Ό,τι φτιάχνουμε με τα χέρια μας, ακόμα και όταν προορίζεται μόνο για εμάς, είναι σίγουρα καλύτερο και πιο γευστικό από οτιδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί στο εμπόριο, γιατί εμπεριέχει ένα συστατικό που δεν θα βρούμε πουθενά στην αγορά και αυτό δεν είναι άλλο από τη στοργή, την αγάπη και το μεράκι. Ποιος έχει γευτεί ωραιότερο μοσχάρι κατσαρόλας από εκείνο της γιαγιάς ή πίτα με μυρωδικά και τυρί με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι; Ποιο πιάτο μπορεί να συγκριθεί με τα φαγητά της μητέρας ή τα ψητά του πατέρα μας;
Ποια γεύση ορίζεται από τη μοναδικότητα; Εκείνη που έχει φτιαχτεί από τα χέρια όσων αγαπάμε και κουβαλά μέσα της τις μνήμες από το σπίτι και την οικογένειά μας.
Για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, σας προτείνουμε μία ωραία τάρτα, που μπορείτε να τη φτιάξετε με τα παιδιά σας, είναι εύκολη και έχει ανάλαφρη γεύση.
Τάρτα με σπανάκι, καλαμπόκι και ελιές
Υλικά
Για τη βάση
350 γρ. αλεύρι σκληρό
2 γρ. μαγιά ξηρή
150 ml νερό χλιαρό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
500 γρ. σπανάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ. τυρί κρέμα
50 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
50 γρ. τυριά κίτρινα (της προτίμησής σας) τριμμένα
λίγο καλαμπόκι βρασμένο
μανιτάρια σε φέτες
ελιές σε ροδέλες
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε μία λεκάνη όλα τα υλικά της βάσης και δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια μέχρι να αποκτήσουμε μία αφράτη και λεία ζύμη.
Τη μεταφέρουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για δύο δευτερόλεπτα, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το σπανάκι και το σοτάρουμε για 2 δευτερόλεπτα, να μαραθεί και να εξατμιστούν τα υγρά του. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς.
Ανοίγουμε τη ζύμη και την απλώνουμε σε καλά λαδωμένο αντικολλητικό ταψί διαμέτρου 28 εκατοστά, φροντίζοντας να εξέχει από τα τοιχώματα.
Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση και γυρίζουμε προς τα μέσα τη ζύμη που περισσεύει, σχηματίζοντας ένα λεπτό κόθρο. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, στην κάτω θέση, στις αντιστάσεις, για 20-25΄.
Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
* * * * *
Την επόμενη Παρασκευή, θα δοκιμάσουμε να ταιριάξουμε το χταπόδι με τις μελιτζάνες.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Επιμέλεια: Αλία Ζάε