Winnie Han και Eva Fu
Πριν από οκτώ χρόνια, ο ηγέτης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) Σι Τζινπίνγκ επέκρινε στελέχη του κόμματος επειδή επέτρεψαν στην αυτοπεποίθησή τους να αμφιταλαντεύεται και να στέλνουν τις οικογένειες και τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούσαν να «αφήσουν στον εαυτό τους μια διέξοδο και έτοιμοι να “εγκαταλείψουν το πλοίο” ανά πάσα στιγμή», είπε.
Η Study Times, μια εφημερίδα που διευθύνεται από την Κεντρική Κομματική Σχολή του ΚΚΚ για την εκπαίδευση Κινέζων αξιωματούχων, επανέλαβε πρόσφατα αυτά τα λόγια, λέγοντας ότι ενώ ορισμένα στελέχη του Κόμματος ήταν φυσικά παρόντα στην Κίνα, ήταν νοητικά στο εξωτερικό.
«Αυτό δείχνει απώλεια ιδανικού και έλλειψη εμπιστοσύνης προς το Κόμμα και το έθνος», αναφέρει το άρθρο, υποστηρίζοντας ότι οι αξιωματούχοι αυτοί είναι πιο επιρρεπείς στο να «χάσουν την κατεύθυνσή τους» και να «οδεύουν σε λάθος δρόμο».
Τέτοιοι αξιωματούχοι έχουν γίνει γνωστοί ως «γυμνοί αξιωματούχοι», ένας εικονιστικός όρος που υποδηλώνει ότι δεν αφήνουν τίποτα άλλο παρά τον εαυτό τους πίσω στην πατρίδα. Το 2016, το Honesty Outlook, ένα κρατικό μηνιαίο περιοδικό κατά της διαφθοράς στην επαρχία Σιτσουάν, περιέγραψε τις στρατηγικές εξόδου που χρησιμοποιούνται από διεφθαρμένους αξιωματούχους του ΚΚΚ ως «τζιτζίκι που βγαίνει από το κελυφός του». Εάν πρέπει να εγκαταλείψουν γρήγορα την Κίνα για οποιονδήποτε λόγο, εξασφαλίζουν κρυφά τρόπους διαβίωσης στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων αγοράζοντας ένα σπίτι στο όνομα ενός μέλους της οικογένειας και έχοντας τους να εγκατασταθούν εκεί, έτσι ώστε ο αξιωματούχος να μπορεί αργότερα να δραπετεύσει.
Αν και οι «γυμνοί αξιωματούχοι» ενδέχεται να μην είναι διεφθαρμένοι αρχικά, έχουν μεγαλύτερη τάση να γίνουν έτσι, σύμφωνα με το άρθρο της Study Times, προσδιορίζοντας τρεις τέτοιους αξιωματούχους για να παραθέσουν μερικά παράδειγματα.
Ο Κάο Τζιανλιάο, πρώην αντιδήμαρχος της Γκουανγκζού, χρησιμοποίησε τη θέση του για να συλλέξει περισσότερα από 70 εκατομμύρια γουάν (περίπου 11 εκατομμύρια δολάρια) σε δωροδοκίες και να αποκτήσει κάρτες κατοίκων από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο για τον ίδιο και την οικογένειά του.
Ο Γουέν Μιν, πρώην διευθυντής του Γραφείου Εθνικής Αμυντικής Επιστήμης και Βιομηχανίας στη Μογγολία, κατάφερε να αγοράσει ένα ακίνητο για την κόρη του στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, αφού μετέφερε χρήματα μέσω υπόγειας χρηματαγοράς. Είχε 36 ιδιοκτησίες σε διάφορα μέρη της Κίνας, σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή Επιθεώρησης Πειθαρχίας, την κορυφαία κινεζική υπηρεσία κατά της διαφθοράς που δημοσίευσε ευρήματα της έρευνάς της για τον Γουέν τον Ιούλιο.
Ο τρίτος αξιωματούχος, Ζανγκ Σουγκουάνγκ, είναι ο πρώην διευθυντής του Γραφείου Μεταφορών υπό το Υπουργείο Σιδηροδρόμων της Κίνας. Κανόνισε να μεταναστεύσουν η γυναίκα και τα παιδιά του στο εξωτερικό. Ολόκληρη η οικογένεια κατηγορείται τώρα για διαφθορά, εκτελώντας ποινές από 18 χρόνια σε ισόβια κάθειρξη.
Η τακτική αυτο-αποκάλυψη, ο υψηλότερος δημόσιος έλεγχος και η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητα για να αποθαρρύνουν αυτούς τους αξιωματούχους από το να εμπλακούν σε πράξεις διαφθοράς, σύμφωνα με το άρθρο. Οι αξιωματούχοι πρέπει να «τοποθετηθούν στο “κλουβί” του συστήματος από την αρχή μέχρι το τέλος», καθώς το άρθρο καλούσε για στάση «μηδενικής ανοχής» προς τους φυγάδες που κατηγορούνται για διαφθορά.
Η εσωτερική έρευνα του καθεστώτος το 2012 διαπίστωσε ότι τουλάχιστον το 85 τοις εκατό των αξιωματούχων των ανώτερων διοικητικών στελεχών του ΚΚΚ έχουν έτοιμες στρατηγικές εξόδου για τις οικογένειες και τα οικονομικά τους, δήλωσε ο Ζιν Ζίλινγκ, συνταξιούχος Κινέζος αξιωματούχος άμυνας, στην Epoch Times.
Η Κίνα είχε περίπου 7 εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους από το 2015, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Ανθρωπίνων Πόρων και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κίνας το 2016. Το υπουργείο δεν έχει ενημερώσει αυτά τα δεδομένα από τότε. Δεν είναι σαφές πόσοι «γυμνοί αξιωματούχοι» είναι μεταξύ αυτών των δημοσίων υπαλλήλων.
Το 2014, οι κινεζικές αρχές τιμώρησαν περισσότερους από 3.200 «γυμνούς αξιωματούχους». Περίπου 1.000 από αυτούς υποβιβάστηκαν επειδή δεν κατάφεραν να φέρουν τους συγγενείς τους που ζούσαν στο εξωτερικό πίσω στην πατρίδα τους.
Το άρθρο λαμβάνει χώρα την παραμονή σημαντικής συνεδρίασης του Κόμματος κεκλεισμένων των θυρών στην οποία παρευρέθηκαν αξιωματούχοι της ισχυρής Κεντρικής Επιτροπής του καθεστώτος. Η συνεδρίαση αποτελεί πρόδρομο του Κομματικού Συνεδρίου δύο φορές σε μια δεκαετία που θα διεξαχθεί το προσεχές φθινόπωρο, όταν το καθεστώς θα εγκαινιάσει νέα ομάδα κορυφαίων ηγετών.
Αναλυτές αναφέρουν ότι το άρθρο αποκαλύπτει ανησυχία μεταξύ των ανώτερων κλιμακίων του Κόμματος.
«Τα ΜΜΕ του Κόμματος αποκάλυψαν ότι τα στελέχη του ΚΚΚ δεν έχουν εμπιστοσύνη στο Κόμμα, και ο Σι γνωρίζει ότι θα μπορούσαν να διαφύγουν ανά πάσα στιγμή. Αποκαλύπτει μια γενική πεποίθηση στην κινεζική επίσημη εξουσία ότι το Κόμμα πλησιάζει στο τέλος του», δήλωσε ο Λι Γιάνμινγκ, ειδικός με έδρα τις ΗΠΑ στις κινεζικές τρέχουσες υποθέσεις, στην Epoch Times.
Είπε ότι περισσότεροι από 380 εκατομμύρια Κινέζοι έχουν εγκαταλείψει οργανώσεις που συνδέονται με το Κόμμα χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αξιωματούχων του ΚΚΚ.
«Είναι προφανές ότι το ΚΚΚ έχει γίνει απελπισμένο», δήλωσε ο Λι.
Ο Σι προσπαθεί να διορθώσει την δύστροπη σκέψη των μελών του Κόμματος και να τα ενώσει πριν από το 20ο Εθνικό Συνέδριο του επόμενου έτους, όπου θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τρίτη πενταετή θητεία, δήλωσε ο Λαν Σου, Κινέζος σχολιαστής επικαιρότητας, στην Epoch Times.
Ο Τζάο Γιουανμίνγκ, ανώτερος νομικός εμπειρογνώμονας ο οποίος προηγουμένως δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Λαϊκής Δημόσιας Ασφάλειας του Πεκίνου, κρατικό ίδρυμα που εκπαιδεύει τους επίλεκτους αστυνομικούς της Κίνας, βρήκε ότι η έμφαση του Σι στην εμπιστοσύνη στο Κόμμα είναι ενδεικτική.
«Ένα ρητό μεταξύ των καθημερινών ανθρώπων λέει ότι αν πυροβολούσατε όλους αυτούς τους αξιωματούχους έναν προς έναν, κάποιος θα είχε αδικηθεί. Αλλά αν πυροβολούσατε κάθε δεύτερο στη σειρά, θα υπήρχαν εκείνοι που θα είχαν ξεφύγει», δήλωσε ο Τζάο στην Epoch Times.
«Αυτός είναι ο βαθμός διαφθοράς στο κινεζικό καθεστώς».
Η Joyce Liang συνέβαλε σε αυτό το άρθρο