Κυριακή, 28 Σεπ, 2025
(Φωτ. αρχείου ΑΠΕ ΜΠΕ)

Τι φέρνει η χρονιά 2025-26 στην ελληνική εκπαίδευση

Νέοι διορισμοί, ανακαίνιση σχολικών μονάδων, ψηφιακά ενισχυτικά προγράμματα και η έναρξη λειτουργίας των Ωνάσειων Σχολείων αποτελούν τα βασικότερα νέα της δημόσιας εκπαίδευσης για φέτος.

Σε Αττική, Μακεδονία και Θράκη άνοιξαν τις πύλες τους τα δώδεκα πρώτα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία (Δημ.Ω.Σ.), τα οποία επιδιώκουν να συνδυάσουν τα στοιχεία των Πρότυπων Σχολείων με τον κοινωνικό χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Ωνάση, που προβλέπεται να διαθέσει συνολικά 160 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση και λειτουργία των είκοσι δύο σχολείων που θα ενταχθούν σταδιακά στο δίκτυο έως το 2026.

Τα νέα σχολεία διαθέτουν εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, ενώ το ωρολόγιο πρόγραμμά τους θα είναι ενισχυμένο κατά δύο ώρες ημερησίως, περιλαμβάνοντας προγράμματα που εστιάζουν σε σύγχρονα γνωστικά πεδία όπως η πληροφορική, το STEM, οι τέχνες και οι ξένες γλώσσες. Είναι ανοιχτά και σε μαθητές από γειτονικά δημόσια σχολεία.

Η νέα σχολική χρονιά βλέπει και την ολοκλήρωση του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου», με την έγκαιρη παράδοση 431 ανακαινισμένα σχολεία. Οι κατασκευαστικές παρεμβάσεις, που υλοποιήθηκαν με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνουν αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων, χώρων υγιεινής και εσωτερικών χώρων. Το πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες από 2.500 σχολικές μονάδες, με πρόσθετη δωρεά 30εκατομμυρίων ευρώ από τις συστημικές τράπεζες και συνολικό προϋπολογισμό τα 650 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό, η κυβέρνηση προχώρησε σε 9.816 νέους διορισμούς συνολικά. Από αυτούς, 8.223 είναι μόνιμοι εκπαιδευτικοί
(5.627 στη Γενική Εκπαίδευση και 3.196 στην Ειδική Αγωγή), ενώ προστέθηκαν 993 μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση πρόσληψης 18.566 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και 6.225 μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ, εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία των σχολείων από την πρώτη ημέρα. Ιδιαίτερη αξία έχει η παρουσία 600 ψυχολόγων και 600 κοινωνικών λειτουργών σε 3.000 σχολεία για ψυχοκοινωνική υποστήριξη των μαθητών και των οικογενειών.

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη αποτελεί άλλη μία εξέλιξη, με νέα σχολικά βιβλία για όλες τις τάξεις έως την Α’ Λυκείου να είναι διαθέσιμα ψηφιακά. Η πλατφόρμα
ebooks.edu.gr περιέχει όλα τα σχολικά βιβλία σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων εμπλουτισμένων εκδόσεων με διαδραστικά μαθησιακά αντικείμενα.

Παράλληλα, συνεχίζεται το Πρόγραμμα Ψηφιακού Φροντιστηρίου, που προσφέρει online εκπαιδευτική υποστήριξη στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με 3.500 ώρες ζωντανών διαδικτυακών μαθημάτων την περασμένη χρονιά, παρέχοντας δωρεάν πρόσβαση σε ενισχυτική διδασκαλία. Φέτος εφαρμόζεται για πρώτη φορά νέο πρόγραμμα σπουδών σε Δημοτικό και Γυμνάσιο, με βασικές και προαιρετικές ενότητες που προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε τάξης. Νέο στοιχείο αποτελεί η εισαγωγή του μαθήματος των Οικονομικών στη Γ’ Γυμνασίου, σε μια προσπάθεια σύνδεσης της εκπαίδευσης με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε