Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Ένα οικόσημο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών μέσα στο κτίριο του FBI J. Edgar Hoover στην Ουάσιγκτον στις 3 Αυγούστου 2007. (Mandel Ngan/AFP via Getty Images)

Τελευταία «Twitter Files»: Το FBI υποδείκνυε λογαριασμούς για να στοχεύσει η εταιρεία

Mηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το FBI προς το Twitter που δημοσιεύθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου παρουσιάζουν αξιωματούχους του FBI να επισημαίνουν συγκεκριμένα άτομα στο Twitter για να αναλάβουν δράση εναντίον τους, η τελευταία σειρά εγγράφων που ενισχύουν τις αποδείξεις ότι η κυβέρνηση και η Μεγάλη Τεχνολογία συνεργάζονται για να λογοκρίνουν τους πολίτες.

Σε ένα μήνυμα με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου, οι αξιωματούχοι του FBI σημείωσαν 25 λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένου εκείνου του μέσου ενημέρωσης Right Side Broadcasting Network που είχε δημιουργήσει αναρτήσεις που «ενδέχεται να δικαιολογούν πρόσθετη δράση λόγω του ότι οι λογαριασμοί χρησιμοποιούνται για τη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές». Ο κατάλογος στάλθηκε στο Twitter αρκετές ημέρες αργότερα από τον Έλβις Τσαν, ανώτατο αξιωματούχο του γραφείου του FBI στο Σαν Φρανσίσκο.

Σε ένα άλλο email, με ημερομηνία 10 Νοεμβρίου, το γραφείο του FBI στο Σαν Φρανσίσκο έστειλε στο Twitter τέσσερις λογαριασμούς, αναφέροντας ότι οι πράκτορες πίστευαν ότι «ενδέχεται να συνιστούν δυνητικά παραβιάσεις των Όρων Υπηρεσίας του Twitter για οποιαδήποτε δράση ή μη δράση κρίνεται σκόπιμη στο πλαίσιο της πολιτικής του Twitter».

Ένα τρίτο email, ένα εσωτερικό μήνυμα του Twitter, δείχνει ότι το Twitter επεξεργαζόταν έναν κατάλογο αναρτήσεων που είχαν επισημανθεί από το FBI για «πιθανό παραβατικό περιεχόμενο». Μία από τις αναρτήσεις σχολίαζε ένα βίντεο με τον τότε Δημοκρατικό κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο να μιλάει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό COVID-19 και ανέφερε: «Αυτό είναι το μέλλον μας, παιδιά, αν οι Δημοκρατικοί πάρουν τον πλήρη έλεγχο. Αν είστε στο Τζορτζ καλύτερα να ψηφίσετε την Τετάρτη».

Τα email δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον δημοσιογράφο Ματ Τάιμπι.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter Έλον Μασκ δήλωσε ότι παραχώρησε στον Τάιμπι και σε άλλους δημοσιογράφους πρόσβαση σε έγγραφα του Twitter.

Ο Μασκ μοιράστηκε το νήμα των μηνυμάτων του Τάιμπι λίγο μετά τη δημοσίευσή του.

Πολλαπλοί λογαριασμοί που το FBI επισήμανε αποκλείστηκαν, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός με χειρισμό που υποδεικνύει ότι εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Twitter και το FBI δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.

Τα αρχεία έδειξαν ότι το FBI και ο Γιόελ Ροθ, ο πρόσφατα αποχωρήσας επικεφαλής εμπιστοσύνης και ασφάλειας στο Twitter, αντάλλαξαν πάνω από 150 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με τον Τάιμπι. Ο Τσαν είπε ότι βρισκόταν τακτικά σε επαφή με τον Ροθ και έναν άλλο υψηλόβαθμο υπάλληλο του Twitter, τον Γουίλ Νιούλαντ, ο οποίος επίσης αποχώρησε πρόσφατα από την εταιρεία μετά την ανάληψη της διοίκησης από τον Μασκ. Ο Τσαν είπε επίσης ότι ήταν τακτικά σε επαφή με αντίστοιχους αξιωματούχους σε άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google και το Facebook.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ μιλάει σε gaming συνέδριο στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, στις 13 Ιουνίου 2019. (Mike Blake/Reuters)

 

Καταθέσεις τεχνολογικών κολοσσών

Ο Τσαν κατέθεσε πρόσφατα για την υπόθεση που έφεραν οι πολιτείες του Μιζούρι και της Λουιζιάνα εναντίον της κυβέρνησης και μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του Twitter, για υποτιθέμενο συντονισμό λογοκρισίας.

Ο Τσαν δήλωσε ενόρκως ότι το FBI δημιούργησε ένα κέντρο διοίκησης πριν από τις εκλογές του 2020 για να στέλνει αναρτήσεις σχετικές με τις εκλογές στο Twitter και σε άλλες πλατφόρμες για πιθανή δράση. Μια παρόμοια ομάδα σημείωνε αναρτήσεις την ημέρα των ενδιάμεσων εκλογών του 2022, δήλωσε ο Τσαν.

«Θυμάμαι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μετέδιδαν ότι είχαν κατεβάσει τις αναρτήσεις. Σε άλλες περιπτώσεις, θα έλεγαν ότι αυτό δεν παραβίαζε τους όρους παροχής υπηρεσιών τους», δήλωσε ο Τσαν.

Ο ίδιος κατηγοριοποίησε το FBI ως υπεύθυνο για ένα «ποσοστό επιτυχίας 50 τοις εκατό».

Ο Τσαν αναγνωρίστηκε από το Facebook ως ένας από τους αξιωματούχους που προειδοποίησε για μια ξένη επιχείρηση «χάκινγκ και διαρροής» ενόψει των εκλογών του 2020, λίγο πριν αναφερθεί για πρώτη φορά ο φορητός υπολογιστής που ανήκε στον γιο του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Χάντερ Μπάιντεν, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

«Από τη μνήμη μου, θυμάμαι ότι το FBI προειδοποίησε – ότι εγώ ή κάποιος από το FBI προειδοποίησε – τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για το ενδεχόμενο μιας επιχείρησης hack-and-dump τύπου DNC του 2016», δήλωσε ο Τσαν κατά τη διάρκεια της κατάθεσης.

Τα αρχεία της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από το WikiLeaks το 2016. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το DNC παραβιάστηκε από τις 25 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2016, αλλά η Crowdstrike, η εταιρεία που προσέλαβε το DNC για να αναλύσει τι συνέβη, δήλωσε έκτοτε στους Epoch Times ότι τα συστήματα του DNC δεν παραβιάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος.

Προεκλογική λογοκρισία

Τον Οκτώβριο του 2020, το Twitter μπλόκαρε τη New York Post, η οποία ανέφερε πρώτη τον υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν, από τον λογαριασμό της, εμπόδισε άλλους χρήστες να μοιραστούν τον σύνδεσμο και περιόρισε την κυκλοφορία των υφιστάμενων αναρτήσεων που είχαν μοιραστεί την ιστορία. Το Facebook περιόρισε επίσης την κυκλοφορία του άρθρου.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, δήλωσε αργότερα ότι ήταν λάθος η λογοκρισία της ιστορίας για τον υπολογιστή, ενώ ο Ροθ δήλωσε «κατά τη γνώμη μου, ναι», όταν ρωτήθηκε πρόσφατα αν ήταν λάθος.

Προηγούμενες σειρές αρχείων που δημοσιεύτηκαν από τον Τάιμπι και άλλους έδειξαν ότι οι υπάλληλοι του Twitter ήταν μπερδεμένοι σχετικά με το γιατί λογοκρίθηκε η ιστορία.

«Δυσκολεύομαι να καταλάβω τη βάση της πολιτικής για να χαρακτηρίσω αυτό το θέμα ως μη ασφαλές», δήλωσε ένας από αυτούς.

Ο νυν αναπληρωτής γενικός σύμβουλος του Twitter Τζιμ Μπέικερ -ένας πρώην δικηγόρος του FBI- δήλωσε σε ένα διαφορετικό μήνυμα ότι «χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να εκτιμήσουμε αν το υλικό είχε παραβιαστεί», αλλά πρόσθεσε ότι «σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι μπορεί να έχει παραβιαστεί και ότι δικαιολογείται προσοχή».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε