Τετάρτη, 29 Μαΐ, 2024
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Motors Έλον Μασκ μιλάει στο πάρτι για τα εγκαίνια της κατασκευής Tesla Giga Texas "Cyber Rodeo" στο Όστιν του Τέξας, στις 7 Απριλίου 2022. (Suzanne Cordeiro/AFP via Getty Images)

Τι είναι το «χάπι-δηλητήριο» και γιατί το Twitter το ενεργοποιεί

Οι εταιρείες χρησιμοποιούν την τακτική αυτή για να αποφύγουν τις εχθρικές εξαγορές, αλλά έχει μειονεκτήματα

Το Twitter ανακοίνωσε στις 15 Απριλίου ότι το διοικητικό του συμβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα την αμυντική στρατηγική «χάπι-δηλητήριο» για να εμποδίσει τον Έλον Μασκ να εξαγοράσει την εταιρεία.

Εάν οποιαδήποτε επιχείρηση, πρόσωπο ή ομάδα αποκτήσει το 15 τοις εκατό ή περισσότερο των κοινών μετοχών του Twitter που βρίσκονται σε κυκλοφορία μέσω μιας συναλλαγής που δεν επιτρέπεται από το διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι άλλοι μέτοχοι θα μπορούν να αγοράσουν πρόσθετες μετοχές σε μειωμένη τιμή.

Το σχέδιο λήγει στις 14 Απριλίου 2023. Η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα τις λεπτομέρειες του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένου του προεξοφλητικού επιτοκίου, σε σχετική κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Η τεχνική «χάπι-δηλητήριο», γνωστή και ως σχέδιο δικαιωμάτων των μετόχων, χρησιμοποιείται ως αμυντική στρατηγική από μια εταιρεία-στόχο για να αποτρέψει ή να αποθαρρύνει μια πιθανή εχθρική εξαγορά.

Ο όρος «χάπι-δηλητήριο» προέρχεται από την εποχή των πολέμων και της κατασκοπείας, όταν οι κατάσκοποι μετέφεραν δηλητηριώδη δισκία. Εάν φοβόντουσαν ότι θα γίνονταν αντιληπτοί, οι κατάσκοποι έπαιρναν αυτά τα χάπια για να αποφύγουν την ανάκριση από τον εχθρό.

Ο Μάρτιν Λίπτον, διάσημος δικηγόρος συγχωνεύσεων και εξαγορών, ανέπτυξε αυτή τη στρατηγική τη δεκαετία του 1980, όταν οι εταιρικές εξαγορές γίνονταν όλο και πιο διαδεδομένες.

Όταν μια εταιρεία απειλείται με εξαγορά, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο του δηλητηριώδους χαπιού για να καταστεί λιγότερο ελκυστική για τον δυνητικό αγοραστή, αυξάνοντας το κόστος εξαγοράς και δημιουργώντας ένα ισχυρό αντικίνητρο.

Η μέθοδος παρέχει στους υφιστάμενους μετόχους τη δυνατότητα να αγοράσουν πρόσθετες μετοχές σε χαμηλότερη τιμή, μειώνοντας έτσι το μερίδιο ιδιοκτησίας ενός νέου, εχθρικού μέρους.

Εάν ο Μασκ φθάσει το 15 τοις εκατό της ιδιοκτησίας, θα ενεργοποιηθεί το χάπι-δηλητήριο. Αυτό θα επιτρέψει σε άλλους μετόχους να αγοράσουν μετοχές με έκπτωση. Ο Μασκ θα είναι ο μοναδικός μέτοχος που δεν θα μπορεί να αποκτήσει αυτές τις φθηνότερες μετοχές. Αυτό θα κάνει την εξαγορά της εταιρείας από τον δισεκατομμυριούχο πιο ακριβή και δύσκολη. Ο Μασκ κατέχει σήμερα περισσότερο από το 9% των μετοχών της εταιρείας.

Η χρήση του «δηλητηριώδους χαπιού» δεν σημαίνει πάντα ότι η εταιρεία είναι απρόθυμη να αγοραστεί. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μπορεί να το χρησιμοποιεί ως τακτική για να αυξήσει την τιμή της προσφοράς.

Στην ανακοίνωση, το Twitter ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα δεχτεί μια προσφορά εάν «είναι προς το συμφέρον του Twitter και των μετόχων του».

Ωστόσο, η χρήση αυτής της αμυντικής στρατηγικής από το διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσε να έχει σημαντικό κόστος για την εταιρεία και τους μετόχους της.

Θα μπορούσε να πλήξει την τιμή της μετοχής της εταιρείας και να αποθαρρύνει τους μελλοντικούς επενδυτές. Οι θεσμικοί επενδυτές, ειδικότερα, διστάζουν να επενδύσουν σε εταιρείες που εφαρμόζουν τέτοιες επιθετικές αμυντικές τακτικές.

Οι μέτοχοι μπορούν επίσης να μηνύσουν το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας επειδή απέρριψε μια ελκυστική προσφορά και δεν ενήργησε προς το συμφέρον τους.

Σε απάντηση σε μια αναφορά ότι η επιχείρηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει μια ρήτρα δηλητηριώδους χάπι, ο Μασκ δήλωσε στο Twitter ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να εκθέσει το διοικητικό συμβούλιο σε ένα «τιτάνιο» ποσό ευθύνης, επειδή θα «παραβίαζε το καθήκον εμπιστοσύνης του».

Στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter συμμετέχουν ο Μπρετ Τέιλορ, συν-διευθύνων σύμβουλος της Salesforce, ο Parag Agrawal, διευθύνων σύμβουλος του Twitter, ο Jack Dorsey, συνιδρυτής του Twitter, και η Mimi Alemayehou, ανώτερη αντιπρόεδρος της Mastercard.

Σύμφωνα με τους εταιρικούς δικηγόρους, το «χάπι-δηλητήριο» μπορεί να είναι αρκετά επιτυχημένο στην αποθάρρυνση μιας εξαγοράς, αλλά γενικά δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή για την υπεράσπιση της εταιρείας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σχέδιο μπορεί να αποτύχει εάν ο αγοραστής είναι επίμονος. Μπορεί επίσης να καταλήξει να βλάψει την εταιρεία.

Ο Μασκ δήλωσε νωρίτερα ότι δεν είναι «σίγουρος» αν θα πετύχει την εξαγορά του Twitter.

«Η ισχυρή διαίσθηση μου είναι ότι η ύπαρξη μιας δημόσιας πλατφόρμας που να έχει μέγιστη εμπιστοσύνη και να είναι ευρέως περιεκτική είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον του πολιτισμού», δήλωσε στο συνέδριο TED2022 στις 14 Απριλίου στο Βανκούβερ.

«Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα οικονομικά», είπε.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει «σχέδιο Β» σε περίπτωση που η προσφορά του απορριφθεί, ο Μασκ απάντησε: «Υπάρχει».

Ο Zachary Stieber συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε