Εκατομμύρια παιδιά που έχασαν τους εμβολιασμούς ρουτίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορούν να εμβολιαστούν στο πλαίσιο του «The Big Catch-up», μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τους εταίρους του.
«Η πανδημία είδε τα βασικά επίπεδα εμβολιασμού να μειώνονται σε περισσότερες από 100 χώρες, οδηγώντας σε αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς, διφθερίτιδας, πολιομυελίτιδας και κίτρινου πυρετού», έγραψε ο ΠΟΥ στην ανακοίνωσή του για τα μέσα ενημέρωσης που δημοσιεύθηκε στις 24 Απριλίου. Ο ΠΟΥ ανέφερε προηγουμένως ότι περισσότερα από 25 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τον εμβολιασμό ρουτίνας το 2021 (pdf).
Αν και ο ΠΟΥ αποδίδει την αύξηση των μολυσματικών ασθενειών στα μειωμένα ποσοστά εμβολιασμού, ορισμένες μελέτες έχουν αιτιολογήσει ότι οι πολιτικές εγκλεισμού μείωσαν την έκθεση των ανθρώπων σε μολυσματικές ασθένειες και μπορεί να άφησαν τα άτομα να βγουν από την πανδημία με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ένας άλλος λόγος που προβάλλεται είναι ότι οι εμβολιασμοί COVID-19 μπορεί να οδήγησαν σε ανοσοκαταστολή, καθιστώντας τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε μελλοντικές λοιμώξεις.
Παρ’ όλα αυτά, με το «The Big Catch-up» που ξεκίνησε τον Απρίλιο, ο οργανισμός υγείας στοχεύει να αυξήσει τα επίπεδα εμβολιασμού στα παιδιά «τουλάχιστον στα προ της πανδημίας επίπεδα και προσπαθεί να τα ξεπεράσει».
Πολλοί παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, όπως το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF), το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και η Πρωτοβουλία Κλίντον για την πρόσβαση στην υγεία (CHAI).
Μιλώντας στο συνέδριο Brainstorm Health Conference του Fortune τον Απρίλιο, η Τσέλσι Κλίντον, αντιπρόεδρος του CHAI, δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει 18 μήνες και ευχήθηκε να είναι μια από τις «μεγαλύτερες προσπάθειες εμβολιασμού της παιδικής ηλικίας που έγιναν ποτέ».
Ο ΠΟΥ απαρίθμησε τους περιορισμούς της πανδημίας, τις επιβαρύνσεις της υγειονομικής περίθαλψης και τους περιορισμένους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους ως λόγους για τα μειωμένα ποσοστά εμβολιασμού.
«Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις όπως οι συγκρούσεις, οι κλιματικές κρίσεις και η διστακτικότητα στα εμβόλια συνέβαλαν επίσης στη μείωση των ποσοστών», πρόσθεσε ο ΠΟΥ.
Μια ερευνητική επιστολή που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2022 στο New England Journal of Medicine παρατήρησε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια και η δυσπιστία για τα εμβόλια COVID-19 ή για την κυβέρνηση μπορεί να έχουν προκαλέσει ένα δευτερογενές αποτέλεσμα στα ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης.
Τα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έδειξαν ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στα νήπια μειώνονται σταθερά από 95% το σχολικό έτος 2019-20 σε 94% το 2020-21 και στη συνέχεια σε 93% το 2022.
Η Κλίντον έχει μιλήσει έντονα για την παραπληροφόρηση σχετικά με το εμβόλιο COVID-19. Τον Αύγουστο του 2021, η Κλίντον έγραψε στο Twitter ότι «τα εμβόλια σώζουν ζωές», προσθέτοντας ότι η δήλωση αυτή έχει γίνει αμφιλεγόμενη σε «μια εποχή που βρίθει παραπληροφόρησης».
Vaccines save lives. This shouldn’t be a controversial statement, and yet — in an era rife with disinformation — to many it is.
Looking forward to speaking with Dr. @celinegounder, Senator @amyklobuchar and @HealthierGen’s Donna Crawford about confronting vaccine disinformation. https://t.co/X4WsVZHDUI
— Chelsea Clinton (@ChelseaClinton) August 9, 2021
Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19 έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά από μια άνευ προηγουμένου αύξηση των αναφερόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων. Σύμφωνα με μια έρευνα του Δεκεμβρίου 2022 από το Rasmussen Reports, πάνω από τους μισούς από τους 1.000 ερωτηθέντες ανησυχούσαν ότι τα εμβόλια COVID-19 είχαν σημαντικές παρενέργειες.
Αρκετές μελέτες έδειξαν ότι οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί COVID-19 συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο επακόλουθης μόλυνσης COVID-19.
Ο Δρ. Κρις Έλιας, πρόεδρος της παγκόσμιας ανάπτυξης στο Ίδρυμα Gates, δήλωσε: «Πρέπει να διπλασιάσουμε την προσπάθεια για να φτάσουμε σε όλα τα παιδιά με τα εμβόλια που χρειάζονται για να ζήσουν υγιέστερα και να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα ζήσουν χωρίς ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, όπως η πολιομυελίτιδα».
Άλλοι εταίροι που συμμετέχουν στο «The Big Catch-up» περιλαμβάνουν το Gavi, τη Συμμαχία Εμβολίων, και την Ατζέντα Ανοσοποίησης 2030 του ΠΟΥ.
Ο Δρ. Σεθ Μπέρκλει, Διευθύνων Σύμβουλος της Gavi, σχολίασε τη δήλωση του ΠΟΥ: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η κληρονομιά της πανδημίας να είναι η αναίρεση της δουλειάς πολλών ετών για την προστασία όλο και περισσότερων παιδιών από θανατηφόρες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν. Οι παγκόσμιοι εταίροι στον τομέα της υγείας, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις και τις κοινότητες, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τη ζωή κάθε παιδιού».
Ο Μπέρκλει έχει προηγουμένως επαινέσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της «παραπληροφόρησης» στο διαδίκτυο και την απόφαση του ΠΟΥ να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος COVID-19.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece