Παρασκευή, 24 Μαρ, 2023
Το νέο διαβατήριο εμβολίου της κυβέρνησης του Κεμπέκ που ονομάζεται VaxiCode εμφανίζεται σε ένα τηλέφωνο στο Μόντρεαλ στις 25 Αυγούστου 2021. (The Canadian Press/Graham Hughes)

Τα διαβατήρια εμβολιασμού θα γίνουν υποχρεωτικά στο Ην. Βασίλειο αυτόν τον μήνα: Υπουργός

Η βρετανική κυβέρνηση κάνει σχέδια ώστε να επιβληθούν τα διαβατήρια εμβολιασμού COVID-19 για νυχτερινά κέντρα και μεγάλους χώρους, επιβεβαίωσε το υπουργείο υγείας της χώρας στις 5 Σεπτεμβρίου.

Ενώ ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τους εμβολιασμούς Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε προηγουμένως ότι η χώρα δεν θα επιβάλει τα διαβατήρια εμβολιασμού, είπε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επιβάλει αυτό το σύστημα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση θα μπορεί να κλείσει τις επιχειρήσεις στο μέλλον εάν δεν απαιτούνται πιστοποιητικά σε ορισμένους χώρους, είπε.

«Όταν οι αποδείξεις που παρουσιάζονται είναι τόσο σαφείς και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η βιομηχανία δεν θα χρειαστεί να ακολουθήσει μια στρατηγική ανοίγματος-κλεισίματος, ανοίγματος-κλεισίματος, τότε το σωστό είναι να εισαχθεί αυτό το μέτρο στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν όλοι οι ενήλικες άνω των 18 ετών θα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις», δήλωσε ο Ζαχάουι στο BBC. «Ένα πράγμα που μάθαμε είναι ότι σε μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους, ο ιός τείνει να αυξάνεται και να εξαπλώνεται».

Τον Ιανουάριο, ο Ζαχάουι έγραψε στο Twitter ότι η βρετανική κυβέρνηση «δεν σχεδιάζει να εισάγει διαβατήρια εμβολιασμού» και αργότερα είπε ότι τέτοια διαβατήρια θα αποτελούσαν διακρίσεις. Όταν ρωτήθηκε στο Twitter τον Ιανουάριο, «Μπορούμε να σας εμπιστευτούμε σε αυτό;», ο Ζαχάουι απάντησε, «Ναι, μπορείτε».

Όσον αφορά τα εμβόλια, το Ηνωμένο Βασίλειο τα κάνει «κατόπιν συγκατάθεσης. Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια είναι η επίδραση των εμβολίων στη μετάδοση και θα ήταν κάτι που προωθεί τις διακρίσεις», είπε τον Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο BBC.

Το θέμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν σημαντικό αριθμό διαδηλωτών στη Γαλλία τους τελευταίους δύο μήνες. Στις 4 Σεπτεμβρίου, πολλοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις ενάντια στο σύστημα διαβατηρίων της χώρας που εγκρίθηκε τον Ιούλιο από το Κοινοβούλιο.

Ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, της Νέας Ορλεάνης και του Σαν Φρανσίσκο, επέβαλαν διαβατήρια εμβολιασμού για εστιατόρια, θέατρα, γυμναστήρια και παρόμοιους χώρους. Εν τω μεταξύ, ορισμένες πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων ψήφισαν νόμους που απαγορεύουν τη χρήση αυτών των πιστοποιητικών εμβολιασμού σε ορισμένα μέρη, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους συστήματα είναι άσκοπα, δρακόντεια και θα δημιουργήσουν μια κοινωνία δύο επιπέδων εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων.

Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Electronic Freedom Foundation, σε ένα εκτενές άρθρο, περιέγραψε πρόσφατα μια σειρά από «λάθη» που έγιναν από διάφορες κυβερνήσεις και ιδιωτικές οντότητες κατά την προσπάθεια έκδοσης διαβατηρίων εμβολιασμού.

Η ομάδα είπε ότι πολλές κυβερνήσεις έχουν ακολουθήσει «τον λάθος δρόμο» και προειδοποίησαν ότι «μπορεί να χειροτερέψουν τα πράγματα», προσθέτοντας ότι «η επιβολή τέτοιων συστημάτων στον κόσμο θα αποκλείσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τη δυνατότητα να λάβουν βίζα ή ακόμη και να ταξιδέψουν».

«Αυτά τα νέα συστήματα, εάν εφαρμοστούν με τρόπο που αυτόματα αποκλείει εκείνα τα άτομα που δεν έλαβαν τα εμβόλια, θα προκαλέσουν τρομερές επιπτώσεις για τα επόμενα χρόνια. Θα δημιουργήσουν έναν κόσμο όπου ορισμένοι άνθρωποι θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και όσοι έχουν ήδη δυσκολευτεί να λάβουν βίζα θά βρουν μπροστά τους έναν ακόμα τοίχο για να προσπεράσουν», ανέφερε η ομάδα.

«Τα εμβόλια πρέπει να είναι ένα εργαλείο για να ανοίξουν ξανά οι πόρτες. Τα ψηφιακά διαβατήρια εμβολιασμού, όπως τα είδαμε να έχουν αναπτυχθεί μέχρι τώρα, είναι πολύ πιο πιθανό να τις κλείσουν».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε