Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Η τίγρη είναι ένα ευγενές ζώο στον κινέζικο ζωδιακό κύκλο. (i.Draw/Shutterstock)

Θάρρος και δύναμη: Το Έτος της Τίγρης

Μετάφραση: Αλία Ζάε, 11/2/2022

Η κινέζικη Πρωτοχρονιά του 2022 γιορτάστηκε φέτος την Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου – αυτή ήταν και η αρχή του Έτους της Τίγρης. Η Τίγρη είναι το τρίτο από τα δώδεκα ζώδια του κινέζικου ζωδιακού κύκλου, που περιλαμβάνει τον Αρουραίο, τον Βούβαλο, την Τίγρη, τον Λαγό, τον Δράκο, το Φίδι, το Άλογο, το Πρόβατο, τον Πίθηκο, τον Πετεινό, τον Σκύλο και τον Κάπρο.

Στην Κίνα, οι τίγρεις είναι σύμβολα δύναμης και αξιοπρέπειας. Οι άνθρωποι που γεννιούνται τη χρονιά της Τίγρης είναι συνήθως γενναίοι, δυνατοί, συμπονετικοί και φιλόδοξοι. Αγαπούν τις προκλήσεις και έχουν ισχυρό αίσθημα δικαιοσύνης, παρόλο που πότε-πότε μπορεί να γίνονται επιθετικοί, αλαζόνες και παρορμητικοί.

Έχουν το χάρισμα να ηγούνται. Με τη ζωντάνια και την ευθύτητά τους κερδίζουν εύκολα την εμπιστοσύνη των άλλων. Είναι επίσης αποφασιστικοί και, καθώς μπορούν να διατηρούν την ηρεμία τους στις δύσκολες στιγμές, είναι συχνά αυτοί που αποφασίζουν για τα πράγματα. Η ανεξάντλητη ενεργητικότητά τους και το αδιαμφισβήτητο θάρρος τους κάνουν τους Τίγρεις επίκεντρο της προσοχής και επικεφαλής της ομάδας με φυσικό τρόπο.

Ο μύθος της Τίγρης

Σύμφωνα με τον μύθο, στα αρχαία χρόνια η Τίγρη δεν ήταν ένα από τα δώδεκα κινέζικα ζώδια. Τη θέση της είχε το Λιοντάρι. Όμως αυτό ήταν διαβόητο για την αγριότητά του και ο Αυτοκράτορας Νεφρίτης θέλησε να το διώξει από τον ζωδιακό κύκλο. Η ουράνια Τίγρη, πιστός και θαρραλέος φύλακας του Ουράνιου Παλατιού, ήταν η ιδανική αντικαταστάτρια.

Πριν γίνει φύλακας του Παλατιού του Αυτοκράτορα Νεφρίτη, η Τίγρη ήταν Βασίλισσα του Δάσους. Κανένα ζώο δεν την παράβγαινε στο κυνήγι, στους βρυχηθμούς, στις δαγκωματιές, στα άλματα και στην επίθεση.

Εκείνη την εποχή, ο γήινος κόσμος βρισκόταν σε χάος. Τα ζώα ήταν άγρια και επικίνδυνα για τους ανθρώπους. Ο θεός που επέβλεπε αυτόν τον κόσμο μίλησε γι’ αυτό στον Αυτοκράτορα Νεφρίτη και ζήτησε τη βοήθειά του. Και ο Αυτοκράτορας Νεφρίτης επιφόρτισε την Τίγρη με το καθήκον να βάλει σε τάξη τον κόσμο. Πριν κατέβει στο ανθρώπινο βασίλειο για να ξεκινήσει το έργο της, η Τίγρη ζήτησε από τον Αυτοκράτορα Νεφρίτη να ανταμείψει τις επιτυχίες της και αυτός της το υποσχέθηκε.

Όταν βρέθηκε στον ανθρώπινο κόσμο, η Τίγρη παρατήρησε ότι τα πιο δυνατά ζώα ήταν το Λιοντάρι, η Αρκούδα και το Άλογο. Τα προκάλεσε λοιπόν σε μονομαχία και τα νίκησε και τα τρία, το ένα μετά το άλλο. Βλέποντάς το αυτό, τα υπόλοιπα ζώα φοβήθηκαν και έτρεξαν να κρυφτούν στο δάσος. Στον κόσμο επικράτησε ειρήνη και οι άνθρωποι ευχαρίστησαν την Τίγρη.

Ο χαρακτήρας της Τίγρης

Όταν η Τίγρη επέστρεψε στο Ουράνιο Παλάτι, ο Αυτοκράτορας Νεφρίτης ζωγράφισε τρεις οριζόντιες γραμμές στο μέτωπό της, μία για κάθε ζώο που νίκησε.

Λίγο καιρό μετά, η Θαλάσσια Χελώνα της Ανατολικής Θάλασσας προκάλεσε μια πλημμύρα που κάλυψε τη γη. Αυτό το θαλάσσιο τέρας έκανε πολλά άσχημα και καταστροφικά πράγματα εναντίον της ανθρωπότητας. Ο Αυτοκράτορας Νεφρίτης διέταξε την Τίγρη να κατέβει και πάλι στη γη και να νικήσει τη Θαλάσσια Χελώνα. Η Τίγρη υπάκουσε και πάλεψε με το θαλάσσιο τέρας, σκοτώνοντάς το τελικά.

Όταν γύρισε στο Ουράνιο Παλάτι, ο Αυτοκράτορας Νεφρίτης ζωγράφισε μια κάθετη γραμμή πάνω από τις τρεις οριζόντιες, σχηματίζοντας έτσι στο μέτωπό της το ιδεόγραμμα «王», δηλαδή «βασιλιάς». Από τότε, η Τίγρη θεωρούνταν η βασίλισσα όλων των ζώων της γης και ήταν υπεύθυνη για τη διατήρηση της ειρήνης στον κόσμο μας. Με αυτόν τον τρόπο, ο Αυτοκράτορας Νεφρίτης αντικατέστησε το Λιοντάρι με την Τίγρη στον κινέζικο ζωδιακό κύκλο.

Το σχέδιο στο μέτωπο της Τίγρης σημαίνει «βασιλιάς». Το ιδεόγραμμα «王» (προφέρεται «γουάνγκ»/«wάng») αποτελείται από μία κάθετη και τρεις οριζόντιες γραμμές, που συμβολίζουν τον ουρανό, τη γη και τους ανθρώπους. Τα αρχαία χρόνια, οι ανώτατοι αρχηγοί των δυναστειών Σία, Σανγκ και Τζόου αποκαλούνταν βασιλιάδες (王).

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι φέρουν το επώνυμο Γουάνγκ. Στην εποχή μας είναι το πιο συνηθισμένο επώνυμο στην Κίνα και ένα από τα πιο συνηθισμένα στον κόσμο.

Τα δώδεκα ζώδια του κινεζικού ζωδιακού κύκλου (Zhiching Chen/Epoch Times)

 

Η Τίγρη στην κινεζική παράδοση

Η Τίγρη έχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της Κίνας. Συμβολίζει την τύχη και προκαλεί αισθήματα σεβασμού και θαυμασμού. Από όλα τα θεϊκά ζώα-προστάτες της κινέζικης μυθολογίας, όπως ο δράκος (龍), ο φοίνικας (鳳凰) και το οπληφόρο, χιμαιρικό τσιλίν (麒麟,qilin), μόνο η τίγρη συναντάται στον ανθρώπινο κόσμο.

Στην Κίνα, για να περιγράψουν έναν άνθρωπο με σπουδαίο χαρακτήρα, συχνά τον παρομοιάζουν με τίγρη. Ένας ικανός στρατηγός αποκαλείται «στρατηγός τίγρης», ένας γενναίος στρατιώτης «στρατιώτης τίγρης», ενώ ένας πολύ ενεργητικός και δραστήριος νέος χαρακτηρίζεται ως «μικρός τίγρης».

Κάποιες σύγχρονες κινέζικες φράσεις αναφέρονται στην Τίγρη για να νοηματοδοτήσουν κάτι θετικά. Μια από αυτές είναι το «Σκυφτή τίγρη κρυμμένος δράκος» («Crouching Tiger Hidden Dragon» | «藏龍臥虎» [Cáng Lóng Wò Hǔ], όπως ο τίτλος της ομώνυμης ταινίας του 2000 – στα ελληνικά προβλήθηκε με τον τίτλο «Τίγρης και Δράκος»). Αυτή η φράση αναφέρεται στα κρυμμένα ταλέντα κάποιου ανθρώπου ή στους ανθρώπους των οποίων τα χαρίσματα δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί. Μπορεί, για διάφορους λόγους, να ζουν διακριτικά, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, μέχρι να έρθει η ώρα τους να διακριθούν.

Μια άλλη φράση είναι το «Σαν μια τίγρη με φτερά» («如虎添翼», Rú Hǔ Tiān Yì). Αυτό σημαίνει ότι ένα ισχυρό ον δέχεται βοήθεια ώστε να γίνει ακόμα ισχυρότερο.

Το «Γεμάτος ζωή δράκου και ενέργεια τίγρης» («生龍活虎», Shēng Lóng Huó Hǔ) περιγράφει έναν πολύ ζωντανό άνθρωπο, όπως ένας ζωηρός δράκος και μια δραστήρια τίγρη.

Το «Άγρια τίγρη από το βουνό» («猛虎出山», Měng Hǔ Chū Shān) αναφέρεται σε κάποιον που δρα γρήγορα και θαρραλέα.

Το «Κάνω μια τίγρη σαν μια γάτα» («照猫画虎», Zhào Māo Huà Hǔ) σημαίνει ότι μιμούμαι ή αντιγράφω κάποιον. Χρησιμοποιείται όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν κάτι επιφανειακά, χωρίς να το κατανοούν σε βάθος.

Το «Μπαίνοντας σαν τίγρη, βγαίνοντας σαν ποντικός» («虎頭鼠尾», Hǔ Tóu Shǔ Wěi) χρησιμοποιείται όταν ξεκινάμε κάτι με μεγάλο ενθουσιασμό, ο οποίος όμως σταδιακά ξεφτίζει, με αποτέλεσμα να μην πετυχαίνουμε και πολλά στο τέλος. Μια παρόμοια αγγλική έκφραση είναι το «Μπαίνοντας σαν λιοντάρι, βγαίνοντας σαν αρνί» («In like a lion, out like a lamb»).

Διάσημοι που γεννήθηκαν το Έτος της Τίγρης

Μερικές σημαντικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν το Έτος της Τίγρης είναι:

Ο μεγάλος Γερμανός συνθέτης Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827), ο σημαίνων Ρομαντικός Άγγλος ποιητής Γουίλιαμ Γουόρντσγουορθ (1770-1850), ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας και «πατέρας» του έθνους της Ταϊβάν Σουν Γιατ-σεν (1866-1925).

Ευχές για το Έτος της Τίγρης

Η αρχή του Έτους της Τίγρης είναι μια καλή ευκαιρία να εγκαταλείψετε τη μνησικακία και την πικρία για τα περασμένα και να στείλετε τις ευχές σας στους αγαπημένους σας. Εν μέσω κορωνοθύελλας και κορωνοδημίας, οι ευχές για την καλή υγεία εκτιμώνται δεόντως!

Κάποιες από τις πιο δημοφιλείς ευχές στην Κίνα είναι:

Καλή Χρονιά Τίγρης! 虎年好! Hǔ nián hǎo!

Χαρούμενη Πρωτοχρονιά Τίγρης! 虎年快樂! Hǔ nián kuài lè!

Ειρήνη και υγεία για το Έτος της Τίγρης! 虎年安康! Hǔ nián ān kāng!

Το Έτος της Τίγρης 2022 άρχισε την 1η Φεβρουαρίου 2022 και θα τελειώσει την 21η Ιανουαρίου 2023. Το στοιχείο του είναι το Νερό και όσοι γεννηθούν φέτος θα είναι Τίγρεις Νερό. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός εμφανίζεται κάθε 60 χρόνια. Αν γεννηθήκατε σε έτος Τίγρης, μπορείτε να βρείτε το στοιχείο που αντιστοιχεί στη δική σας χρονιά:

1/2/2022 – 21/1/2023: Νερό

14/2/2010 – 2/2/2011: Μέταλλο

28/1/1998 – 15/2/1999: Γη

9/2/1986 – 28/1/1987: Φωτιά

23/1/1974 – 10/2/1975: Ξύλο

5/2/1962 – 24/1/1963: Νερό

17/2/1950 – 5/2/1951: Μέταλλο

31/1/1938 – 18/2/1939: Γη

13/2/1926 – 1/2/1927: Φωτιά

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε