Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2019.

Την 1η Αυγούστου η προβολή του ντοκιμαντέρ «Letter from Masanjia» στην Εύβοια

ΑΛΛΑΓΗ! : Καθώς τη διοργάνωση της προβολής του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Λέον Λι ανέλαβε ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ωρεών Ευβοίας, η προβολή μετατίθεται για την Τρίτη 1η Αυγούστου (από Δευτέρα 31 Ιουλίου) στην πλατεία των Ωρεών στις 21:30΄, στο πλαίσιο των «Θερινών προβολών» του Συλλόγου με ελεύθερη είσοδο.

* * * * *

Μία γυναίκα από το Όρεγκον των ΗΠΑ ανακαλύπτει μέσα σε ένα διακοσμητικό παιχνίδι ένα γράμμα από την Κίνα το οποίο καλεί για βοήθεια, εκκινώντας μία αλυσίδα γεγονότων που οδήγησε στην κατάργηση ολόκληρου του συστήματος καταναγκαστικής εργασίας στην Κίνα και στην επικίνδυνη προσπάθεια του συγγραφέα του γράμματος να εκθέσει μια θανάσιμη δίωξη…

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Λέον Λι, βασισμένο σε πλάνα που τράβηξε μέσα στην Κίνα ο Σουν Γι, ο άνθρωπος που πραγματικά έγραψε και έστειλε το γράμμα μέσα από στο κινέζικο στρατόπεδο εργασίας Μασάντζια, με τη βοήθεια του Μάρκους Φουνγκ στην κινηματογράφηση και με τη συνδρομή της τεχνικής  κλασικού animation για τις σκηνές της φυλακής που ήταν αδύνατον να καταγραφούν στην κάμερα, με αφετηρία τα σχέδια του Σουν Γι, αφηγείται με εξαιρετικά ζωντανό τρόπο το χρονικό της προσπάθειας του τελευταίου να φέρει στο φως της δημοσιότητας τη βάναυση δίωξη που πραγματοποιεί το κράτος της Κίνας κατά μιας ομάδας πολιτών του, χαρίζοντάς μας μια εκ των έσω ματιά σε όσα συμβαίνουν πίσω από την πρόσοψη που εμφανίζει το κινεζικό καθεστώς στον κόσμο.

Το «Γράμμα από τη φυλακή» («Letter from Massanja») συμμετείχε το 2019 στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και έχει βραβευθεί σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ:

 • Hot Docs: Κορυφαία 20 στις προτιμήσεις κοινού
 • Διεθνές Αμερικανοασιατικό φεστιβάλ ταινιών: Βραβείο Κοινού
 • Doqumenta: Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Ξένου Ντοκιμαντέρ
 • Atlanta Docufest: Βραβείο Κοινού
 • Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Newburyport: Βραβείο Κοινού
 • Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών Calgary: Βραβείο Κοινού Καναδικού Ντοκιμαντέρ
 • Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Chagrin Falls: Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Ξένου Ντοκιμαντέρ
 • docsMX: Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Επίκαιρου Ντοκιμαντέρ
 • Φεστιβάλ ταινιών Tallgrass: Εξαιρετική ταινία με χρήση κινουμένων σχεδίων
 • Φεστιβάλ ταινιών Portland: Βραβείο Κοινού
 • Φεστιβάλ ταινιών Cambridge: Αργυρή Σφαίρα – Βραβείο Κοινού
 • Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών St. Louis: Καλύτερο μεγάλου μήκους Ντοκιμαντέρ

Σημείωμα του σκηνοθέτη

 Κατά τη διάρκεια της παραγωγής του προηγούμενου ντοκιμαντέρ μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, μου τράβηξε την προσοχή η ιστορία ενός Κινέζου πολιτικού φυλακισμένου, που έφτασε στα διεθνή δελτία ειδήσεων όταν το γράμμα του βρέθηκε στο Όρεγκον. Γνωστοποίησα, μέσω του προσωπικού μου δικτύου ακτιβιστών και αντιφρονούντων στην Κίνα, ότι έψαχνα τον συγγραφέα του γράμματος. Μόλις τον βρήκα – ένας χαμηλών τόνων μηχανικός ονόματι Σουν Γι – είχε ήδη ξεκινήσει να γράφει την αυτοβιογραφία του. Είχε ακούσει για τις ταινίες μου και ήθελε πολύ να φτάσει η ιστορία του σε ένα ευρύτερο κοινό, έτσι τον ενδιέφερε πολύ να γίνει ένα ντοκιμαντέρ. Το παλαιότερο έργο μου και οι δυνατές διασυνδέσεις μου στην κοινότητα, τού επέτρεψαν να με εμπιστευτεί και γρήγορα συνεργαστήκαμε για να κάνουμε μαζί αυτό το φιλμ. Υπήρχε μόνο ένα σημαντικό εμπόδιο: Επειδή θεωρούμαι Κινέζος αντιφρονών δεν μπορούσα να ταξιδέψω στην Κίνα για να γυρίσω ο ίδιος την ταινία. Έτσι ο Σουν Γι πρότεινε να το κάνει ο ίδιος, παρόλο που δεν είχε καμία εμπειρία. Τον βοήθησα να αγοράσει τον εξοπλισμό που θα χρειαζόταν, τον συμβούλεψα πώς και τι ομάδα χρειάζεται να συγκεντρώσει, τον συμβούλεψα πάνω στις τεχνικές και μετά καθοδήγησα το πρότζεκτ μέσω του Skype.

Για δύο χρόνια, συνεργαζόμουν με αυτόν τον τρόπο με τον Σουν Γι περιγράφοντας ολόκληρη την ιστορία του. Μέσω του χαμηλής ανάλυσης, χειροκίνητου και από κινητό τηλέφωνο υλικού, οι θεατές μπορούν να διεισδύσουν σε βάθος στον επικίνδυνο κόσμο του και να τον ακολουθήσουν από κοντά καθώς ξεκινά το δύσκολο αυτό ταξίδι. Το υλικό της κρυφής κάμερας μεταφέρει το επείγον και τον ρεαλισμό αυτής της ιστορίας, εξερευνώντας και αποκαλύπτοντας τη δύσκολη καθημερινή πραγματικότητα για τους Κινέζους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καθώς γνώρισα περισσότερο τον Σουν Γι, ανακάλυψα ότι ήταν ένας εξαιρετικά ταλαντούχος καλλιτέχνης. Φυλούσε ένα βιβλίο με σκίτσα στα οποία περιέγραφε μερικές από τις πιο σκοτεινές στιγμές που βίωσε στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας Μασάντζια. Χρησιμοποιώντας αυτά τα σκίτσα ως σημείο εκκίνησης, δημιουργήσαμε ακολουθίες κινουμένων σχεδίων έτσι ώστε να παραχθεί ένα οπτικό υλικό των αναμνήσεων και των συναισθημάτων του στη Μασάντζια, κάτι που δεν θα μπορούσε ποτέ να γυριστεί σε φιλμ, αλλά που είναι πολύ σημαντικό να μαθευτεί.

Ελπίζω ότι αυτή η ταινία θα ανοίξει τα μάτια των ανθρώπων για το πώς η κινεζική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πολίτες της στην πραγματικότητα και ότι το υλικό για το οποίο ο Σουν Γι διακινδύνεψε τη ζωή του θα γίνει ένα εργαλείο ευαισθητοποίησης, ώστε να μπει ένα τέλος στη δίωξη των αντιφρονούντων στην Κίνα.

Λέον Λι

* * * * *

«Ένα εξαίσιο ντοκιμαντέρ… μια σπουδαία ιστορία, που προκαλεί
μεγαλύτερη ένταση με τη συμπαγή δομή του… πολύ καλό.»
– New York Times

«Φανταστική ταινία… Ένα δυνατό αφήγημα ανθρώπινου πόνου και
βασάνων, συμπόνιας και καρτερικότητας.»
– Los Angeles Times

«Μια απίστευτη αλληλουχία γεγονότων»
– BBC Radio

«Είναι η πρώτη φορά, πλέον,
που λέγεται όλη η ιστορία»
– Globe & Mail

* * * * *

LETTER FROM MASANJIA (ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ)
ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2019

Τρίτη 1η Αυγούστου, ώρα 21:30
Πλατεία Ωρεών Ευβοίας

Είσοδος ελεύθερη

Διοργάνωση: Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ωρεών Ευβοίας

Τηλ.: 694 565 7052

Email.: eeso1980@gmail.com

 

www.LetterFromMasanjia.com

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε