Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
Η ιστορία της Καρύταινας ξεκινά από τα αρχαία χρόνια, καθώς θεμελιώθηκε στην αρχαία πόλη Βρένθη. Πέρασε στα χέρια των Φράγκων, των Βυζαντινών και αποτέλεσε πεδίο των πρώτων νικηφόρων μαχών της Ελληνικής Επανάστασης.

«Θυμόμαστε – Νοσταλγούμε»: η Καρύταινα του χθες μέσα από τη φωτογραφική μηχανή του χρόνου

Έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας με θέμα την Καρύταινα του 19ου-20ου αιώνα διοργανώνει ο ο Σύλλογος των Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά στο Αρχοντικό Νικολάου Δημητρακόπουλου, στην Καρύταινα. Η έκθεση, με τίτλο «Θυμόμαστε – Νοσταλγούμε» θα εγκαινιαστεί αύριο, Σάββατο 13 Μαΐου, στις 11 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Η ιστορία και το ένδοξο παρελθόν της Καρύταινας είναι αποτυπωμένα σε μια σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφιών, οι οποίες αποτελούν τον βασικό κορμό της έκθεσης και ταξιδεύουν το επισκέπτη σε άλλες εποχές, αναβιώνοντας γεγονότα και ξυπνώντας αναμνήσεις και έντονα συναισθήματα. Η πλούσια παράδοση και τα πολλά μεσαιωνικά της μνημεία ώθησαν τον Νϊκο Καζαντζάκη να τη χαρακτηρίσει “Τολέδο της Ελλάδας”.

Στόχος της έκθεσης είναι η προβολή και η πληρέστερη γνώση σχετικά με την Καρύταινα του χθες, η οποία περικλείεται σε πλήθος ασπρόμαυρων φωτογραφιών που βρίσκονταν, επί πολλές δεκαετίες, σε παλιά άλμπουμ, σε σκονισμένα κουτιά, σεντούκια, ντουλάπες και πατάρια. Άλλες πάλι, σταλμένες από αγαπημένα πρόσωπα από το μέτωπο ή από την ξενιτιά, είναι οπισθογραφημένες ή συνοδεύονται από ένα μικρό, συγκινητικό κείμενο και φράσεις όπως «σε φιλώ με αγάπη», «σ’ αγαπώ», «καλήν αντάμωση»…

Η χρονική περίοδος που καλύπτεται από τη φωτογραφική έκθεση είναι τα εκατόν δέκα χρόνια από το 1870 έως περίπου το 1980, μέσα στα οποία αναπτύχτηκε η τεχνολογία της ασπρόμαυρης φωτογράφισης, εκλαϊκεύθηκε και έγινε ευρύτερη η χρήση της.

Karytaina_ekthesi_fotografias
«Θυμόμαστε – Νοσταλγούμε»: Έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Καρύταινα στο στο Αρχοντικό Νικολάου Δημητρακόπουλου. 13/5-31/8/2023.

 

Το ασπρόμαυρο δίνει έναν άλλο τόνο στην εικόνα, ενισχύοντας τα νοσταλγικά συναισθήματα. Τα πρόσωπα και τα τοπία αποσπώνται τρόπον τίνα από το οικείο πλαίσιο και ανάγονται σε σύμβολα, σε εικόνες της φαντασίας, αποκτώντας μια ποιητική και εικαστική διάσταση που η συνηθισμένη χρωματική παλέτα δυσκολεύεται να αποδώσει.

Κυρίαρχη μορφή σε πολλές φωτογραφίες είναι η ηρωική και ταλαιπωρημένη γυναίκα της Καρύταινας, κυρτωμένη, ρακένδυτη, ρυτιδωμένη, στον καθημερινό αγώνα για την επιβίωση της οικογένειας, σαν μάνα, σύζυγος και παράλληλα σαν ακούραστη εργάτρια της γης. Ανάμεσα στις εικόνες, βρίσκονται τα τοπία και μνημεία της Καρύταινας σε ασπρόμαυρο φόντο, λιτές αλλά πλούσιες σε αναμνήσεις και συναισθήματα.

Όπως, δε, αναφέρεται «ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της έκθεσης είναι ότι θα γίνει σε έναν χώρο που δημιουργεί και εμπεριέχει βαριά συναισθηματική φόρτιση για κάθε Καρυτινό. Στη μεγάλη αίθουσα του Αρχοντικού του Νομοθέτη συμπατριώτη μας Νικόλαου Δημητρακόπουλου, που ευελπιστούμε σύντομα να αποτελέσει τη Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας της Καρύταινας και της ευρύτερης περιοχής της. Επειδή κρίνεται ότι η ιδιαίτερα χρονοβόρα, περίπλοκη, αλλά ιδιαίτερα σημαντική δουλειά που έχει γίνει, δεν πρέπει να χαθεί , αλλά αντίθετα επιβάλλεται να αποτελέσει παρακαταθήκη για τους επιγόνους μας, θα γίνει συστηματική προσπάθεια λεπτομερούς βιντεοσκόπησης της έκθεσης, ώστε το πλήρες περιεχόμενό της να είναι διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο στο μέλλον, σε ηλεκτρονική μορφή».

Η έκθεση θα λειτουργεί έως την 31η Αυγούστου 2023 (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή από 11.00 π.μ. έως 13.00 μ.μ.), διευκολύνοντας όσους δεν κατοικούν εκεί να βρουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το όμορφο παραδοσιακό χωριό και την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που διοργάνωσε ο Σύλλογος με τη στήριξη του Δήμου Μεγαλόπολης, τη συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, umano.gr)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε