Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
Φωτογραφία καμερών Hikvision σε εμπορικό κέντρο ηλεκτρονικών στο Πεκίνο, 24 Μαΐου 2019. (Fred Dufour/AFP via Getty Images)

Τα μισά συμβούλια του Λονδίνου βρέθηκε ότι χρησιμοποιούν κινεζική τεχνολογία παρακολούθησης που συνδέεται με κακοποιήσεις Ουιγούρων

Τουλάχιστον μισά από τα δημοτικά διαμερίσματα του Λονδίνου έχουν αγοράσει και χρησιμοποιούν κινεζικής κατασκευής συστήματα παρακολούθησης που συνδέονται με την κακοποίηση των Ουιγούρων, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν αποκλειστικά στο Thomson Reuters Foundation, και εγείρουν ανησυχία μεταξύ υπερασπιστών της ιδιωτικότητας και βουλευτών.

Αιτήσεις ελευθερίας πληροφοριών που κατατέθηκαν στο τέλος του 2020 σε όλα τα 32 δημοτικά διαμερίσματα και στα επόμενα 20 μεγαλύτερα διαμερίσματα της Βρετανίας βρήκαν ότι περίπου τα δύο τρίτα είχαν τεχνολογία που φτιάχτηκε από δύο κινεζικές εταιρείες που έχουν κατηγορηθεί για δεσμούς με την καταστολή των Ουιγούρων.

Μια κάμερα ασφαλείας πίσω από έναν άντρα καθώς περπατά σε δρόμο του Λονδίνου, 2 Νοεμβρίου 2006. (Luke MacGregor/Reuters)

 

Τουλάχιστον 28 δημοτικά διαμερίσματα είχαν τεχνολογία κατασκευασμένη από την Hikvision, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή συστημάτων παρακολούθησης στον κόσμο και πωλητή στις αστυνομικές αρχές Σιντζιάνγκ, αποκάλυψαν δεδομένα που δόθηκαν από τον ερευνητή ψηφιακών δικαιωμάτων Σάμιουελ Γούνταμς και είδε αποκλειστικά το Ίδρυμα Τόμσον Ρόιτερς.

Επτά διαμερίσματα είχαν τεχνολογία κατασκευασμένη από την Zhejiang Dahua Technology Co Ltd, τον δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστή εξοπλισμού παρακολούθησης της Κίνας.

Συνολικά 16 διαμερίσματα του Λονδίνου είχαν τεχνολογία από την Hikvision και Dahua – αμφότερες αντιμετωπίζουν αυστηρούς εμπορικούς περιορισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έξι διαμερίσματα του Λονδίνου και άλλα τρία συμβούλια δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τους συνδέσμους τους με κινεζικές εταιρείες, ή αρνήθηκαν ότι έχουν αρκετά δεδομένα να αποκαλύψουν το τι έχουν χρησιμοποιήσει.

«Παίρνουμε μια καθαρότερη εικόνα του πόσο πολύ έχει εμποτίσει η τεχνολογία αυτών των εταιρειών την Βρετανία – και πόσο συχνά δημόσια ταμεία χρησιμοποιούνται για την απόκτησή της», είπε ο Γούνταμς, που εργάζεται για την εταιρεία διαδικτυακών ερευνών Top10VPN.

Από την καταγραφή της εξάπλωσης της πανδημίας κορωνοϊού έως την αντιμετώπιση εγκληματικότητας, η τεχνολογία παρακολούθησης παρέχεται όλο και περισσότερο παγκοσμίως για λόγους ασφαλείας και δημόσιας υγείας, αλλά επικριτές έχουν εγείρει ανησυχίες περί ιδιωτικότητας και διάκρισης.

Τα δεδομένα FOI (Ελευθερίας Πληροφοριών) δείχνουν την έκταση στην οποία η Βρετανία εξαρτάται από κινεζική τεχνολογία παρακολούθησης παρά τον έλεγχο του Κοινοβουλίου στο ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Hikvision και την εισαγωγή της σε μαύρη λίστα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και της δεύτερης εταιρείας, για σύνδεση με δίωξη μουσουλμανικών μειονοτήτων.

Η αποκάλυψη έρχεται αφότου εννέα βουλευτές έγραψαν στην υπουργό Εσωτερικών το 2019 εγείροντας ανησυχίες για το γεγονός ότι η Hikvision ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής εξοπλισμού CCTV στην Βρετανία το 2016.

Ο βουλευτής Άλισταιρ Κάρμαϊκλ, ένας από τους συγγραφείς της αναφοράς στην Βουλή, είπε στο Ίδρυμα Τόμσον Ρόιτερς ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να απαγορεύσει την απόκτηση τεχνολογίας Hikvision και Dahua.

«Δεν θα πρέπει να δουλεύουμε με εταιρείες που διευκολύνουν καταστολή», είπε σε ηλεκτρονική δήλωση.

Τα τοπικά συμβούλια είναι ένας βασικός επενδυτής στην υποδομή παρακολούθησης της Βρετανίας, είπε ο Γούνταμς, καθώς είναι υπεύθυνα για αγορά και χρήση καμερών σε δημόσιους χώρους όπως δρόμοι, χώροι στάθμευσης, και κατοικίες.

Οι αιτήσεις Ελευθερίας Πληροφοριών αποκάλυψαν ότι τα συμβούλια έχουν αποκτήσει μια ευρεία ποικιλία κινεζικής τεχνολογία, από κάμερες έως μηχανικό υλικό παρακολούθησης, όπως ψηφιακούς καταγραφείς βίντεο και δικτυακούς καταγραφείς βίντεο, που επιτρέπουν την αποθήκευση και ανάλυση βίντεο.

Καμία από τις τοπικές αρχές στην Βρετανία δεν παραδέχτηκε ότι έχουν χρησιμοποιήσει κινεζική τεχνολογία για αναγνώριση προσώπου.

Αλλά σύμφωνα με την Σίλκι Κάρλο, διευθύντρια της ομάδας προστασίας ιδιωτικότητας Big Brother Watch: «Υπάρχει μια ιδέα που πολλοί έχουν για τις κάμερες παρακολούθησης ότι είναι απλώς παθητική καταγραφή, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι γίνεται όλο και περισσότερο ενεργή παρακολούθηση», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη.

«Μιλάμε για ανάλυση βίντεο, δημιουργία προφίλ ανθρώπων, και επεξεργασία δεδομένων.»

Η Hikvision είπε ότι «είναι αφοσιωμένη στον σεβασμό όλων τον βρετανικών νόμων», ενώ η Dahua δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού.

Αν και τα βρετανικά συμβούλια με κινεζικό εξοπλισμό είπαν πως δεν χρησιμοποιούν αναγνώριση προσώπου, αρκετά παραδέχθηκαν ότι κατέχουν εργαλεία πέρα από κάμερες – όπως ψηφιακούς καταγραφείς βίντεο και καταγραφείς δικτύου – οι οποίοι μπορούν να ρυθμιστούν για να εκτελέσουν αναγνώριση προσώπου ή άλλες λειτουργίες ανάλυσης, είπε ο Γούνταμς.

«Ακόμα και αν αυτό [η τεχνολογία] δεν χρησιμοποιείται για τις πιο επεμβατικές δυνατότητες προς στιγμήν, δεν θα ήταν πολύ μεγάλο άλμα να το κάνουν», είπε, σημειώνοντας πως η Hikvision και η Dahua κατασκευάζουν συστήματα αναγνώρισης προσώπου.

Η Κάρλο είπε: «εκτός της αναγνώρισης προσώπου υπάρχουν κι άλλα είδη επεξεργασίας που μπορούν να αρχίσουν … μπορεί να είναι ανίχνευση ανωμαλιών, διάφορα είδη συμπεριφορικής ανάλυσης, ανάλυση δημογραφίας.»

Παρακολούθηση Ουιγούρων

Βουλευτές και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν μιλήσει για τις ανησυχίες τους για τους βρετανικούς δεσμούς με την Hikvision και κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας που λένε πως έχουν σχεδιάσει συστήματα εντοπισμού Ουιγούρων, με εργαλεία αναγνώρισης προσώπου που μπορούν να ειδοποιήσουν τις αρχές για το που βρίσκεται κάποιος.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Κινέζοι μουσουλμάνοι, πολλοί από τους οποίους από την μειονότητα των Ουιγούρων, βρίσκονται υπό κράτηση στην επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου ακτιβιστές λένε ότι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία λαμβάνουν χώρα.

Η Κίνα έχει αρνηθεί την κακοποίηση και λέει ότι τα στρατόπεδά της στην περιοχή παρέχουν εποχική εκπαίδευση και βοηθούν στην καταπολέμηση του εξτρεμισμού. Η κινεζική πρεσβεία στην Βρετανία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η αντιπαράθεση για τον ρόλο των μεγάλων εταιρειών στην μεταχείριση της Κίνας των Ουιγούρων κερδίζει συνεχώς δύναμη παγκοσμίως, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να εφαρμόζουν κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας που κατηγορούνται για επιδείνωση της δίωξης.

Τον Αύγουστο 2020, η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε όλους τους ομοσπονδιακούς εργολάβους από το να αγοράζουν αγαθά ή υπηρεσίες από οποιαδήποτε εταιρεία χρησιμοποιεί προϊόντα από πέντε κινεζικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των Hikvision και Dahua.

Ο Αζίζ Ίσα Ελκούν, Ουιγούρος ακτιβιστής με έδρα το Λονδίνο, είπε ότι η απόκτηση κινεζικών καμερών από τα συμβούλια της Βρετανίας ήταν «μια έντονα δυσάρεστη έκπληξη» και υπονόμευσε την υπόσχεση της βρετανικής κυβέρνησης να μην επιτρέπει σε αγαθά που συνδέονται με την επαρχία Σιντζιάνγκ να εισέρχονται στην αλυσίδα εφοδιασμού.

«Αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι χώροι δοκιμής για την κινεζική τεχνολογία – την δοκιμάζουν σε Ουιγούρους … και μετά γίνεται εμπορική και προσπαθούν να βγάλουν λεφτά από αυτό», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη, επίσης καλώντας για απαγόρευση της τεχνολογίας.

Η Κάρλο είπε ότι οι κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες δεν θα πρέπει να κερδίζουν από τα δημόσια ταμεία.

«Είναι πρόβλημα για τους Βρετανούς φορολογούμενους να χρηματοδοτούν εταιρείες που δουλεύουν χέρι χέρι με το κινεζικό κράτος, που κάνουν εθνικό φακέλωμα, και καθιστούν δυνατό αυτό που μοιάζει με εθνική εκκαθάριση … δεν μπορούμε να ανεχθούμε μια βρετανική κινεζικά κατασκευασμένη πανεπόπτρια φυλακή», είπε.

 

Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε