Τα ισραηλινά στρατεύματα ετοιμάζονται να παραμείνουν σε πέντε φυλάκια εντός των συνόρων του Λιβάνου, παρατείνοντας προσωρινά την παρουσία τους στη χώρα πέραν της προαναγγελθείσας προθεσμίας αποχώρησής τους, στις 18 Φεβρουαρίου.
Σε ανακοίνωση Τύπου που κοινοποιήθηκε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Epoch Times στις 17 Φεβρουαρίου, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (Israel Defense Forces – IDF) επιβεβαίωσαν ότι τα στρατεύματά τους θα τοποθετηθούν κυρίως σε σημεία εντός του Λιβάνου που έχουν θέα σε αρκετές κοινότητες των βόρειων ισραηλινών συνόρων. Τα σημεία αυτά βρίσκονται σε φυλάκια σε υψώματα του Λιβάνου με θέα α) την ισραηλινή συνοριακή κοινότητα της Σλόμι, β) τις ισραηλινές κοινότητες Αβίβιμ και Μαλάχι’α, γ) τις ισραηλινές κοινότητες Σαλούκ και Μαργκαλιότ, ενώ περιλαμβάνουν και δ) ένα φυλάκιο στο Τζαμπάλ Μπλατ και ε) ένα φυλάκιο στο Χαμάμες.
«Πρέπει να παραμείνουμε σε αυτά τα σημεία προς το παρόν για να υπερασπιστούμε τους Ισραηλινούς πολίτες, να βεβαιωθούμε ότι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί και τελικά να τα παραδώσουμε στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι, εκπρόσωπος του IDF.
Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις πέρασαν αρχικά στον νότιο Λίβανο τον Οκτώβριο του 2024, μετά από περίπου ένα χρόνο διασυνοριακών επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ – μια σιιτική ισλαμιστική λιβανέζικη παράταξη που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και διάφορες άλλες χώρες. Η Χεζμπολάχ άρχισε να στοχεύει τις βόρειες περιοχές του Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου 2023, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς σε όλο το νότιο Ισραήλ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον τότε πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, είχαν συμβάλει στη μεσολάβηση για κατάπαυση του πυρός, που τέθηκε επίσημα σε ισχύ στις 27 Νοεμβρίου 2024. Η συμφωνία απαιτούσε από τη Χεζμπολάχ να αποσύρει τις μαχόμενες δυνάμεις της βόρεια του ποταμού Λιτάνι, και από τις κυβερνητικές δυνάμεις του Λιβάνου να επανακτήσουν τον έλεγχο των περιοχών νότια του ποταμού. Εάν οι όροι αυτοί ικανοποιούνταν, το Ισραήλ, όπως με τη σειρά του συμφώνησε, θα σταματούσε να πλήττει τον Λίβανο και θα απέσυρε τις χερσαίες δυνάμεις του από τον Λίβανο εντός 60 ημερών.
Τον περασμένο μήνα, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να καθυστερήσει την απόσυρση των χερσαίων στρατευμάτων της από τον νότιο Λίβανο πέραν της αρχικής προθεσμίας της 26ης Ιανουαρίου. Εξηγώντας την καθυστέρηση, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι περιμένουν ακόμη από τη Χεζμπολάχ να αποσυρθεί πλήρως βόρεια του ποταμού Λιτάνι και από τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.
Η Epoch Times ρώτησε τον IDF πόσο καιρό προβλέπεται να παραμείνουν τα ισραηλινά στρατεύματα σε αυτά τα πέντε φυλάκια εντός του Λιβάνου και τη συνολική πρόοδο που έχει σημειώσει η κάθε πλευρά προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της για κατάπαυση του πυρός. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν, πρώην στρατηγός του στρατού του Λιβάνου, σε δήλωση Τύπου τη Δευτέρα, εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα επεκτείνουν και πάλι την παρουσία τους εντός των συνόρων του Λιβάνου. «Εργαζόμαστε διπλωματικά για να επιτύχουμε την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ και δεν θα δεχθώ να παραμείνει ούτε ένας Ισραηλινός στο λιβανέζικο έδαφος», τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι δυνάμεις της χώρας του είναι έτοιμες να διεκδικήσουν τον έλεγχο των λιβανέζικων συνοριακών κοινοτήτων από τις οποίες οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν. Την ίδια μέρα, το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (National News Agency – NNA) ανέφερε ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα του Λιβάνου εμποδίστηκαν να εισέλθουν στη νότια πόλη Χούλα, όπου συνεχίζονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να διεξάγουν πλήγματα εναντίον υποπτευόμενων στόχων της Χεζμπολάχ και της Χαμάς σε ολόκληρο τον Λίβανο. Τη Δευτέρα, ο IDF ανακοίνωσε ότι ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στην πόλη Σιδώνα του Λιβάνου, με στόχο ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Μοχάμεντ Σαχίν, ύποπτος για συμμετοχή στη Χαμάς . Το NNA μετέδωσε ότι ένα τοπικό νοσοκομείο πραγματοποιούσε εξετάσεις DNA για την ταυτοποίηση ενός ατόμου που σκοτώθηκε στην αεροπορική επιδρομή.
Ο Χασάν Φαντλάλα, μέλος του κοινοβουλίου του Λιβάνου και προσκείμενος στη Χεζμπολάχ, κάλεσε τη νέα κυβέρνηση του Αούν να αντιμετωπίσει πιο άμεσα την ισραηλινή στρατιωτική παρουσία στο εσωτερικό της χώρας. «Το ερώτημα σήμερα είναι πώς αυτή η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει την [ισραηλινή] κατοχή», είπε σε δήλωσή του ο Φαντλάλα στις 17 Φεβρουαρίου, που μεταδόθηκε από κανάλια μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.
«Όσο για εκείνους που δεν θέλουν αντίσταση, ποιο είναι το σχέδιό τους για την εκδίωξη των κατοχικών δυνάμεων; Και ανεξάρτητα από το τι θα περιληφθεί στην υπουργική δήλωση, πώς θα αντιμετωπίσουν αυτοί οι άνθρωποι την πραγματικότητα της ύπαρξης της κατοχής;».
Με πληροφορίες από το Reuters