Αν θέλετε να ξεφύγετε από την πεπατημένη του εορταστικού πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού και αναζητάτε εναλλακτικές προτάσεις, κάτι που μπορεί να σας κατευθύνει είναι η παράδοση των κινέζικων ζωδίων που κυβερνούν κάθε χρονιά και την εμποτίζουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Σύμφωνα με τους γνώστες, το 2024 θα είναι η χρονιά του Δράκου Ξύλο. Και παρόλο που η κινεζική Πρωτοχρονιά αργεί ακόμα, αφού ακολουθά το σεληνιακό ημερολόγιο, και δεν πρέπει να την αναμένουμε μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, μπορούμε να προετοιμάσουμε το εορταστικό τραπέζι μας ανάλογα με το επερχόμενο ζώδιο, για να προσκαλέσουμε την καλή τύχη – που, όπως λέγεται, συνδέεται με το ζώδιο του Δράκου!
Φέτος, λοιπόν, όλα τα πιάτα στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς ας είναι χορταστικά και νόστιμα, αλλά πάνω απ’ όλα πρωτότυπα, με έμφαση στις καλές πρώτες ύλες: ο Δράκος είναι ιδιαίτερα εκλεκτικός και ξέρει να εκτιμά ένα καλό, πλούσιο γεύμα. Τα αγαπημένα του φαγητά είναι το φρέσκο κρέας και τα ψάρια και σε μικρότερο βαθμό τα πουλερικά. Είναι καλή ιδέα να ετοιμάσετε ορεκτικά με κρέας για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, αλλά καλύτερα να αφήσετε τα αλλαντικά για κάποια άλλη περίσταση. Τα σπάνια τυριά και το κυνήγι, αντιθέτως, είναι ιδανικά.
Καθώς το στοιχείο του έτους θα είναι το Ξύλο, μπορούμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στις σαλάτες. Η δική μας πρόταση είναι η «Μιμόζα», μια σαλάτα λαμπερή, πλούσια και ασυνήθιστη, που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας, Δράκους και μη!
Σαλάτα «Μιμόζα»
Υλικά
3 αυγά
2 καρότα βρασμένα
1 μάτσο πράσινα κρεμμυδάκια
1 μάτσο ρόκα
1 μεγάλο φρέσκο αγγούρι
200 g μαλακό τυρί
350 g φρέσκος ροζ σολομός
1 λεμόνι
1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
200 g κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι για γεύση
Εκτέλεση
Μαρινάρετε τον ροζ σολομό (φιλέτο ή κομμάτι σφάγιου) με αλάτι, πιπέρι και το χυμό μισού λεμονιού. Μετά από 30–40 λεπτά, ψήστε τα ψάρια στο φούρνο, σε λειτουργία γκριλ, για 10 λεπτά. Το ψάρι δεν πρέπει να είναι στεγνό, αλλά να κρατά τα υγρά του εσωτερικά.
Ετοιμάστε τη σάλτσα της σαλάτας, ανακατεύοντας τη μουστάρδα με την κρέμα γάλακτος, τη σάλτσα σόγιας και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
Τοποθετήστε το μαγειρικό δαχτυλίδι στο πιάτο. Τοποθετούμε από κάτω τη ρόκα ελαφρώς σκισμένη, περιχύνουμε τη σάλτσα και από πάνω βάζουμε μικρές κομμάτια ψαριού. Η επόμενη στρώση είναι το τυρί, μετά φρέσκο αγγούρι, καρότα και ασπράδι αυγού (καλύψτε όλες τις στρώσεις εκτός από το τυρί με σάλτσα). Τελειώνουμε με μια στρώση φρέσκα κρεμμυδάκια και μετά κρόκο αυγού. Δεν βάζουμε σάλτσα από πάνω.
Αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για λίγες ώρες. Πριν τη σερβίρουμε, αφαιρούμε το δαχτυλίδι και γαρνίρουμε το πιάτο με μια φέτα λεμόνι ή λίγο άνιθο.
Πηγή: flowwow.com
Επιμέλεια: Βαλεντίνα Λισάκ & Αλία Ζάε