Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024

Θα ιδρυθεί Μουσείο Βιολογικής Ωκεανογραφίας στη Λίμνη Ευβοίας

Υπέγραψαν σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος και ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας της Εύβοιας Γεώργιος Τσαπουρνιώτης μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση του Μουσείου Βιολογικής Ωκεανογραφίας στη Λίμνη Ευβοίας. Στο Μουσείο Βιολογικής Ωκεανογραφίας, όπου θα στεγαστεί η συλλογή του αείμνηστου καθηγητή της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστασίου Χρηστομάνου.

Όπως επισήμανε ο κ. Τασούλας, η Βουλή μέσα στην αποστολή της «έχει και στόχους πολιτιστικούς και κοινωφελείς και τους επιτελεί πιστά αυτούς τους στόχους» και γι’ αυτό το λόγο «αποφασίσαμε στη Διάσκεψη των Προέδρων, ομόφωνα, όλα τα κόμματα, μετά τον Αύγουστο του 2021 που έπληξε την Εύβοια αυτή η τρομακτική πυρκαγιά, να κάνουμε μία πρωτοβουλία η οποία θα δώσει μια ώθηση στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου πλήγματος για την περιοχή».

Στη συνέχεια, ο κ. Τασούλας, αφού ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα της Βουλής Γεώργιο Μυλωνάκη και τους συνεργάτες για τις ενέργειές τους προκειμένου να υπάρξει το μνημόνιο συνεργασίας, εξήγησε με ποιον τρόπο θα υλοποιηθεί το τρίπτυχο της συνεργασίας «Δήμος-Πανεπιστήμιο- Βουλή», αναφέροντας ότι «η Βουλή θα χρηματοδοτήσει το έργο της μετατροπής του χώρου του κτιρίου Μελά, που σήμερα διεξάγεται το δημοτικό συμβούλιο, σε μουσείο. Και θα χρηματοδοτήσει και τη μετατροπή του τωρινού Πνευματικού Κέντρου σε δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να γίνει η μετακόμιση και η διάθεση του χώρου του κτιρίου Μελά για το μουσείο». Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Τασούλας, «η Βουλή θα χρηματοδοτήσει και τη μουσειολογική μελέτη και τη μουσειογραφική, που και θα οριστικοποιήσουν την τοποθέτηση των εκθεμάτων».

Στην τελετή παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, ο βουλευτής Ευβοίας Ευάγγελος Αποστόλου, καθώς και ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γεώργιος Μυλωνάκης.

Ειδικότερα για το έργο:

Ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας ανήκει στους ορεινούς δήμους του νομού Ευβοίας, ο οποίος επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά της 3ης Αυγούστου 2021 και κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών ενίσχυσης της πληγείσας περιοχής και ανάδειξης του πλούσιου πολιτιστικού της αποθέματος, ο δήμος αιτήθηκε τη συνδρομή της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου να καταστεί εφικτή η δημιουργία Μουσείου Βιολογικής Ωκεανογραφίας προς αξιοποίηση και ανάδειξη της συλλογής του αείμνηστου καθηγητή Βιολογικής Χημείας του ΑΠΘ Αναστάσιου Χρηστομάνου. Η συλλογή είχε περιέλθει στην κατοχή του δήμου, κατόπιν δωρεάς το 2008, με στόχο τη δημιουργία του πρώτου ωκεανογραφικού μουσείου στην Ελλάδα, πρωτοβουλία που δυστυχώς δεν είχε τελεσφορήσει μέχρι σήμερα παρά την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας, του δήμου, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας, η οποία εξέφραζε διαρκές ενδιαφέρον για την προβολή του έργου και της συλλογής του ιδρυτή της Εθνικής Ελληνικής Ωκεανογραφικής Εταιρίας.

Η Βουλή των Ελλήνων ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του δήμου αναλαμβάνοντας όχι μόνο τη χρηματοδότηση του έργου αλλά και τον συντονισμό των επιμέρους μερών προς άμεση δρομολόγησή του. Σε αυτό το πλαίσιο, αιτήθηκε προς το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας, Περσεφόνη Μεγαλοφώνου, την επανεκτίμηση του τμήματος εκείνου των αντικειμένων της συλλογής Χρηστομάνου, που προορίζονται προς έκθεση, καθώς και τη γενικότερη επιστημονική της συνδρομή προς προετοιμασία μιας ολοκληρωμένης μουσειολογικής πρότασης.

Συνεπώς, η Βουλή των Ελλήνων, το ΕΚΠΑ και ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας συμπράττουν, για την επίτευξη της διαμόρφωσης του κτιρίου Μελά στη Λίμνη και την εκπόνηση μουσειολογικής μελέτης, με σκοπό να λειτουργήσει το κτίριο ως «Μουσείο Βιολογικής Ωκεανογραφίας» της ομώνυμης πόλης στο οποίο θα στεγαστεί η συλλογή του αείμνηστου Αναστασίου Χρηστομάνου. Μετά την εκτέλεση του έργου, ο δήμος δεσμεύεται για την αδιάλειπτη και πλέον αποδοτική λειτουργία του μουσείου, προς εκπλήρωση του σκοπού του. Ο δήμος, επίσης, με την επιστημονική καθοδήγηση του ΕΚΠΑ, θα οργανώσει και θα λειτουργήσει εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά εντός του μουσείου.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε