Για τις ημέρες του Πάσχα, οι παραδοσιακοί προορισμοί της χώρας κατά την εορταστική περίοδο τόσο σε ορεινές και παράκτιες όσο και σε νησιωτικές περιοχές παρουσιάζουν αυξημένο ρυθμό κρατήσεων με ανοδικές τάσεις και δυνατότητα κράτησης την τελευταία στιγμή.
Στους πιο δημοφιλείς προορισμούς, από τη Μεγάλη Παρασκευή έως τη Δευτέρα του Πάσχα, συγκαταλέγονται η Κέρκυρα, η Ύδρα, η Πελοπόννησος, τα Ιωάννινα, η Πάτμος, τα Λουτρά Αιδηψού, η Καβάλα, η Θάσος, το Πήλιο, η Σαντορίνη (θα ανοίξει το 50% των ξενοδοχείων), η Μύκονος κ.ά. Στην Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τη Χαλκιδική η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αναμένεται να επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα και έως τις αρχές Μαΐου, ενώ οι κρατήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παραμένουν ικανοποιητικές τα Σαββατοκύριακα του Απριλίου – πλην των ημερών του ορθόδοξου Πάσχα, που κινούνται μέχρι στιγμής χαμηλότερα. Εν τω μεταξύ, υψηλές είναι οι κρατήσεις στη Χίο, όπου αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο του ρουκετοπόλεμου, τόσο σε ξενοδοχεία πόλης όσο και σε ορισμένα περιφερειακά.
Πού θα πάνε οι Έλληνες το Πάσχα
Τα τουριστικά γραφεία της χώρας κάνουν επίσης λόγο για επαναφορά της ζήτησης εκ μέρους των Ελλήνων για ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, η οποία είναι τριπλάσια έναντι του 2022, τη φετινή ταξιδιωτική περίοδο του Πάσχα. Η κίνηση του Πάσχα χαρακτηρίζεται από τα περισσότερα τουριστικά γραφεία ως ικανοποιητική και αναμένουν ότι θα κορυφωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πρωταγωνιστής και φέτος η Κέρκυρα, η οποία φημίζεται για τα παραδοσιακά πασχαλινά της έθιμα.
Στο εσωτερικό, τη μεγαλύτερη ζήτηση σημειώνουν το Ναύπλιο, η Καστοριά, η Πιερία, η Μεσσηνία, το Ξυλόκαστρο, τα Μετέωρα, το Πόρτο Χέλι, τα Ζαγοροχώρια αλλά και νησιωτικοί προορισμοί όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Πάτμος, η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Χίος, η Μυτιλήνη, η Σύρος, η Σκύρος και τα Κύθηρα.
Όσον αφορά τους προορισμούς του εξωτερικού, οι Έλληνες προκρίνουν ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως η Ιταλία, η Ιβηρική Χερσόνησος, η Ν. Γαλλία, το Παρίσι, η Βουδαπέστη, το Στρασβούργο, η Κύπρος, η Βιέννη και το Μπριζ, αλλά και την Αμερική.
Επιπλέον, τα Ιεροσόλυμα, η Κωνσταντινούπολη και η Αίγυπτος, λόγω των Πατριαρχείων τους, αποτελούν για άλλη μια χρονιά πόλο έλξης των Ελλήνων, στο πλαίσιο του θρησκευτικού περιεχομένου της εορτής. Σε γενικές γραμμές, μέχρι στιγμής, οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν ταξίδια στο εξωτερικό, με αναλογία 7 (εξωτερικό) προς 3 (Ελλάδα).
Παντοτινός πόλος έλξης τα ελληνικά νησιά
Πολλά ελληνικά νησιά θέλγουν τους τουρίστες χάρη στα παραδοσιακά πασχαλινά τους έθιμα. Ξεχωρίζουν η Πάτμος, νησί με ιδιαίτερα μυστηριακή ατμόσφαιρα, η Ίος με τις “κούνιες”, οι Επιτάφιοι της Καλύμνου και άλλα γραφικά νησιά μας, το κάθε ένα με τη δική του ομορφιά και ξεχωριστά χαρίσματα.
Πάτμος: Η πληρότητα αγγίζει το 100% – Εντυπωσιάζει η η τελετή του Ιερού Νιπτήρα, ένα έθιμο 400 ετών.
«Το Πάσχα στην Πάτμο επανέρχεται με πολλά ξεχωριστά έθιμα ανοικτά στο κοινό, μετά από τρία χρόνια. Στα καταλύματα που θα λειτουργήσουν ήδη η πληρότητα αγγίζει το 100%. Κατάνυξη, τοπική κουζίνα και μοναδικές παραδόσεις θα “κλέψουν” την παράσταση. Μεταξύ άλλων, η τελετή του Ιερού Νιπτήρα, ένα έθιμο 400 ετών, θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες μας», αναφέρει ο Δήμαρχος Πάτμου κ. Λευτέρης Πέντες.
Ιος: Η Ίος θα γίνει πόλος έλξης το Πάσχα για Νιώτες που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.
Ο Δήμαρχος Ιητών κ. Γκίκας Γκίκας σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «η Ίος θα γίνει πόλος έλξης το Πάσχα για Νιώτες που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και για επισκέπτες που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με την ιστορική ταυτότητα του νησιού. Οι “μπάλες”, οι “κούνιες” με νεαρά κορίτσια και αγόρια, παραδοσιακά ντυμένα, να στήνουν κούνιες στην είσοδο της Χώρας και η εντυπωσιακή περιφορά των Επιταφίων θα πρωταγωνιστήσουν σε ένα διαφορετικό νησιώτικο Πάσχα που είναι γεμάτο παραδόσεις, τοπικές νοστιμιές και αιωνόβια έθιμα!»
Σκόπελος: Έντονο το ενδιαφέρον για το Πάσχα στη Σκόπελο, πέραν του αναμενόμενου.
«Παρά τους περιορισμούς στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στις Σποράδες, έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον για το Πάσχα στη Σκόπελο, πέραν του αναμενόμενου. Οι παραδόσεις, οι τοπικές γεύσεις και οι γραφικοί οικισμοί συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για πασχαλινές διακοπές στο νησί του Mamma Mia», δηλώνει η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Σκοπέλου, κ. Ιωάννα Ευσταθίου.
Κάλυμνος: Πόλος έλξης οι 14 επιτάφιοι στο γραφικό λιμάνι, την Πόθια.
«Το Πάσχα αναμένονται στην Κάλυμνο αυξημένες πληρότητες. Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι 14 Επιτάφιοι στο γραφικό λιμάνι του νησιού, την Πόθια, θα δημιουργήσουν μία ανεπανάληπτη κατανυκτική ατμόσφαιρα. Στην Κάλυμνο, το Πάσχα ταυτίζεται με το «μουούρι», μια παραδοσιακή συνταγή με γεμιστό αρνί ή κατσικάκι που αργοψήνεται όλο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Την Κυριακή του Πάσχα το μεσημέρι, θα στηθεί παραδοσιακό γλέντι με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα», επισημαίνει ο Δήμαρχος Καλύμνου, κ. Δημήτρης Διακομιχάλης.
Νάξος: Πληρότητα άνω του 70% στα περισσότερα καταλύματα αναμένει το νησί.
«Το Πάσχα στη Νάξο θυμίζει “παλέτα” χρωμάτων, αρωμάτων, γεύσεων και συναισθημάτων. Η πληρότητα θα είναι υψηλή, άνω του 70%, στα περισσότερα καταλύματα που θα είναι ανοικτά. Το εύρος επιλογών για εξερεύνηση σε γραφικά χωριά, τα πρωτότυπα έθιμα όλες τις ημέρες και οι ανταγωνιστικές τιμές μας σε συνδυασμό με μια εξαιρετική ποιότητα υπηρεσιών θα είναι η “συνταγή” για το ιδανικό Πάσχα φέτος για πολλούς Έλληνες ταξιδιώτες», εξηγεί ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Βαγγέλης Κατσαράς.
Κάρπαθος: Το νησί θα πλημμυρίσει από αποδήμους Καρπαθίους.
«Στην Κάρπαθο, τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα διατηρούνται αναλλοίωτα επί σειρά αιώνων, προσφέροντας στους επισκέπτες μια συγκλονιστική εμπειρία σε όλα ανεξαιρέτως τα χωριά. Ειδικά στην Όλυμπο, την Λαμπρή Τρίτη το έθιμο της περιφοράς των Εικόνων ξεχωρίζει. Το νησί μας θα πλημμυρίσει από αποδήμους Καρπαθίους που θα έρθουν για τις Άγιες ημέρες, ενώ και η τουριστική κίνηση θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Καρπάθου, κ. Μανώλης Παραγυιός.
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)