Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Ένας αστυνομικός φαίνεται στο λόμπι του κτιρίου Evergrande Center στη Σαγκάη στις 24 Σεπτεμβρίου 2021. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Τα 10 κορυφαία ασιατικά funds που πλήττονται σκληρά από το κινεζικό χρέος ακινήτων

Μια γερμανική υπηρεσία δεδομένων δημοσίευσε μια έκθεση ανάλυσης για την China Evergrande στις 17 Νοεμβρίου, αποκαλύπτοντας ότι η χρεοκοπία της China Evergrande και η κινεζική κρίση ακινήτων προκάλεσαν εκτιμώμενες απώλειες ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για  επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία και επενδυτικά κεφάλαια στην Ασία. Μεταξύ αυτών, τα ομόλογα της China Evergrande είναι τα πιο επικίνδυνα, με έκθεση 1,2 δισ. δολάρια.

Η Deutsche MarktScreening Agentur GmbH (DMSA) είναι μια ανεξάρτητη υπηρεσία δεδομένων με έδρα το Βερολίνο. Η DMSA ανέλυσε πρόσφατα τα 10 κορυφαία συνταξιοδοτικά και αμοιβαία κεφάλαια με επίκεντρο την Ασία που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στα ομόλογα της Evergrande, εκτιμώντας ότι η συνολική ζημία ανέρχεται σε 10 δισ. δολάρια. Περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτές τις απώλειες έχουν ήδη προκύψει και περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια θα προκύψουν από τις αιτήσεις πτώχευσης. Επιπλέον, οι διεθνείς επενδυτές αναμένεται να χάσουν 158 δισ. δολάρια από τις επενδύσεις τους στα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης της Evergrande.

Ένα Credit Default Swap (CDS) είναι ένα παράγωγο προϊόν που επιτρέπει σε έναν «πιστωτικό πάροχο (δανειστή)» να μεταφέρει τον πιστωτικό κίνδυνο. Για παράδειγμα, η Evergrande δανείστηκε 100 εκατ. δολάρια από την Τράπεζα Α. Προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο αθέτησης, η Τράπεζα Α υπέγραψε σύμβαση CDS με την Τράπεζα Β και κατέβαλε το ποσό που αντιστοιχεί στο ασφάλιστρο στην Τράπεζα Β. Στη συνέχεια, όταν η Evergrande αθετήσει τις υποχρεώσεις της, η Τράπεζα Β θα αναλάβει τη ζημία της Τράπεζας Α, δηλαδή ο κίνδυνος αθέτησης μεταφέρεται από την Τράπεζα Α στην Τράπεζα Β μέσω των CDS.

Τα 10 κορυφαία funds που εντοπίστηκαν από την έρευνα της DMSA είναι τα εξής: Fidelity-Asian High Yield, UBS-Asian High Yield USD, Ashmore SICAV-Emerging Markets LC, Ashmore SICAV-Emerging Markets LC, iShares USD Asia High Yield Bond ETF, PIMCO Asia High Yield Bond Fund, BlackRock-Asian Tiger Bond, Fidelity-Global Multi Asset Income, Eastspring Investments-Asian Bond και AB FCP I-Global High Yield Portfolio.

Η Evergrande και άλλα ανοίγματα στην Κίνα συνέβαλαν σε απώλειες περίπου 21% για τα 10 αμοιβαία κεφάλαια φέτος, συνολικού ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει η έκθεση. Τα ομόλογα της Evergrande διαπραγματεύονται τώρα στο ένα τέταρτο της ονομαστικής αξίας τους, δηλαδή σε 25 σεντς. Με ένα ποσοστό εξαγοράς 5 τοις εκατό για κάθε 100 δολάρια σε πτώχευση, σύμφωνα με τη Fitch, αναμένεται περαιτέρω 6 τοις εκατό ή 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αν η Evergrande πτωχεύσει, τα παραπάνω ταμεία θα χάσουν συνολικά 9 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους», δήλωσε ο Μάρκο Μέτσλερ, ανώτερος αναλυτής της DMSA.

Η αναφερόμενη έκθεση της Evergrande είναι μόλις 1,2 δισ. δολάρια, αλλά οι πραγματικές απώλειες θα μπορούσαν να είναι σχεδόν δεκαπλάσιες, υποστηρίζει ο Μέτσλερ, λέγοντας ότι η διαφορά μπορεί να εξηγηθεί από τα CDS. Σύμφωνα με ερευνητικό σημείωμα της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, η έκθεση της αγοράς στα CDS της Evergrande ανέρχεται σε περίπου 158 δισ. δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι το δευτερογενές αποτέλεσμα της πτώχευσης της Evergrande θα οδηγούσε σε απώλειες 158 δισ. δολαρίων επιπλέον των 23,7 δισ. δολαρίων σε ομόλογα.

Η αξία της αγοράς ακινήτων της Κίνας ανέρχεται περίπου στα 55 τρισεκατομμύρια δολάρια, διπλάσιο μέγεθος από την αμερικανική αγορά. Εν τω μεταξύ, τα ακίνητα συνεισφέρουν το 29% του ΑΕΠ της Κίνας, σε σύγκριση με το 10% έως 20% σε άλλες χώρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αγορά ακινήτων της Κίνας είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά οι κινεζικοί εργολάβοι, όπως η Evergrande, είναι υπερχρεωμένοι, οδηγώντας σε τεράστιες απώλειες για τους διεθνείς επενδυτές.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η DMSA δήλωσε ότι τα ασιατικά αμοιβαία κεφάλαια υψηλής απόδοσης της Fidelity και της UBS ήταν τα δύο πιο επικίνδυνα αμοιβαία κεφάλαια της Evergrande. Το UBS-Asian High Yield USD, το οποίο κατέχει το 45,7% των ομολόγων ακινήτων, έχει υποχωρήσει κατά 20,8% μέχρι στιγμής φέτος. Το Fidelity-Asian High Yield, το οποίο κατέχει 34,2 τοις εκατό ομόλογα ακινήτων, έχει υποχωρήσει κατά 17,3 τοις εκατό μέχρι στιγμής φέτος.

Ο Μέτσλερ δήλωσε ότι τα 10 κορυφαία ταμεία, εκτός από τα 1,2 δισ. δολάρια που κατέχουν σε ομόλογα της Evergrande, κατέχουν επίσης ομόλογα άλλων υπερχρεωμένων κινεζικών εταιρειών ακινήτων, όπως η Fantasia Holdings Group. Η υψηλή έκθεση σε ομόλογα ακινήτων είναι πλέον η καταστροφή αυτών των ταμείων.

Οι υψηλές απώλειες στο ταμείο μπορεί να προκάλεσαν αλλαγές στο προσωπικό. Ο διαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου ομολόγων της UBS στην Ασία Ross Dilkes παραιτείται για λόγους που δεν έχουν αποκαλυφθεί, ανέφερε το Bloomberg. Σύμφωνα με την έκθεση της DMSA, στις 30 Σεπτεμβρίου, η UBS κατείχε επίσης ομόλογα της Fantasia Holdings Group εκτός από τα ομόλογα της Evergrande.

Ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών του χρέους τους σε δολάρια από την Evergrande και άλλες κινεζικές εταιρείες ακινήτων έχει τραβήξει την προσοχή της κυβέρνησης Μπάιντεν. Σε συνέντευξή της στο CBS News, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παρακολουθεί στενά την κρίση χρέους στον τομέα των ακινήτων της Κίνας και τον τρόπο με τον οποίο οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν τον κίνδυνο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε