Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Οι διοργανωτές του Freedom Convoy (Α-Δ) Κρις Μπάρμπερ, Μπέντζαμιν Ντίχτερ και Τάμαρα Λιτς δίνουν συνέντευξη Τύπου στην Οττάβα στις 30 Ιανουαρίου 2022. (Gerry Smith/NTD)

Συνελήφθησαν οι διοργανωτές του «Κομβόι Ελευθερίας» Κρις Μπάρμπερ και Ταμάρα Λιτς στην Οτάβα

Ο Κρις Μπάρμπερ και η Ταμάρα Λιτς, δύο επικεφαλής διοργανωτές του «Κομβόι Ελευθερίας», συνελήφθησαν στην Οτάβα, σύμφωνα με διαδικτυακές αναφορές.

Ενώ η Αστυνομική Υπηρεσία της Οτάβα δήλωσε στην Epoch Times ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις συλλήψεις μέχρι να απαγγελθούν κατηγορίες, ο δικηγόρος Κρις Γουίλσον, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει τους διοργανωτές σε προηγούμενες υποθέσεις, επιβεβαίωσε ότι ο Μπάρμπερ συνελήφθη σε ένα tweet που αναρτήθηκε το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου. Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του Μπάρμπερ, ο λογαριασμός του Freedom Convoy στο Twitter δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει τη σύλληψη της Λιτς.

Ο εκπρόσωπος του Κομβόι, Τομ Μαράτσο, δήλωσε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ότι ο Μπάρμπερ κατηγορήθηκε για εγκληματική δραστηριότητα.

Η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές ακόμη συλλήψεις στις 17 Φεβρουαρίου.

Παρά τις συλλήψεις, πολλοί διαδηλωτές εξακολουθούν να παραμένουν στην Οτάβα. Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν ως διαδήλωση οδηγών φορτηγών που αντιδρούσαν στην απαίτηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για εμβολιασμό COVID-19 για τους οδηγούς που διασχίζουν τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά, αλλά έγιναν ένα μεγάλο κίνημα καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι από όλη τη χώρα προσχώρησαν στον αγώνα για την κατάργηση όλων των εντολών και περιορισμών COVID-19. Κομβόι από φορτηγά και οχήματα διαμαρτυρίας συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά στην Οτάβα στις 29 Ιανουαρίου, με πολλά από αυτά να κατασκηνώνουν δίπλα στο Κοινοβούλιο.

Οι Μπάρμπερ και Λιτς περιλαμβάνονται επίσης μεταξύ των τριών διοργανωτών διαμαρτυρίας που κατονομάζονται στην ομαδική αγωγή που κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Οντάριο ο δικηγόρος Πολ Τσαμπ για λογαριασμό του πελάτη του Ζέσι Λι, δημόσιου υπαλλήλου.

Στην αγωγή περιλαμβάνεται και ο διοργανωτής του Κομβόι Ελευθερίας, Μπέντζαμιν Ντίχτερ.

Αστυνομία στο χώρο της διαμαρτυρίας κατά των εντολών COVID-19 από το Κοινοβούλιο στην Οτάβα στις 17 Φεβρουαρίου 2022. (Jonathan Ren/The Epoch Times)

Στις 17 Φεβρουαρίου, ο προσωρινός αρχηγός της αστυνομίας της Οτάβας προειδοποίησε ότι η δράση για την απομάκρυνση των διαδηλωτών του Κομβόι Ελευθερίας ήταν «επικείμενη».

Οι συλλήψεις έρχονται μετά την επίκληση από την κυβέρνηση Τριντό του νόμου περί έκτακτης ανάγκης στις 14 Φεβρουαρίου, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που το σαρωτικό μέτρο χρησιμοποιείται από τότε που έγινε νόμος το 1988.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 14 Φεβρουαρίου, η Λιτς δήλωσε ότι παρά τη χρήση του νόμου από την κυβέρνηση, οι διαδηλωτές θα παραμείνουν στην Οτάβα, αλλά θα είναι ειρηνικοί.

«Δεν φοβόμαστε. Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που η κυβέρνηση αποφασίζει να αναστείλει περαιτέρω τις πολιτικές μας ελευθερίες, η αποφασιστικότητά μας ενισχύεται και η σημασία της αποστολής μας γίνεται πιο σαφής», δήλωσε η Λιτς. «Θα παραμείνουμε ειρηνικοί, αλλά θα φυτευτούμε στον Λόφο του Κοινοβουλίου μέχρι να τερματιστούν αποφασιστικά οι εντολές».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο προσωρινός αρχηγός της αστυνομίας της Οτάβα Στιβ Μπελ κάλεσε τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν το κέντρο της πόλης.

«Θέλουμε να τερματίσουμε αυτή την παράνομη διαμαρτυρία ειρηνικά και με ασφάλεια», δήλωσε ο Μπελ στους δημοσιογράφους. «Έχουμε ένα πολύ μελετημένο σχέδιο που θα είναι μεθοδικό και θα μας πάρει χρόνο για να προχωρήσουμε και να απομακρύνουμε πλήρως οποιονδήποτε από τον πυρήνα».

Ο Μπελ, ο οποίος αντικατέστησε τον πρώην αρχηγό της αστυνομίας Πίτερ Σλόλι στις 15 Φεβρουαρίου, μετά την παραίτησή του, δήλωσε ότι αστυνομικοί από το Οντάριο και το Κεμπέκ έχουν ενωθεί με τους αστυνομικούς της Οτάβα και είναι «απολύτως αποφασισμένοι» να τερματίσουν τη διαμαρτυρία.

«Αυτό το Σαββατοκύριακο θα μοιάζει πολύ διαφορετικό από τα τρία προηγούμενα», είπε.

Η αστυνομία προετοιμάζεται για το τέταρτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων, καθώς ο Environment Canada προειδοποιεί για χειμερινή καταιγίδα στην περιοχή της Οτάβα, με 20-30 εκατοστά χιονιού να αναμένονται μέχρι το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου.

Η αστυνομία δήλωσε ότι έχει δημιουργήσει μια περίμετρο γύρω από τον πυρήνα του κέντρου της Οτάβα με πάνω από 100 σημεία ελέγχου για να διασφαλίσει ότι θα επιτραπεί η είσοδος μόνο σε όσους εργάζονται και ζουν στην περιοχή ή σε αστυνομικές και ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η Limin Zhou και το The Canadian Press συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε