Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Το κάπνισμα παραμένει σχετικά εκτεταμένο στην Ελβετία με 9.500 ανθρώπους να πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης καπνού.

Θα απαγορευθεί η διαφήμιση καπνού που απευθύνεται σε νέους, στην Ελβετία

Η Ελβετία θα απαγορεύσει τη διαφήμιση προϊόντων καπνού που απευθύνονται σε νέους, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας μιαν απόφαση που εγκρίθηκε πέρυσι με δημοψήφισμα.

Το υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι θα εντείνει τους περιορισμούς που έχει ήδη σχεδιάσει προκειμένου να απαγορεύσει τη διαφήμιση σε χώρους και μέσα ενημέρωσης όπου μπορούν να τη δουν νέοι.

Οι νέοι νόμοι θα τεθούν σε ισχύ από τα μέσα του 2026 και θα ενισχύσουν τους περιορισμούς στη συσκευασία και διαφήμιση του καπνού και των ηλεκτρονικών τσιγάρων που αναμένεται να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον επόμενο χρόνο.

Η απόφαση, που θα επηρεάσει τα έντυπα μέσα ενημέρωσης, τη διαδικτυακή διαφήμιση και φεστιβάλ, έχει σχεδιαστεί ώστε να μειώσει την κατανάλωση καπνού και των σχετιζόμενων με αυτόν θανάτους.

Το κάπνισμα παραμένει σχετικά εκτεταμένο στην Ελβετία με 9.500 ανθρώπους να πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης καπνού, ανέφερε η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας στη χώρα.

«Η χρήση καπνού προκαλεί πολλές μη μεταδοτικές ασθένειες, και το κόστος της ιατρικής αντιμετώπισής τους ανέρχεται στα τρία δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,37 δισ. δολάρια ΗΠΑ) ετησίως», ανέφερε η κυβέρνηση.

«Η διαφήμιση καπνού παίζει σημαντικό ρόλο στην απόφαση για έναρξη του καπνίσματος», ανέφερε ακόμη.

Το 2022, το 6,9% των Ελβετών ηλικίας 11-15 ετών είχαν καπνίσει τσιγάρα τις προηγούμενες 30 ημέρες, ενώ το 5,7% των νέων ηλικίας 15-24 ετών έχουν χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ανέφερε η κυβέρνηση.

Στο μέλλον δεν θα επιτρέπεται η διαφήμιση προϊόντων καπνού ή ηλεκτρονικών τσιγάρων στα έντυπα μέσα ενημέρωσης, στα καταστήματα ή σε εκδηλώσεις που μπορεί να επισκεφθούν ή να παρακολουθήσουν ανήλικοι.

Επιπλέον, η χορηγία εκδηλώσεων όπου συμμετέχουν άνθρωποι κάτω των 18 ετών θα απαγορευθεί. Η διαδικτυακή διαφήμιση θα εξακολουθεί να επιτρέπεται δεδομένου ότι λειτουργούν συστήματα ελέγχου της ηλικίας.

Οι πιο αυστηροί περιορισμοί ακολουθούν την επιτυχία του δημοψηφίσματος με τίτλο «Ναι στην προστασία των παιδιών και των νέων από τη διαφήμιση καπνού», που εγκρίθηκε από το 57% των Ελβετών ψηφοφόρων τον Φεβρουάριο του 2022.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε