Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
κηνή από το ντοκιμαντέρ «Η λεοπάρδαλη του χιονιού» των Βενσάν Μινιέ και Μαρί Αμιγκέ. (2021)

Ταινία: «Η λεοπάρδαλη του χιονιού»

La Panthère des Neiges

Αυτές τις ημέρες, προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του φωτογράφου Βενσάν Μινιέ «Η λεοπάρδαλη του χιονιού». Μαζί με την κινηματογραφίστρια Μαρί Αμιγκέ και τον συγγραφέα και φυσιοδίφη Σιλβαίν Τεσσόν, ο Μινιέ, λάτρης των δυσπρόσιτων για τον άνθρωπο σημείων του πλανήτη, αναζητά ένα σπάνιο πια ζώο, ένα ‘άγιο δισκοπότηρο’, τη λεοπάρδαλη του χιονιού, που βασιλεύει στα υψίπεδα του Θιβέτ.

Ο στόχος τους δεν είναι διόλου σίγουρο ότι θα επιτευχθεί. Αλλά είναι μια θαυμάσια αφορμή και κινητήρια δύναμη για το ταξίδι που ξεκινούν υπό συνθήκες που θα έκαμπταν πολλούς. Ο Μινιέ όμως αδιαφορεί για τον πόνο, το κρύο και τις δυσκολίες. Πιστεύει στην υπομονή, ‘αρετή υποτιμημένη και ξεχασμένη’, και στο ότι η επιτυχία θα στέψει τους κόπους του.

Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Η λεοπάρδαλη του χιονιού» των Βενσάν Μινιέ και Μαρί Αμιγκέ. (2021)

Η υπομονή είναι απαραίτητη σε μια τέτοια εξόρμηση. Υπομονή και αντοχή απέναντι στις αντιξοότητες του τόπου, αλλά και υπομονή για το καρτέρι. Η προϋπόθεση και το τίμημα που πληρώνει ο φωτογράφος / κινηματογραφιστής άγριας ζωής για τα πλάνα του είναι ατελείωτες ώρες σιωπηλής ακινησίας.

Στη «Λεοπάρδαλη του χιονιού» βλέπουμε ότι η ανταμοιβή είναι ανάλογη της προσπάθειας. Υπέροχα πλάνα για εμάς και άφατη ηθική ικανοποίηση για τους συντελεστές. Στην ανάβασή τους συναντούν και καταγράφουν εικόνες πολλών άλλων κατοίκων του οροπεδίου: μπαράλ, γιακ, αντιλόπες, ο άγριος γάτος του Θιβέτ, αλλά και άνθρωποι από φυλές που ζουν στην περιοχή.

Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Η λεοπάρδαλη του χιονιού» των Βενσάν Μινιέ και Μαρί Αμιγκέ. (2021)

Η προσέγγιση γίνεται πάντα με σεβασμό, πάντα με αγάπη και ταπεινότητα. Αναζητώντας την απρόσιτη λεοπάρδαλη, ξαναβρίσκουμε το μυστήριο της ζωής που ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αφαιρέσει για τους περισσότερους ανθρώπους. Ξαναγινόμαστε μέρος της φύσης και ‘επικοινωνούμε με τα ζώα, τα βουνά και τους θεούς’.

Η ταινία είναι γεμάτη ποίηση. Η μουσική, λιτή όπως και τα οροπέδια, ενισχύει τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα. Οι σκέψεις που γεννιούνται στον συγγραφέα Τεσσόν και τις οποίες μοιράζεται μαζί μας, μας παρακινούν να στοχαστούμε κι εμείς πάνω σ’ αυτά που έχουμε και σ’ αυτά που χάσαμε, για τη θέση μας μέσα στον κόσμο, για τα πράγματα που αξίζουν και για άλλα πολλά.

Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Η λεοπάρδαλη του χιονιού» των Βενσάν Μινιέ και Μαρί Αμιγκέ. (2021)

Αν αγαπάτε την άγρια ζωή, τα άρτια κινηματογραφικά πλάνα ή τις ποιητικές ταινίες, δεν μπορούμε παρά να σας συστήσουμε αυτή την ταινία, που ικανοποιεί και τις τρεις παραπάνω προϋποθέσεις. Ιδίως η ομορφιά και η εικαστικότητά της καθιστά την απόλαυσή του στη μεγάλη οθόνη επιβεβλημένη.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε