Σάββατο, 04 Μαΐ, 2024
Αυτή η αεροφωτογραφία που ελήφθη στις 7 Δεκεμβρίου 2021 δείχνει εμπορευματοκιβώτια και γερανούς σε λιμάνι στο Lianyungang της ανατολικής επαρχίας Jiangsu της Κίνας. - Κίνα OUT (Φωτογραφία από AFP) / Κίνα OUT (Φωτογραφία από STR/AFP μέσω Getty Images)

Τα lockdowns δεκάδων εκατομμυρίων στην Κίνα προκαλούν μεγαλύτερο πλήγμα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού

Το να βλέπεις το οικονομικό κέντρο της Κίνας, τη Σαγκάη, όπου ζουν 25 εκατομμύρια άνθρωποι, να αδρανοποιείται μέσα σε τέσσερις και πλέον εβδομάδες εγκλεισμού, έχει προκαλέσει νευρικότητα σε όσους βρίσκονται στο Πεκίνο. Η πρωτεύουσα εντόπισε αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 και έσπευσε να διεξάγει μαζικές δοκιμές σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον ιό.

Σχεδόν όλοι οι 22 εκατομμύρια κάτοικοι του Πεκίνου ολοκλήρωσαν τρεις γύρους δοκιμών στις 30 Απριλίου. Τα αποτελέσματα μπορεί να καθορίσουν αν θα προορίζονται να βιώσουν την ίδια μοίρα με εκείνους στη Σαγκάη, όπου οι έγκλειστοι άνθρωποι χτυπούσαν τη νύχτα τηγάνια στα μπαλκόνια τους για να διαμαρτυρηθούν για το πολύμηνο λουκέτο.

Οι αγοραστές στο Πεκίνο έσπευσαν να προμηθευτούν τρόφιμα, για παν ενδεχόμενο. Οι αξιωματούχοι έχουν κλείσει σχολεία, χωρίς να προσδιορίσουν ημερομηνία επαναλειτουργίας, και περισσότερους χώρους. Εργαζόμενοι έχουν στήσει μπλε μεταλλικά φράγματα γύρω από συγκροτήματα κατοικιών όπου έχουν καταγραφεί μολύνσεις. Μια πινακίδα που τοποθετήθηκε έξω από ένα τέτοιο συγκρότημα κατοικιών έγραφε: «Είσοδος μόνο. Δεν υπάρχει έξοδος».

Οι σκηνές στο Πεκίνο θυμίζουν άλλες κινεζικές πόλεις που δίνουν μάχη με την ταχέως εξελισσόμενη παραλλαγή Όμικρον. Καθώς το κινεζικό καθεστώς εμφανίζεται αποφασισμένο να περιορίσει την επιδημία στο πλαίσιο της σκληρής πολιτικής του «μηδενικού COVID», τα lockdown και οι μαζικές δοκιμές -και τα καλά τεκμηριωμένα δεινά που προκαλούν- είναι πιθανό να παραμείνουν καθημερινό φαινόμενο.

Από τις 28 Απριλίου, τουλάχιστον 26 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται επί του παρόντος σε μερικό ή πλήρες lockdown, καλύπτοντας περίπου 78 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με υπολογισμούς των Epoch Times που βασίζονται σε ανακοινώσεις των τοπικών αρχών. Οι πόλεις αυτές κυμαίνονται από το βόρειο Μπαοτού, σημαντικό προμηθευτή σπάνιων γαιών, μέχρι το ανατολικό Γιουγού, ένα εξαγωγικό κέντρο που παράγει τα πάντα, από χριστουγεννιάτικα δέντρα μέχρι προϊόντα της προεδρικής εκστρατείας.

Ένα ποδήλατο είναι σταθμευμένο μπροστά από έναν οχυρωμένο φράχτη ενός κλειδωμένου συγκροτήματος κατοικιών στο Πεκίνο στις 29 Απριλίου 2022. (Andy Wong/AP Photo)

 

Όσοι ζουν σε περιοχές που δεν έχουν αποκλειστεί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περιορισμούς. Ο τεχνολογικός κόμβος Χανγκζού εξετάζει τους κατοίκους του κάθε 48 ώρες. Περίπου 12,2 εκατομμύρια φοιτητές και εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίσουν απόδειξη αρνητικών αποτελεσμάτων αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να εισέλθουν σε σχολεία ή γραφεία. Παρόμοια μέτρα θα ισχύσουν στο Πεκίνο μετά τις 5 Μαΐου, με τους αξιωματούχους σε ενημέρωση στις 30 Απριλίου να τα αποκαλούν «ομαλοποιημένες εξετάσεις νουκλεϊκού οξέος».

Οι ξένοι φεύγουν

Ο αδυσώπητος αγώνας του κινεζικού καθεστώτος για μηδενική ανοχή του COVID ανάγκασε τους ξένους να επανεξετάσουν τη ζωή τους στο διεθνές οικονομικό κέντρο της Σαγκάης. Ο πολύμηνος αποκλεισμός της πόλης, όπου εδρεύουν πολλές πολυεθνικές εταιρείες, έχει αφήσει ακόμη και τα ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων να πασχίζουν με προβλήματα έλλειψης τροφίμων.

Ενώ πολλοί επιτρέπεται να κυκλοφορούν στη γειτονιά τους τώρα, οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο να μπουν σε καραντίνα παραμένουν. Οι 25 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε περισσότερες εξετάσεις μέχρι τις 7 Μαΐου, δήλωσαν οι τοπικοί αξιωματούχοι σε συνέντευξη Τύπου την 1η Μαΐου. Ένα θετικό αποτέλεσμα σημαίνει διαχωρισμό από τις οικογένειες και διαβίωση σε πολυσύχναστες εγκαταστάσεις καραντίνας, με 24ωρο φωτισμό και χωρίς ζεστό νερό.

«Μέχρι να έρθει η καραντίνα, πραγματικά δεν μπορούσα να αισθανθώ την αυταρχική κυβέρνηση, επειδή είσαι λίγο πολύ ελεύθερος να κάνεις ό,τι θέλεις», δήλωσε η Τζένιφερ Λι, μια ξένη που κάνει σχέδια για την οικογένειά της να εγκαταλείψει την πόλη που είναι το σπίτι τους εδώ και 11 χρόνια.

Ο χειρισμός κατά της COVID-19 από το καθεστώς «μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πώς οι ανθρώπινες ζωές και η ψυχική υγεία των ανθρώπων δεν είναι σημαντικές για αυτή την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο προειδοποίησε πρόσφατα ότι «ο αριθμός των αλλοδαπών στην Κίνα έχει μειωθεί στο μισό από τότε που ξεκίνησε η πανδημία και μπορεί να μειωθεί ξανά στο μισό αυτό το καλοκαίρι».

Κατοικίες κατά τη διάρκεια καραντίνας COVID-19 στην περιοχή Jing’an στη Σαγκάη στις 29 Απριλίου 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

 

Οικονομικό τίμημα

Οι αυστηροί περιορισμοί συνθλίβουν επίσης την οικονομική δραστηριότητα. Ο δείκτης της μεταποιητικής δραστηριότητας συρρικνώθηκε με πιο απότομους ρυθμούς τον Απρίλιο, φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν τα lockdowns σταμάτησαν τη βιομηχανική παραγωγή και διατάραξαν τις αλυσίδες εφοδιασμού για πρώτη φορά.

Ο επίσημος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της μεταποίησης υποχώρησε στο 47,4 τον Απρίλιο από 49,5 τον Μάρτιο, προσφέροντας μια πρώτη γεύση του οικονομικού πόνου που προκαλούν τα μέτρα αποκλεισμού.

Αναλυτές από διάφορες επενδυτικές τράπεζες μείωσαν περαιτέρω τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, καθώς το lockdown στη Σαγκάη παρατείνεται. Η χαμηλότερη είναι από τη Nomura, με πρόβλεψη 3,9%, από 4,3% προηγουμένως, πολύ κάτω από τον επίσημο στόχο για αύξηση 5,5%.

Σε ένα χειρότερο σενάριο, «η Κίνα μπορεί να αναμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 53% εάν όλες οι πόλεις αναγκαστούν σε lockdown», δήλωσε ο Yanzhong Huang, ανώτερος συνεργάτης για την παγκόσμια υγεία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, σε ένα εικονικό πάνελ στις 26 Απριλίου.

Το νόμισμα γιουάν της Κίνας υποχώρησε περισσότερο από 4% τον Απρίλιο, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων 28 ετών, ενώ τα χρηματιστήρια της Κίνας έχουν τις δεύτερες χειρότερες επιδόσεις φέτος μετά τη Ρωσία που πλήττεται από κυρώσεις.

Η επιβράδυνση είναι πιθανό να επιβαρύνει την παγκόσμια ανάκαμψη, καθώς το lockdown θα πλήξει τις πωλήσεις των εταιρειών στην Κίνα και θα επηρεάσει την αλυσίδα εφοδιασμού, δήλωσε ο καθηγητής Yen Huai-Shing, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Chung Hua της Ταϊβάν.

Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και τα τηλέφωνα αντιμετωπίζουν ελλείψεις εξαρτημάτων που προέρχονται από την Κίνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν σχεδόν το 18% όλων των προϊόντων από την Κίνα και το 33% των ηλεκτρονικών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Αμερικανικοί κολοσσοί, συμπεριλαμβανομένων της Apple και της Microsoft, έχουν προειδοποιήσει ότι τα lockdowns της Κίνας έχουν εντείνει την παγκόσμια διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού και αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με τις επιχειρηματικές τους προοπτικές.

Πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων διακρίνονται στο λιμάνι του Λος Άντζελες στο Σαν Πέδρο της Καλιφόρνια, στις 17 Νοεμβρίου 2021. (Apu Gomes/AFP via Getty Images)

 

Μια κύρια πηγή των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας προέρχεται από σοβαρές καθυστερήσεις στις μεταφορές: τα συχνά διαγνωστικά τεστ COVID-19 έχουν διαταράξει την εργασία των φορτηγατζήδων και των λιμενεργατών. «Μόλις αρθεί το lockdown και η οικονομική δραστηριότητα ξαναζωντανέψει, ένας σωρός προϊόντων από συσσωρευμένες παραγγελίες θα εισρεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε στο The Diplomat η Sara Hsu, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας στο Πανεπιστήμιο του Tennessee στο Knoxville. Αυτό σημαίνει ότι οι καθυστερήσεις που αντιμετώπισαν πέρυσι τα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Λονγκ Μπιτς θα επαναληφθούν, πρόσθεσε η ίδια.

Ο Yen δεν βλέπει τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας να τελειώνουν σύντομα.

«[Το] lockdown για τον COVID της Κίνας φέρνει περισσότερη αβεβαιότητα στους ξένους επενδυτές και ζημιά στην εμπιστοσύνη τους», δήλωσε ο Yen στους Epoch Times.

Πρότεινε στις πολυεθνικές εταιρείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την αλυσίδα εφοδιασμού τους αλλού. Ορισμένες επιχειρήσεις στον κόμβο ημιαγωγών της Ταϊβάν έχουν ήδη αρχίσει να διαφοροποιούν τις αλυσίδες εφοδιασμού από το 2018 κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, σημείωσε ο Yen.

Αταλάντευτη στη στρατηγική του μηδενικού COVID

Καθώς στρατηγική του μηδενικού COVID πλήττει την οικονομία της χώρας, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε στις 29 Απριλίου μια ώθηση στις υποδομές για την τόνωση της ζήτησης, μια μέθοδο που χρησιμοποίησε το Πεκίνο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 και το 2009, η οποία δημιούργησε ένα βουνό χρέους. Ωστόσο, δεν έδωσε βασικές λεπτομέρειες, όπως το ύψος των δαπανών και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Παρόλα αυτά, ο Σι, ο οποίος επιδιώκει μια άνευ προηγουμένου τρίτη πενταετή θητεία στο αξίωμα αυτό το φθινόπωρο, δεν έδειξε κανένα σημάδι αλλαγής της πορείας στη συνεδρίαση της Παρασκευής του 25μελούς Πολιτικού Γραφείου, του κέντρου εξουσίας εντός του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας με επικεφαλής τον Σι.

Η ηγεσία κάλεσε τη χώρα να «επιμείνει στην μηδενική ανοχή», σύμφωνα με την περίληψη της συνεδρίασης που έδωσε στη δημοσιότητα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, αναφερόμενη σε μια άλλη ονομασία του μηδενικού COVID.

«Προς το παρόν, η Κίνα δεν βγαίνει από τη γωνία στην οποία ο πρόεδρος [Σι Τζινπίνγκ] έχει οδηγήσει τη χώρα με ελιγμούς», δήλωσε ο Joerg Wuttke, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα, στο ελβετικό μέσο ενημέρωσης Market NZZ.

«Είναι αιχμάλωτοι του δικού τους αφηγήματος. «Είναι μάλλον τραγικό: η Κίνα ήταν η πρώτη που μπήκε στην πανδημία και είναι η τελευταία που βγαίνει. Και εν τω μεταξύ, λένε σε όλο τον κόσμο ότι είναι οι καλύτεροι».

Η Luo Ya και το Reuters συνέβαλαν στο ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε