Σάββατο, 19 Απρ, 2025
Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο (R-Fla.) περπατά στο κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στις 2 Αυγούστου 2022. (Anna Moneymaker/Getty Images)

Συνεχίζονται οι συντονισμένες προσπάθειες ΗΠΑ και Ευρωπαίων συμμάχων για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, βρέθηκε την Πέμπτη στο Παρίσι, έχοντας στο πλευρό του τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, για συνομιλίες που αφορούν την κρίση στην Ουκρανία.

Στην γαλλική πρωτεύουσα αφίχθησαν επίσης οι κορυφαίοι Ουκρανοί αξιωματούχοι: ο στενός συνεργάτης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αντριι Γερμάκ, ο υπουργός Εξωτερικών Αντριι Σύμπιχα και ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ.

Ο Αντριι Γερμάκ τόνισε πως θα πραγματοποιηθεί «σειρά διμερών και πολυμερών συναντήσεων» με στόχο τη διασφάλιση ουσιαστικών εγγυήσεων ασφάλειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να μεσολαβήσουν για κατάπαυση του πυρός και μόνιμη ειρήνη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, όμως η μέχρι σήμερα προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ βρίσκει σοβαρά εμπόδια.

Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε πως οι συζητήσεις επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στη σύγκλιση αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων στην περιοχή.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, συμμετέχει επίσης στις συνομιλίες, ενώ παρόντες είναι και δύο ανώτεροι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι Ρούμπιο και Γουίτκοφ προγραμμάτισαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Νουέλ Μπαρό.

Οι δύο Αμερικανοί παραμένουν επικεφαλής της προσπάθειας των ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας τερματισμού της πολυετούς πολεμικής σύγκρουσης, η οποία ήδη διαρκεί πάνω από τρία χρόνια.

Προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις και στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο Γουίτκοφ συναντήθηκε πρόσφατα, στις 11 Απριλίου, και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη.

Τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο συμφώνησαν τον περασμένο μήνα σε προσωρινή αναστολή των βομβαρδισμών ενεργειακών υποδομών για 30 ημέρες, ωστόσο εκατέρωθεν κατηγορούνται για καθημερινές παραβιάσεις.

Από ρωσικής πλευράς, η σύναψη κατάπαυσης του πυρός προϋποθέτει τον τερματισμό της δυτικής στρατιωτικής στήριξης προς την Ουκρανία, αίτημα που απορρίπτει το Κίεβο.

Οι διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα εν μέσω νέων χτυπημάτων με drones που ισχυρίζονται ότι δέχτηκαν αμφότερα τα μέρη, ακολουθώντας τον σφοδρό βομβαρδισμό των Ρώσων την Κυριακή των Βαΐων, ο οποίος κόστισε τη ζωή σε 34 αμάχους στην πόλη Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας—το πιο αιματηρό πλήγμα στη χώρα εντός του 2025.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επανέλαβε προς τους δημοσιογράφους πως οι ρωσικές δυνάμεις «πλήττουν αποκλειστικά στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς στόχους».

Από τη μεριά του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε: «Το μόνο που προσπαθώ είναι να σταματήσω τον πόλεμο – για να γλιτώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές».

Ζελένσκι: Έκκληση για «αξιόπιστη ειρήνη»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας κατερρίφθησαν 71 ουκρανικά drones σε έξι περιφέρειες της χώρας.

Στην περιφέρεια Κουρσκ καταρρίφθηκαν 49 drone, ενώ τα υπόλοιπα στόχευαν Μπριάνσκ, Ριαζάν, Όριολ, Βλαντίμιρ και Τούλα.

Οι αρχές της περιφέρειας Ιβάνοβο, ανατολικά της Μόσχας, μίλησαν για χτύπημα με drone στην πόλη Σούγια, με την επισήμανση ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή θύματα.

Καμία από τις ανακοινώσεις Κιέβου ή Μόσχας δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Την περασμένη εβδομάδα, Παρίσι, Λονδίνο και 20 ακόμα Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες σχετικά με την πιθανότητα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων στο ή κοντά στο ουκρανικό έδαφος, εφόσον υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

Οι Ευρωπαίοι αξιώνουν ισχυρές αμυντικές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ, σε περίπτωση ειρηνευτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, αίτημα για το οποίο η Ουάσινγκτον τηρεί επιφυλακτική στάση.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τον Ζελένσκι συμφωνία για συνεκμετάλλευση των εσόδων από τα σπάνια μεταλλεύματα που εξορύσσονται στα εδάφη ελεγχόμενα από το Κίεβο.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, είχε ως στόχο την ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης και τον τερματισμό της προσπάθειας ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, συμμαχία που για τη Μόσχα θεωρείται απειλή.

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Ρωσία είχε στείλει λίστα απαιτήσεων προς Ουάσινγκτον και νατοϊκούς συμμάχους, ζητώντας—έμμεσα απειλώντας—να απαγορευθεί δια παντός στην Ουκρανία η είσοδος στη Συμμαχία.

Πέραν των εξελίξεων στο ουκρανικό, ο Στιβ Γουίτκοφ παραμένει βαθύτατα εμπλεκόμενος στην απόπειρα επίτευξης συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα—ένα σχέδιο που η Τεχεράνη συνεχίζει να αρνείται ότι σκοπεύει να καταστήσει στρατιωτικό.

Μετά το Παρίσι, ο Γουίτκοφ θα ταξιδέψει στη Ρώμη για δεύτερο γύρο συζητήσεων με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί το ερχόμενο Σάββατο. Οι δύο άνδρες είχαν προηγούμενη συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών στο Ομάν.

Με την συμβολή των Associated Press και Reuters

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε