Παρασκευή, 12 Απρ, 2024
Στο Ρέικιαβικ θα διεξαχθεί η 4η Σύνοδος αρχηγών ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων, η πρώτη μετά από 20 χρόνια.

Σύνοδος κορυφής στην Ισλανδία: κεντρικό θέμα ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας

Η 4η Σύνοδος Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης αρχίζει σήμερα στο Ρέικιαβικ, στην οποία θα συμμετέχουν περίπου 30 πρόεδροι και πρωθυπουργοί, μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αναμένεται επίσης να παραβρεθούν, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καθώς και παρατηρητές από τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα συμμετάσχουν επίσης.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο ιδρύθηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει στόχο να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και είναι ξεχωριστό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γι’ αυτό στα 46 μέλη του περιλαμβάνονται και χώρες όπως η Βρετανία, η Τουρκία και η Ουκρανία.

Η συνάντηση στο Ρέικιαβικ θα είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2005 και μόλις η τέταρτη τέτοιου είδους συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Το κύριο θέμα της διήμερης συνόδου αναμένεται ότι θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τα μέλη του Συμβουλίου πρόκειται να συζητήσουν πώς μπορεί να λογοδοτήσει η Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της γειτονικής της χώρας. Η Ρωσία αποβλήθηκε από το Συμβούλιο αφού εξαπέλυσε πέρυσι την εισβολή στην Ουκρανία.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε