Σάββατο, 27 Απρ, 2024
(Εικονογράφηση από The Epoch Times, Getty Images, Shutterstock)

Τα τρισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν για την «κλιματική αλλαγή» βασίζονται σε εσφαλμένα δεδομένα θερμοκρασίας, λένε ειδικοί σε θέματα κλίματος

Μετεωρολόγος διαπιστώνει ότι το 96% των σταθμών θερμοκρασίας της NOAA βρίσκονται σε «αστικές θερμικές νησίδες», ακόμη και δίπλα σε ανεμιστήρες εξάτμισης και σε «καυτές στέγες».

Για να διαφυλαχθεί ένας «βιώσιμος πλανήτης», η Γη δεν θα πρέπει να θερμανθεί περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η αποτυχία διατήρησης αυτού του επιπέδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάφορες καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ξηρασίας και των καταστροφών που σχετίζονται με τον καιρό, περισσότερες ασθένειες και θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη, λιγότερα τρόφιμα και περισσότερη φτώχεια, σύμφωνα με τη NASA.

Για να αποτρέψουν τις διαφαινόμενες αντιξοότητες και να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, 194 κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν το 2016 τη Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών των Παρισίων, μια νομικά δεσμευτική διεθνή συνθήκη με στόχο τη «σημαντική μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Μετά τη συμφωνία, οι παγκόσμιες δαπάνες για έργα που σχετίζονται με το κλίμα αυξήθηκαν εκθετικά.

Το 2021 και το 2022, οι φορολογούμενοι του κόσμου δαπάνησαν, κατά μέσο όρο, 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια για τέτοια έργα ανά έτος, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική συμβουλευτική ομάδα Climate Policy Initiative.

Αυτό είναι υπερδιπλάσιο του ποσοστού δαπανών το 2019 και το 2020, το οποίο ανήλθε σε 653 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, και είναι σημαντικά υψηλότερο από τα 364 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2011 και το 2012, σύμφωνα με την έκθεση.

Παρά τα χρήματα που διοχετεύονται, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) ανέφερε ότι το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι σταθμοί παρακολούθησης του κλίματος της NOAA διαπίστωσαν ότι η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της γης και των ωκεανών το 2023 ήταν 1,35 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο.

«Το 2023 δεν ήταν μόνο το θερμότερο έτος στα 174 χρόνια κλιματικών καταγραφών του NOAA – ήταν το θερμότερο μακράν», δήλωσε η Σάρα Κάπνικ, επικεφαλής επιστήμονας του NOAA.

«Ένας πλανήτης που θερμαίνεται σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που συμβαίνουν εδώ και τώρα, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα που γίνονται τόσο πιο συχνά όσο και πιο έντονα».

Όμως μια αυξανόμενη φωνή επιστημόνων του κλίματος λέει ότι οι μετρήσεις της θερμοκρασίας είναι λανθασμένες και ότι τα τρισεκατομμύρια δολάρια που εισρέουν βασίζονται σε ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει.

Περισσότερο από το 90 τοις εκατό των σταθμών παρακολούθησης της θερμοκρασίας της NOAA έχουν μία μεροληπτική τάση ως προς τη θερμότητα, σύμφωνα με τον Άντονι Γουάτς, μετεωρολόγο, ανώτερο συνεργάτη για το περιβάλλον και το κλίμα στο Ινστιτούτο Heartland, συγγραφέα της ιστοσελίδας για το κλίμα Watts Up With That, και διευθυντή μιας μελέτης που εξέτασε τους κλιματικούς σταθμούς της NOAA.

Ένας μετεωρολόγος παρακολουθεί τον καιρό στο κέντρο πρόβλεψης καιρού και κλίματος της NOAA στο Ρίβερντεϊλ, Μασαχουσέτη, στις 2 Ιουλίου 2013. (Mark Wilson/Getty Images)

 

Ο μετεωρολόγος Ρόι Σπένσερ συμφωνεί.

«Τα δεδομένα των θερμόμετρων επιφάνειας εξακολουθούν να έχουν ψευδή αποτελέσματα θέρμανσης λόγω της αστικής θερμικής νησίδας, η οποία αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο κ. Σπένσερ.

Ο κ. Σπένσερ είναι κύριος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας των ΗΠΑ για το προηγμένο ραδιόμετρο σάρωσης μικροκυμάτων στον δορυφόρο Aqua της NASA και κάτοχος του μεταλλίου της NASA για εξαιρετικές επιστημονικές επιδόσεις για το έργο του στην παρακολούθηση της θερμοκρασίας μέσω δορυφόρου.

Ο κ. Σπένσερ δήλωσε επίσης ότι τα ηλεκτρονικά κλιματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για να οδηγήσουν σε αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική είναι ακόμη πιο ελαττωματικά.

Ο αντισυνταγματάρχης Τζον Σιούτσουκ, πιστοποιημένος σύμβουλος μετεωρολόγος, δήλωσε ότι τα προβλήματα με τις μετρήσεις της θερμοκρασίας υπερβαίνουν τη μεροληψία της θερμότητας. Ο συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης ήταν ανώτερος αξιωματικός καιρού στην Πολεμική Αεροπορία.

«Αφού είδα πολλές αναφορές σχετικά με τις προσαρμογές της NOAA στα δεδομένα θερμοκρασίας του USHCN [U.S. Historical Climatology Network], αποφάσισα να κατεβάσω και να αναλύσω ο ίδιος τα δεδομένα», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Σιούτσουκ στην εφημερίδα The Epoch Times.

Υποστηρίζει ότι η NOAA και η NASA έχουν προσαρμόσει τα ιστορικά δεδομένα θερμοκρασίας με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνουν το παρελθόν να φαίνεται ψυχρότερο και, με τον τρόπο αυτό, να κάνουν πιο έντονη την τρέχουσα τάση θέρμανσης.

Ελαττωματικές μετρήσεις θερμοκρασίας

Το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας προκαλεί υψηλότερες θερμοκρασίες σε περιοχές όπου υπάρχουν περισσότερα κτίρια, δρόμοι και άλλες μορφές υποδομής που απορροφούν και στη συνέχεια εκπέμπουν τη θερμότητα του ήλιου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Ο οργανισμός εκτιμά ότι «οι ημερήσιες θερμοκρασίες στις αστικές περιοχές είναι κατά 1-7 βαθμούς Φαρενάιτ υψηλότερες από τις θερμοκρασίες στις απομακρυσμένες περιοχές και οι νυχτερινές θερμοκρασίες είναι περίπου 2-5 βαθμούς Φαρενάιτ υψηλότερες».

Κατά συνέπεια, ο NOAA απαιτεί όλοι οι σταθμοί παρατήρησης του κλίματος να βρίσκονται τουλάχιστον 100 μέτρα μακριά από στοιχεία όπως το τσιμέντο, η άσφαλτος και τα κτίρια.

Φοιτητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις μεταφέρουν έναν μετεωρολογικό σταθμό κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής ημέρας της NOAA για τους ανεμοστρόβιλους, στο Μέμφις στις 8 Φεβρουαρίου 2023. (Seth Herald/AFP via Getty Images)

 

Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2009, ο κ. Γουάτς δημοσίευσε μια έκθεση που δείχνει ότι το 89% των σταθμών της NOAA είχαν προβλήματα θερμικής μεροληψίας λόγω του ότι βρίσκονταν σε απόσταση 100 μέτρων από τα στοιχεία αυτά, και πολλοί βρίσκονταν δίπλα σε διαδρόμους προσγείωσης αεροδρομίων.

«Βρήκαμε σταθμούς που βρίσκονταν δίπλα στους ανεμιστήρες εξάτμισης των κλιματιστικών μονάδων, περιτριγυρισμένους από ασφαλτοστρωμένους χώρους στάθμευσης και δρόμους, σε καυτές στέγες και κοντά σε πεζοδρόμια και κτίρια που απορροφούν και εκπέμπουν θερμότητα», δήλωσε ο κ. Γουάτς.

«Βρήκαμε 68 σταθμούς που βρίσκονταν σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, όπου η διαδικασία της επεξεργασίας των αποβλήτων προκαλεί υψηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι στις γύρω περιοχές».

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καταγραφή της θερμοκρασίας στις ΗΠΑ ήταν αναξιόπιστη, και επειδή θεωρούνταν «η καλύτερη στον κόσμο», οι παγκόσμιες βάσεις δεδομένων για τη θερμοκρασία ήταν επίσης «εκτεθειμένες και αναξιόπιστες».

Μετά την έκθεση, το Γραφείο Γενικού Επιθεωρητή των ΗΠΑ (OIG) και το Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας επιβεβαίωσαν τα ευρήματα του κ. Γουάτ και δήλωσαν ότι η ΝΟΑΑ λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων.

«Η NOAA αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα με τα δεδομένα USHCN που οφείλονται σε μεροληψίες που εισάγονται από μέσα όπως η μη τεκμηριωμένη μετεγκατάσταση τοποθεσιών, η κακή χωροθέτηση ή οι αλλαγές οργάνων», αναφέρεται στην έκθεση της OIG.

«Όλοι οι εμπειρογνώμονες θεώρησαν ότι ένα βελτιωμένο, εκσυγχρονισμένο σύστημα αναφοράς του κλίματος είναι απαραίτητο για να εξαλειφθεί η ανάγκη προσαρμογής των δεδομένων».

Παρά τις διαβεβαιώσεις, ο κ. Γουάτς είχε αμφιβολίες για την αντιμετώπιση των ζητημάτων από τη NOAA και τον Απρίλιο του 2022 και τον Μάιο του 2022, ο ίδιος και η ομάδα του επισκέφθηκαν εκ νέου πολλούς από τους ίδιους σταθμούς θερμοκρασίας που είχαν παρατηρήσει το 2009.

Δημοσίευσε τα ευρήματά του σε μια νέα μελέτη στις 27 Ιουλίου 2022. Διαπίστωσε ότι ακόμη περισσότεροι, περίπου το 96%, των σταθμών θερμοκρασίας της NOAA εξακολουθούσαν να μην πληρούν τα δικά της πρότυπα.

«Υπάρχουν δύο κύρια μεροληπτικά σφάλματα στο δίκτυο επιφανειακής θερμοκρασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, και πιθανότατα για τον κόσμο, τα οποία έχω εντοπίσει», δήλωσε ο κ. Γουάτς.

«Η μεγαλύτερη μεροληψία είναι το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι επειδή η θερμότητα συγκρατείται από τις επιφάνειες και απελευθερώνεται στον αέρα τη νύχτα, η χαμηλή θερμοκρασία της νύχτας δεν είναι τόσο χαμηλή όσο θα μπορούσε να είναι αν το θερμόμετρο βρισκόταν έξω από την πόλη και σε ένα χωράφι».

Οι παγκόσμιες μέσες επιφανειακές θερμοκρασίες ήταν μεταβλητές, αλλά παρουσιάζουν αυξητική τάση τις τελευταίες δεκαετίες. (Εικονογράφηση από The Epoch Times)

 

Με τα χρόνια, είπε, όλο και περισσότερες υποδομές έχουν δημιουργηθεί γύρω από τις θέσεις των θερμομέτρων και τη νύχτα, η άσφαλτος και το τσιμέντο απελευθερώνουν την απορροφούμενη θερμότητα και ανεβάζουν τη θερμοκρασία.

«Μπορείτε να κοιτάξετε οποιοδήποτε σύνολο κλιματικών δεδομένων, ανεξάρτητα από το ποιος τα παράγει, και μπορείτε να δείτε αυτό το αποτέλεσμα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες τείνουν προς τα πάνω πολύ πιο γρήγορα, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες. Αλλά είναι η μέση θερμοκρασία που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο κ. Γουάτς.

Είπε ότι παρόλο που τόσο η NOAA όσο και η NASA ισχυρίζονται ότι μπορούν να προσαρμόσουν τα δεδομένα τους ώστε να λάβουν υπόψη τους το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, η μεροληψία είναι αδύνατο να ξεπεραστεί, επειδή το πρόβλημα επηρεάζει το 96% των σταθμών μέτρησης της επιφανειακής θερμότητας.

Είπε ότι τα λίγα θερμόμετρα που βρίσκονται σε κλιματικούς σταθμούς που δεν αντιμετωπίζουν θερμική μεροληψία δείχνουν το μισό ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας που αναφέρεται σήμερα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε