Κυριακή, 05 Φεβ, 2023
Ο Τέντ Μπάουμαν, μηχανικός σχεδιασμού στην εταιρεία Tsunami, εγκαθιστά μια μονάδα στην αυλή του Ντον Τζόνσον στην Μπενίσια της Καλιφόρνια, στις 28 Σεπτεμβρίου 2021. (Haven Daily/AP Photo)

Συσκευή που παράγει πόσιμο νερό από τον αέρα

ΜΠΕΝΙΣΙΑ, Καλιφόρνια – Στην ξηρή Καλιφόρνια, ορισμένοι κάτοικοι αγοράζουν ένα μηχάνημα το οποίο μπορεί να παράγει νερό από τον αέρα.

Τα συστήματα αέρος-νερού λειτουργούν όπως τα κλιματιστικά χρησιμοποιώντας πηνία για να ψύξουν τον αέρα και στη συνέχεια συλλέγουν σταγόνες νερού σε μια λεκάνη.

«Το σύνθημά μας είναι, το νερό από τον αέρα δεν είναι μαγικό, είναι επιστήμη και αυτό είναι που πραγματικά κάνουμε με αυτά τα μηχανήματα», δήλωσε ο Τεντ Μπάουμαν, μηχανικός σχεδιασμού στην εταιρεία Tsunami Products στην Ουάσινγκτον.

Το σύστημα είναι ένα από τα πολλά που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια για την εξαγωγή νερού από την υγρασία στον αέρα. Άλλες εφευρέσεις περιλαμβάνουν, φίλτρα, ηλιακά πάνελ και ειδικά δοχεία που συλλέγουν την υγρασία από τον αέρα.

Ο Μπάουμαν είπε ότι τα μηχανήματα της εταιρείας του – που προορίζονται για χρήση σε σπίτια, γραφεία, εξοχικά και αλλού – αφυγραίνουν τον αέρα και συλλέγουν νερό το οποίο φιλτράρεται ώστε να είναι πόσιμο.

Αυτή η τεχνολογία λειτουργεί ιδιαίτερα καλά σε ομιχλώδεις περιοχές και ανάλογα με το μέγεθος μπορεί να παράγει από 900 έως και 8.600 λίτρα νερού την ημέρα. Τα μηχανήματα λειτουργούν αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε περιοχή με υψηλή υγρασία, συμπεριλαμβανομένων των ακτών της Καλιφόρνιας, είπε.

Τα μηχανήματα δεν είναι φθηνά, με τιμές που κυμαίνονται από $30,000 έως $200,000. Στην Καλιφόρνια, όπου ζητήθηκε από τους κατοίκους να εξοικονομήσουν νερό επειδή μια από τις χειρότερες ξηρασίες στην πρόσφατη ιστορία έχει εξαντλήσει τις δεξαμενές, ορισμένοι ιδιοκτήτες σπιτιών τα αγοράζουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε νερό.

Ο Ντον Τζόνσον ποτίζει φυτά στο θερμοκήπιο του χρησιμοποιώντας νερό από το σύστημα αέρος-νερού που εγκατέστησε ο Τεντ Μπάουμαν, στην αυλή του στη Μπενίσια της Καλιφόρνια, στις 28 Σεπτεμβρίου 2021. (Haven Daily/AP Photo)

 

Ο Ντον Τζόνσον, από την Μπενίσια της Καλιφόρνια, είπε ότι αγόρασε το μικρότερο μηχάνημα, το οποίο μοιάζει με μια πανίσχυρη μονάδα AC, ελπίζοντας ότι θα παράγει αρκετό νερό για να διατηρήσει τον κήπο του. Αλλά διαπίστωσε ότι είναι περισσότερο από αρκετό για τον κήπο και το σπίτι του.

«Αυτό το μηχάνημα θα παράγει νερό για πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με το εμφιαλωμένο νερό στο Costco, και πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός και η τιμή του πόσιμου νερού μέσω των υπηρεσιών κοινής ωφελείας ανεβαίνει, πιστεύω θα βγάλει τα λεφτά του πίσω», είπε.

Εκτός από την υψηλή τιμή, η μονάδα απαιτεί επίσης σημαντική ποσότητα ενέργειας για να λειτουργήσει. Αλλά ο Τζόνσον είπε ότι τα ηλιακά πάνελ στην οροφή του παράγουν αρκετή ισχύ για να λειτουργούν το μηχάνημα χωρίς επιπλέον κόστος ενέργειας.

Η Έλεν Ντάλκε, μια ερευνήτρια υδρολογίας από το Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι η τεχνολογία έχει νόημα για μεμονωμένους ιδιοκτήτες σπιτιού, ειδικά σε αγροτικές περιοχές. Αλλά είπε ότι δεν είναι μια πρακτική λύση για τα ευρύτερα προβλήματα της Καλιφόρνια.

Του Haven Daley

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε