Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Διαμαρτυρίες κατά των αυστηρών περιορισμών κατά της COVID-19 στην πόλη Ουρούμτσι, Σιντζιάνγκ, Κίνα, σε αυτό το στιγμιότυπο οθόνης που προέρχεται από βίντεο που κυκλοφόρησε στις 25 Νοεμβρίου 2022. (Βίντεο που αποκτήθηκε από το Reuters/via Reuters)

Τεράστιες διαμαρτυρίες ξεσπούν στη Σιντζιάνγκ για τους αυστηρούς περιορισμούς «μηδενικού COVID»

Μαζικές διαμαρτυρίες ξέσπασαν στην δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας την Παρασκευή, καθώς οι εδώ και καιρό συσσωρευμένες απογοητεύσεις για τις αυστηρές πολιτικές COVID-19 της χώρας έφτασαν σε σημείο βρασμού, όταν κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ισχυρισμοί που κατηγορούσαν τα lockdown ότι εμπόδισαν τη διαφυγή από μια φονική πυρκαγιά σε πολυκατοικία.

Πολλαπλά βίντεο που λέγεται ότι προέρχονται από την πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, Ουρούμτσι, και κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδιναν μια εικόνα κατοίκων εξοργισμένων με τις δρακόντειες πολιτικές “μηδενικού COVID” που έχει επιβάλει το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ).

Τα πλήθη φώναζαν “Τέλος στο lockdown!” σηκώνοντας τις γροθιές τους στον αέρα καθώς περπατούσαν σε έναν δρόμο, σύμφωνα με τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό που ακούστηκε σαν πυροβολισμοί ακούστηκε σε ένα βίντεο που λέγεται ότι προέρχεται από μια ουιγούρικη συνοικία της πόλης.

Κάτοικοι που κρατούσαν τη σημαία του ΚΚΚ συγκεντρώθηκαν έξω από ένα κτίριο της τοπικής κυβέρνησης στο Ουρουμτσί, φωνάζοντας για την άρση του lockdown, ενώ κάποιοι ακούστηκαν να φωνάζουν “ας πεθάνουμε μαζί”, σύμφωνα με ένα βίντεο που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαμαρτυρίες κατά των αυστηρών περιορισμών COVID-19 στην πόλη Ουρούμτσι, Σιντζιάνγκ, Κίνα, σε αυτό το στιγμιότυπο οθόνης που προέρχεται από βίντεο που δημοσιεύθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2022. (Το βίντεο αποκτήθηκε από το Reuters/via Reuters)

 

Μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο στο Ουρούμτσι, ένας αξιωματούχος βγήκε για να μιλήσει στον κόσμο, σύμφωνα με βίντεο που μοιράστηκε στο Twitter από το 247ChinaNews.

“Πότε θα αρθεί το lockdown;” ακούγεται ένας άνδρας να ρωτάει στο βίντεο.

“Δεν θα χαλαρώσουμε το lockdown … είναι όλα για την ασφάλεια όλων”, απάντησε ο Ma Zhijun, αναπληρωτής γραμματέας της δημοτικής κομματικής επιτροπής του Ουρούμτσι, σύμφωνα με το μέσο.

Οι Epoch Times δεν μπόρεσαν να ελέγξουν ανεξάρτητα τη γνησιότητα των βίντεο.

Διαμαρτυρίες κατά των μέτρων για την επιδημία της νόσου του κορονοϊού (COVID-19) στην πόλη Ουρούμτσι, Σιντζιάνγκ, Κίνα, σε αυτό το στιγμιότυπο οθόνης που προέρχεται από βίντεο που κυκλοφόρησε στις 25 Νοεμβρίου 2022. (Βίντεο που αποκτήθηκε από το Reuters/via Reuters)

 

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα σκοτώνει δέκα άτομα

Οι διαμαρτυρίες στο Ουρούμτσι ακολούθησαν την πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτίριο της πόλης την Πέμπτη και προκάλεσε τον θάνατο δέκα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά.

Μετά την πυρκαγιά, κυκλοφόρησαν ισχυρισμοί στις κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ότι οι πανδημικοί περιορισμοί στη μετακίνηση επιδείνωσαν την τραγωδία εμποδίζοντας την αντίδραση αποτρέποντας τα φορτηγά να φτάσουν γρήγορα στον τόπο του συμβάντος. Υπήρξαν επίσης ισχυρισμοί στο διαδίκτυο ότι οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν το κτίριο αρκετά γρήγορα επειδή οι πόρτες διαφυγής από την πυρκαγιά ήταν κλειδωμένες.

Ο Li Wensheng, επικεφαλής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας, κατηγόρησε μια στενή λωρίδα γεμάτη σταθμευμένα αυτοκίνητα ότι εμπόδισε την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ αρνήθηκε ότι οι πόρτες διαφυγής κινδύνου του κτιρίου ήταν κλειδωμένες ή ότι οι περιορισμοί COVID-19 αποτελούσαν οποιοδήποτε εμπόδιο.

“Η ικανότητα ορισμένων κατοίκων να διασωθούν ήταν πολύ αδύναμη … και δεν κατάφεραν να διαφύγουν”, δήλωσε ο Li, σύμφωνα με την Washington Post.

Αλλά οι επικριτές αμφισβήτησαν αυτό το αφήγημα, υποστηρίζοντας σε διαδικτυακά φόρουμ ότι οι περιορισμοί στην κίνηση οδήγησαν στην εγκατάλειψη οχημάτων στους δρόμους, ενώ γενικά εξέφρασαν απογοήτευση για τις αυστηρές πολιτικές μηδενικού COVID της χώρας.

Οι χρήστες στην κινεζική πλατφόρμα Weibo περιέγραψαν το περιστατικό ως μια τραγωδία που ξεπήδησε από την επιμονή της Κίνας να εμμένει στην πολιτική μηδενικού COVID και ως κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Ορισμένοι εξέφρασαν το παράπονό τους για τις ομοιότητές του με τη θανατηφόρα συντριβή ενός λεωφορείου καραντίνας COVID τον Σεπτέμβριο.

“Δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να σκεφτούμε για να κάνουμε κάποιες αλλαγές”, ανέφερε ένα κείμενο που έγινε viral στο WeChat την Παρασκευή, αμφισβητώντας το επίσημο αφήγημα για την πυρκαγιά στο διαμέρισμα του Ουρούμτσι.

Η πολιτική μηδενικού-COVID συνεχίζεται

Τα ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης της Κίνας υπερασπίστηκαν την πολιτική μηδενικού COVID που φέρει την υπογραφή του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ ως σωτήρια για τη ζωή και απαραίτητη για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Παρά την αυξανόμενη αντίδραση του κοινού κατά της αυστηρής πολιτικής και του αυξανόμενου τέλους της στην οικονομία, οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν τα lockdown και άλλους περιορισμούς.

Η περιοχή Σιντζιάνγκ, όπου ζουν περίπου 10 εκατομμύρια Ουιγούροι, έχει τεθεί υπό μερικά από τα πιο μακροχρόνια lockdown στην Κίνα. Πολλοί από τους 4 εκατομμύρια κατοίκους του Ουρούμτσι δεν μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους για διάστημα 100 ημερών.

Δυτικές κυβερνήσεις και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν εδώ και καιρό το Πεκίνο για καταχρήσεις κατά της κυρίως μουσουλμανικής εθνοτικής μειονότητας στη Σιντζιάνγκ, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η κομμουνιστική ηγεσία της Κίνας έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς αυτούς.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε