Τετάρτη, 08 Μαΐ, 2024
Το πρόσφατο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο με την Τουρκία περιλαμβάνει ακόμα και μέτρα κατά των κατασκευαστών φουσκωτών στην Τουρκία, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση των μεταναστών τόσο στη Μάγχη όσο και στο Αιγαίο.

Συνεργασία Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου για το μεταναστευτικό

Η επανέναρξη του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου για τη μετανάστευση ήταν μεταξύ των θεμάτων της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη μεταξύ του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη και του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Mάθιου Λοτζ.

Ο κος Καιρίδης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, δεδομένου ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν πλέον παρόμοιες προκλήσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα. Παράλληλα, ο κος Καιρίδης καλωσόρισε τη διαρκή αναζήτηση πρακτικών λύσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Οι δύο συνομιλητές αντάλλαξαν απόψεις περί των τελευταίων εξελίξεων στο μεταναστευτικό, σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και των ιδιαίτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών στη συναφή εσωτερική και εξωτερική τους πολιτική.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τον κο Λοτζ για την απόφαση της κυβέρνησης να εξορθολογίσει τη νόμιμη μετανάστευση, με όρους και κανόνες, ενισχύοντας παράλληλα τη δράση της για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων των διακινητών, οι οποίοι με τις πρακτικές τους θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των παράτυπων μεταναστών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Αν. Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη.

Ο Βρετανός πρέσβης ενημέρωσε τον υπουργό για το πρόσφατο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο με την Τουρκία αναφορικά με την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών μεταναστών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σύντομα σε ισχύ. Το μνημόνιο, εκτός των άλλων, προβλέπει την από κοινού δράση των βρετανικών με τις τουρκικές αρχές, εναντίον ακόμα και των παραγωγών φουσκωτών βαρκών στην Τουρκία, οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα για την παράτυπη διακίνηση τόσο στη Μάγχη όσο και στο Αιγαίο.

Από την πλευρά του, ο κος Καιρίδης τόνισε ότι «η Τουρκία μάς απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τις παράτυπες μεταναστευτικές οδούς στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζοντας ότι «ως ΕΕ επιδιώκουμε να καταλήξουμε σύντομα σε κάποιου είδους συμφωνία με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε ακόμα καλύτερα τις ροές».

Οι κοι Καιρίδης και Λοτζ συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος περί του μεταναστευτικού, με τον Βρετανό πρέσβη να απευθύνει πρόσκληση στον υπουργό να επισκεφθεί το Λονδίνο και να συναντηθεί με τους ομολόγους του.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε