα δεν έχει πλέον [διεθνή] πίστωση και η φορολογική πίεση είναι πολύ υψηλή».

Τα λόγια του Μπορονάτ απηχούν αυτό που αναρίθμητοι άλλοι αναλυτές και οικονομολόγοι λένε εδώ και χρόνια: η κακή διαχείριση των οικονομικών και των δαπανών έχει σκάψει μια τρύπα από την οποία καμία πρόσφατη κυβέρνηση δεν μπόρεσε να βγει.

Ορισμένοι νομοθέτες αναγνωρίζουν την ανάγκη για ένα αναθεωρημένο πακέτο δαπανών.

Κατά τη σύντομη θητεία της στο τιμόνι ως υπουργός Οικονομικών, η Μπατάκις είπε στους επενδυτές ότι η χώρα πρέπει να πληρώσει τα χρέη της και αναφέρθηκε σε περικοπές του προϋπολογισμού στις κρατικές δαπάνες.

Οι περικοπές των επιδοτήσεων στον τομέα της ενέργειας ξεκίνησαν τον Ιούνιο.

Ωστόσο, οι φωνές των διαδηλωτών που θέλουν περισσότερα κρατικά χρήματα συνεχίζουν να ακούγονται στους δρόμους. Βίντεο από διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας δείχνουν διαδηλωτές να ζητούν ένα κοινωνικό πρόγραμμα παρόμοιο με αυτό της Κούβας.

Ο Φερνάντεζ συνθλίβεται υπό το βάρος της «κακής οικονομικής πολιτικής και του σχεδιασμού», σύμφωνα με τον Μπορονάτ.

«Αυτό επιδεινώνεται από την επιθυμία του να γίνει η Αργεντινή αφενός ένα αναπτυγμένο έθνος, αλλά ταυτόχρονα να γίνει εταίρος και συνήγορος των δικτατοριών στην Κούβα και την Κίνα, καθώς και της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπό τον Πούτιν».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε