Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Ο Wu Kuo-Pin, προϊστάμενος της Κινεζικής Ιατρικής Κλινικής Xinyitang, επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος, πρέπει να διατηρήσει κανείς την ενέργεια yang προκειμένου να ανακάμψει γρήγορα. (Shutterstock)

Τα “Πρέπει και Μη” όταν κολλάτε κρυολόγημα ή γρίπη

Ο Δρ. Wu ξεκαθαρίζει τις συνήθεις παρεξηγήσεις σχετικά με τη λήψη τζίντζερ και την κατανάλωση φρούτων.

Η συχνότητα των κρυολογημάτων και της γρίπης αυξάνεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Ο Γου Κουό Πιν (Wu Kuo-Pin), προϊστάμενος της Κινεζικής Ιατρικής Κλινικής Xinyitang, Ταϊβάν, επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ενέργεια γιανγκ του σώματος (θετική δύναμη στο σώμα μας) προκειμένου να αναρρώσει γρήγορα. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς έχουν λάβει ακατάλληλα μέτρα όταν έχουν κρυολογήσει ή προσβληθεί από γρίπη, γεγονός που έχει προκαλέσει ταχεία πτώση της ενέργειας γιανγκ του σώματος, η οποία πτώση δυσχεραίνει τη θεραπεία του κρυολογήματος.

Κατάλληλος χρόνος για τη λήψη τσαγιού πιπερόριζας (τζίντζερ)

Μια φορά, ένας φίλος του Δρ Γου κρυολόγησε και άκουσε ότι το τσάι πιπερόριζας θα μπορούσε να διώξει το κρύωμα από το σώμα, οπότε έφτιαξε μια κατσαρόλα τσάι πιπερόριζας και το ήπιε. Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή, είχε ήδη συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου ενός πονόλαιμου, υποδεικνύοντας ότι ο παθογόνος άνεμος και το κρύο είχαν εισέλθει βαθιά στο σώμα και άρχισαν να δημιουργούν φλεγμονή και να μετατρέπονται σε παθογόνο θερμότητα. Η κατανάλωση τσαγιού πιπερόριζας εκείνη τη στιγμή ήταν η λάθος προσέγγιση, η οποία έκανε τα συμπτώματα να επιδεινωθούν.

Η κατανάλωση τσαγιού πιπερόριζας θα πρέπει να γίνεται στο αρχικό στάδιο του κρυολογήματος και μπορεί να αυξήσει τη θερμότητα του σώματος, να διώξει το παθογόνο κρύο και να ανακουφίσει τα συμπτώματα όπως το ρίγος. Ωστόσο, όταν το κρυολόγημα έχει αναπτυχθεί, όταν ο λαιμός πονάει και κάποιος αρχίζει να βήχει, δεν είναι κατάλληλο να πίνετε τσάι πιπερόριζας.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών Tabriz, υπάρχουν επίσης στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πιπερόριζα μπορεί να αποτρέψει το κρυολόγημα, να αποτρέψει ή να καταπραΰνει τον πονόλαιμο, να μειώσει τη συμφόρηση και να μειώσει τη φλεγμονή.

Αποφύγετε τα ωμά και κρύα φρούτα και λαχανικά

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά και η καθημερινή λήψη βιταμίνης C μπορεί να αποτρέψει το κρυολόγημα. Ωστόσο, η βιταμίνη C συντομεύει ελάχιστα το χρόνο από τη στιγμή που η ασθένεια αρχίσει να αναπτύσσεται. Δεν θα έχει μεγάλη επίδραση αν έχετε ήδη συμπτώματα κρυολογήματος.

Είναι σύνηθες να ακούμε ότι μπορούμε να πίνουμε τσάι λεμονιού πλούσιο σε βιταμίνη C κατά τη διάρκεια της γρίπης. Ο Δρ Γου λέει ότι το λεμόνι είναι μια όξινη τροφή και έχει καυστικά αποτελέσματα. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM), για τη θεραπεία της γρίπης είναι απαραίτητο να διαλυθεί το τσι της νόσου.

Ο Δρ Wu επεσήμανε επίσης ότι η φίλη ενός Αμερικανού φίλου είχε συμπτώματα γρίπης όπως ρινική καταρροή, βήχα και διάρροια λόγω του COVID-19 και αισθανόταν αδύναμη. Οι Δυτικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών είναι καλή για τη θεραπεία της γρίπης, έτσι έφαγε πολλά λαχανικά και φρούτα, αλλά η κατάσταση της υγείας της δεν βελτιώθηκε. Αργότερα, ο Δρ Wu της πρότεινε να τρώει περισσότερο ρυζόγαλο και να φοράει περισσότερα ρούχα και το σώμα της ανέκαμψε γρήγορα.

Σύμφωνα με τον Τζανγκ Τζονγκτζίνγκ (Zhang Zhongjing 150 μ.Χ.- 219 μ.Χ.), διάσημο γιατρό της Ανατολικής Δυναστείας Χαν, οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τα κρύα, πικάντικα και δύσπεπτα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της γρίπης.

Ένας εκατοντάχρονος ηλικιωμένος θεραπευτής της κινέζικης ιατρικής (TCM) είπε κάποτε στον Δρ Γου ότι η κατανάλωση φρούτων κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος θα προκαλούσε επίμονο βήχα. Μόλις ο Δρ Γου είχε κρυώσει και είχε πυρετό, έκανε ένα προσωπικό πείραμα και έφαγε λίγα φρούτα. Ως αποτέλεσμα, το σώμα του ψύχθηκε και η ενέργεια γιανγκ του διαλύθηκε γρήγορα.

Ο Δρ Γου είπε ότι στην ανατολική αντίληψη της διατήρησης της υγείας, κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος, η γαστρεντερική λειτουργία δεν είναι καλή, είναι εύκολο να έχετε φούσκωμα, που αποτρέπει την κατανάλωση πολλών θρεπτικών συστατικών. Όταν το κρύο νερό και φαγητό εισέλθουν στο στομάχι, το στομάχι πρέπει να καταναλώσει ενέργεια γιανγκ για να θερμάνει το κρύο φαγητό πριν μπορέσει να χωνευτεί, γεγονός που αυξάνει την επιβάρυνση του στομάχου και αυτό δεν είναι καλό για την αποκατάσταση του οργανισμού.

Ο Δρ Γου παρέχει επίσης μια μέθοδο για την αύξηση της ενέργειας yang για ασθενείς με κρυολόγημα: Κρατηθείτε ζεστοί. Ο Δρ Γου είπε ότι ο ασθενής πρέπει να φοράει περισσότερα ρούχα για ζεσταθεί το σώμα, να διατηρεί την ενέργεια γιανγκ στο σώμα και να την αναπληρώνει με φυσικό τρόπο, επιταχύνοντας έτσι την ανάρρωση του σώματος.

Έρευνα από το Τμήμα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου της Βιέννης, στην Αυστρία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική σάουνα πιθανώς μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης κοινών κρυολογημάτων. Αυτό είναι παρόμοιο με την έννοια του να διατηρούμε τον εαυτό μας ζεστό.

Η κινέζικη ιατρική (TCM) πιστεύει ότι όταν “το θετικό τσι παραμένει μέσα, το κακό δεν μπορεί να επιβιώσει”. Όταν υπάρχει επαρκές υγιές τσι μέσα στο σώμα, οι παθογόνοι οργανισμοί δεν έχουν τρόπο να εισβάλουν στο σώμα. “Με απλά λόγια, η κινεζική ιατρική μας μιλάει για το γιν και το γιανγκ. Το γιανγκ τσι είναι σαν τον ήλιο, ο οποίος δίνει στο σώμα μας μια ορισμένη ποσότητα ενέργειας και μια ορισμένη αμυντική ικανότητα”, δήλωσε ο Δρ Γου.

Lisa Lin και Nathan Amery

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε