Σάββατο, 27 Ιούλ, 2024
Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus στη Γενεύη της Ελβετίας, στις 3 Ιουλίου 2020. (Fabrice Coffrini/Pool μέσω Reuters)

Τέντρος Αντάνομ: H πολιτική μηδενικού COVID της Κίνας είναι «μη βιώσιμη»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η πολιτική μηδενικού COVID του κινεζικού καθεστώτος είναι «μη βιώσιμη», μια σπάνια κριτική που λογοκρίθηκε γρήγορα στο κινεζικό διαδίκτυο.

«Όταν μιλάμε για τη στρατηγική μηδενικού COVID, δεν πιστεύουμε ότι είναι βιώσιμη, λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του ιού τώρα και αυτό που αναμένουμε στο μέλλον», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ σε συνέντευξη Τύπου στις 10 Μαΐου. «Συζητήσαμε για το θέμα αυτό με Κινέζους εμπειρογνώμονες και επισημάναμε ότι η προσέγγιση αυτή δεν θα είναι βιώσιμη. … Νομίζω ότι μια αλλαγή θα ήταν πολύ σημαντική».

Η σπάνια επίπληξη του γενικού διευθυντή, ο οποίος έχει επανειλημμένα επαινέσει την αντίδραση του κινεζικού καθεστώτος στην πανδημία COVID-19, αναρτήθηκε στα κινεζικά από τον ΟΗΕ στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 11 Μαΐου.

Λίγο αργότερα, το άρθρο στο Weibo, το αντίστοιχο κινεζικό Twitter, δεν ήταν ορατό. Μια ανάρτηση στο WeChat, μια άλλη κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε την εξήγηση: «Αυτό το άρθρο απαγορεύεται να κοινοποιηθεί επειδή παραβιάζει τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς».

Τα υποστηριζόμενα από το καθεστώς μέσα ενημέρωσης της Κίνας δεν μετέδωσαν τα σχόλια του Τέντρος.

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις που εξέδωσε ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ εναντίον οποιουδήποτε επικρίνει, αμφισβητεί ή διαστρεβλώνει την πολιτική μηδενικού COVID του καθεστώτος.

«Κερδίσαμε τη μάχη για την υπεράσπιση της Γουχάν και μπορούμε σίγουρα να κερδίσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση της Σαγκάης», δήλωσε ο Σι στους κορυφαίους ηγέτες του κόμματος κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στις 5 Μαΐου.

Η κλειστή είσοδος μιας κατοικημένης περιοχής απεικονίζεται κατά τη διάρκεια του lockdown στη Σαγκάη στις 5 Μαΐου 2022. (Aly Song/Reuters)

 

Οι δηλώσεις του έγιναν ενώ το οικονομικό κέντρο της χώρας, η Σαγκάη, βρισκόταν στην έβδομη εβδομάδα lockdown. Οι παρατεταμένοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στους 26 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενη δυσαρέσκεια, καθώς οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις δυσκολίες στην προμήθεια τροφίμων, τις συνωστισμένες και ανθυγιεινές συνθήκες στις εγκαταστάσεις μαζικής καραντίνας, το ψυχολογικό κόστος του εγκλεισμού στα σπίτια τους και την άρνηση πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη για θέματα υγείας που δεν αφορούν τον COVID.

Τον Ιανουάριο του 2020, ο Σι έβαλε μπρος την πολιτική μηδενικού COVID, επιβάλλοντας δρακόντεια lockdown και υποχρεωτική καραντίνα σε εκατομμύρια κατοίκους στη Γουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας όπου αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα COVID-19. Εκείνη την εποχή, ο επικεφαλής του ΠΟΥ επικρότησε το καθεστώς επειδή «έθεσε ένα νέο πρότυπο για την αντιμετώπιση της επιδημίας».

Μέχρι τις αρχές Απριλίου 2020, lockdown είχαν τεθεί σε εφαρμογή σε περισσότερες από 90 χώρες, επηρεάζοντας περισσότερους από 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους, με την Ιταλία να είναι η πρώτη χώρα εκτός Κίνας που επέβαλε εθνικό lockdown.

Αλλά τώρα, δύο χρόνια αργότερα, η πολιτική μηδενικού COVID της Κίνας έχει προκαλέσει ευρεία κριτική από τους επιστήμονες και τους ίδιους τους πολίτες της. Μια σειρά από lockdowns που εφαρμόστηκαν σε διάφορες πόλεις τους τελευταίους μήνες έχει επηρεάσει εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζους πολίτες, δημιουργώντας αυξανόμενη οργή και ιστορίες πόνου.

Ενώ το καθεστώς ισχυρίζεται ότι οι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ για να σωθούν ζωές, ωστόσο έχουν προκύψει αναφορές ότι ασθενείς χωρίς COVID πέθαναν ως αποτέλεσμα των αυστηρών μέτρων περιορισμού. Για παράδειγμα, ο διακεκριμένος Κινέζος οικονομολόγος Larry Hsien Ping Lang δήλωσε στις 11 Απριλίου ότι η 98χρονη μητέρα του, η οποία έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια, πέθανε επειδή το νοσοκομείο απαίτησε να προσκομίσει ένα αρνητικό τεστ πριν σταλεί στα επείγοντα.

Η μητέρα του κατέληξε κατά τη διάρκεια της αναμονής για τα αποτελέσματα του τεστ.

Ο Διευθυντής Εκτάκτων Αναγκών του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου της 10ης Μαΐου ότι η πολιτική μηδενικού COVID πρέπει να δείχνει «τον δέοντα σεβασμό στα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Δρ. Άντονι Φαούτσι περιέγραψε πρόσφατα τα μαζικά lockdowns, όπως αυτό στη Σαγκάη, ως «καταστροφή». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 2 Μαΐου στο Foreign Policy, ο Φαούτσι δήλωσε ότι τα lockdowns είχαν ως στόχο να προετοιμάσουν τον πληθυσμό για τον εμβολιασμό και ότι είναι απίθανο να σκοτώσουν τον ιό.

«Αν απλά κλειστείτε μέσα και περιμένετε να εξαφανιστεί ο ιός, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», είπε.

Το Reuters και ο Frank Fang συνέβαλαν στο άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε