Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι (D-Calif.) δίνει την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου με δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον στις 14 Ιουλίου 2022. (Reuters/Elizabeth Frantz)

Τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας απειλούν να «καταρρίψουν» το αεροπλάνο της Πελόζι για την Ταϊβάν αν πετάξει με στρατιωτική συνοδεία

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει την απειλή ενός στελέχους των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης, ο οποίος δήλωσε ότι ο κινεζικός στρατός θα πρέπει να «καταρρίψει» το αεροπλάνο που θα μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, εάν επισκεφθεί την Ταϊβάν με στρατιωτική συνοδεία.

«Όσον αφορά τα ταξίδια της Προέδρου της Βουλής, είναι κάτι για το οποίο δεν πρόκειται να μιλήσουμε. Αυτή τη στιγμή αυτό είναι ένα υποθετικό ενδεχόμενο», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέιν Ζαν-Πιέρ στις 29 Ιουλίου.

«Απλώς δεν πρόκειται να μιλήσουμε για το πρόγραμμά της… Δεν πρόκειται να μιλήσω για μια υποθετική περίπτωση».

Τα σχόλια της Ζαν-Πιέρ έγιναν σε απάντηση ερώτησης σχετικά με τη θέση του Λευκού Οίκου για τα πρόσφατα σχόλια που έκανε ο Χου Σιτζίν, πρώην αρχισυντάκτης του ελεγχόμενου από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας μέσου ενημέρωσης Global Times.

Ο Χου πρότεινε ότι ο στρατός της Κίνας, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA), θα έπρεπε να ασκήσει βία εναντίον της Πελόζι, εάν επισκεπτόταν την Ταϊβάν με στρατιωτική προστασία από τις ΗΠΑ.

«Εάν τα αμερικανικά μαχητικά συνοδεύουν το αεροπλάνο της Πελόζι στην Ταϊβάν, πρόκειται για εισβολή», ανέφερε ο Χου σε ένα tweet.

«Ο PLA έχει το δικαίωμα να διαλύσει δια της βίας το αεροπλάνο της Πελόζι και τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένης της ρίψης προειδοποιητικών βολών και της πραγματοποίησης τακτικών κινήσεων παρεμπόδισης. Εάν δεν είναι αποτελεσματική, τότε να τα καταρρίψει».

Τα σχόλια του Χου ήταν μόνο τα τελευταία σε έναν αυξανόμενο κατάλογο πολεμικής ρητορικής που εκπορεύεται από το Πεκίνο και τα διάφορα φερέφωνά του.

Τον Μάιο, ο υπουργός Άμυνας της Κίνας απείλησε ότι θα ξεκινήσει πόλεμο «ανεξαρτήτως κόστους» για να αποτρέψει τη διεθνή αναγνώριση της de facto ανεξαρτησίας της Ταϊβάν. Ομοίως, ο Κινέζος κομμουνιστής ηγέτης Σι Τζινπίνγκ απείλησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη, προειδοποιώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «παίζουν με τη φωτιά» στο ζήτημα της Ταϊβάν.

Το σίριαλ έρχεται εν μέσω αναφορών ότι η Πελόζι σχεδίαζε προσωπική επίσκεψη στην Ταϊβάν, η οποία είχε προγραμματιστεί προηγουμένως για τον Απρίλιο. Τότε, η Πελόζι προσβλήθηκε από COVID-19 και ακύρωσε το ταξίδι. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων φέρεται να αναχωρεί για μια περιοδεία στην Ασία στις 29 Ιουλίου, με μια στάση στην Ταϊβάν να παραμένει αβέβαιη.

Η είδηση του ταξιδιού έχει γίνει κάτι σαν διεθνές επεισόδιο λόγω της παρέμβασης του Λευκού Οίκου στο θέμα. Στο άκουσμα του ταξιδιού, η κινεζική κομμουνιστική ηγεσία απείλησε με «δυναμικά μέτρα» κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ταϊβάν. Μετά τις απειλές αυτές, ο Μπάιντεν δήλωσε δημοσίως ότι το ταξίδι της Πελόζι ήταν «κακή ιδέα» και ότι ο στρατός ήταν εναντίον του.

Η Πελόζι δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν είχε μιλήσει με τον Μπάιντεν για το ταξίδι, αλλά ότι ο στρατός μπορεί να ανησυχούσε ότι η Κίνα θα κατέρριπτε το αεροπλάνο της.

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας, ωστόσο, πιστεύουν ότι οι πολλές απειλές από την κομμουνιστική ηγεσία της Κίνας δεν είναι σοβαρές και αντανακλούν μια αδυναμία της κινεζικής διπλωματίας.

«Αυτές είναι απλώς αδρανείς, κενές, κούφιες απειλές, [με σκοπό] να μας κάνουν να υποχωρήσουμε χωρίς αντάλλαγμα», δήλωσε ο στρατηγός Ντέιβιντ Στίλγουελ, πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού στο NTD, θυγατρική της εφημερίδας The Epoch Times.

«Αυτοί [η Κίνα] εξακολουθούν να παίζουν τον ρόλο της μεσαίας δύναμης δεύτερης κατηγορίας… Αλλά ως μεγάλη δύναμη, οι κενές απειλές, όταν αποδεικνύεται ότι είναι κενές χωρίς πρόθεση να τις αποδείξουν, τους δυσκολεύει να δημιουργήσουν πραγματικά το επιθυμητό αποτρεπτικό αποτέλεσμα με μελλοντικές απειλές».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Πελόζι λαμβάνει τυποποιημένες στρατιωτικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας σε σχέση με την Ταϊβάν.

«Είναι ρουτίνα για εμάς όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό να της παρέχουμε γεγονότα και αναλύσεις, πλαίσιο, γεωπολιτικές πραγματικότητες που θα αντιμετωπίσει όπου κι αν πάει», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, αξιωματούχος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Και πάντα υπάρχουν και θέματα ασφάλειας που περιβάλλουν τα ταξίδια της, στα οποία μερικές φορές συμμετέχει και το Υπουργείο Άμυνας, ανάλογα με το πού πηγαίνει και πόσο καιρό θα παραμείνει και ποιες είναι οι απειλές και οι προκλήσεις».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν είναι αποσχισθείσα επαρχία της Κίνας. Έτσι, η ηγεσία του ΚΚΚ έχει ορκιστεί να ενώσει το νησί με την ηπειρωτική χώρα και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να το πετύχει. Η Ταϊβάν, ωστόσο, αυτοδιοικείται από το 1949, δεν ήταν ποτέ υπό τον έλεγχο του ΚΚΚ, και μπορεί να υπερηφανεύεται για μια ακμάζουσα δημοκρατία και οικονομία της αγοράς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά δεσμεύονται από τον νόμο περί σχέσεων με την Ταϊβάν να της παρέχουν τα όπλα που είναι απαραίτητα για την αυτοάμυνά της. Η Ουάσινγκτον διατηρεί επίσης ένα δόγμα «στρατηγικής ασάφειας» στο οποίο δεν θα επιβεβαιώσει ούτε θα αρνηθεί αν θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής.

Η ηγεσία του ΚΚΚ έχει αυξήσει τις εχθροπραξίες της τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν. Αν και οι προσπάθειες αυτές ήταν εντελώς ανεπιτυχείς, ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι η εχθρική συμπεριφορά της Κίνας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων επικίνδυνων ενεργειών κατά διεθνών αεροσκαφών, είναι πιθανό να οδηγήσει σε ένα «μείζον επεισόδιο».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε