Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το παλάτι που εκφράζει καλύτερα από όλα τα άλλα την προσωπικότητα του Φρειδερίκου Β΄, Βασιλιά της Πρωσσίας από το 1740 έως το 1786. Το Σανσουσί, αρχικά σχεδιασμένο ως θερινή κατοικία κοντά στο Πότσνταμ, συνοψίζει με την κομψή αρχιτεκτονική του όλα τα ιδανικά του Φρειδερίκου, του επονομαζόμενου Μέγα.
Δεν ήταν μόνο το αγαπημένο του ενδιαίτημα, αλλά και το αναπαυτήριο και το καταφύγιό του (‘σανσουσί’ -sans souci- σημαίνει ‘χωρίς φροντίδες’, στα γαλλικά). Το παλάτι χτίστηκε ανάμεσα στα 1745 και 1747 από τον αρχιτέκτονα Γκέοργκ Βένζεσλαους φον Νόμπελσντορφ, πάνω σε σχέδια του ίδιου του βασιλιά. Ένα από τα εξέχοντα χαρακτηριστικά του είναι το εντυπωσιακότατο πάρκο του, με τα πρωτότυπα διακοσμητικά στοιχεία του.
Το ότι το θερινό ανάκτορο χτίστηκε σε ρυθμό ροκοκό, αντί να ακολουθήσει το επιβλητικό μπαρόκ στυλ, είναι αρκετά φυσικό. Το ροκοκό χαρακτηρίζεται από χάρη, ελαφράδα και παιγνιώδη διάθεση και αναδεικνύει την ανεμελιά, τον ρομαντισμό και τον αριστοκρατικό τρόπο ζωής.
Το παλάτι είναι διάσπαρτο με εικόνες από τη φύση. Στο εσωτερικό του βλέπουμε φυλλώματα, λουλούδια, κλήματα, φρούτα και πουλιά. Μοιάζει σαν η φύση να έχει γίνει μέρος του ανακτόρου, μεταμορφώνοντάς το σε έναν μικρό παράδεισο. Τα κομψά δωμάτια, τα περισσότερα από τα οποία βλέπουν στους κήπους, αντανακλούν την αγάπη του βασιλιά για τη φύση. Ξεχωρίζουν το δωμάτιο μουσικής με τα περίπλοκα rocaille του (διακοσμητικά στοιχεία με καμπύλες, κυματισμούς και στοιχεία από τη φύση), η τετράγωνη Αίθουσα του Ίασπι, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα πολύτιμα αντικείμενα από ίασπι και η Μαρμάρινη Αίθουσα, όπου η διακόσμηση παραπέμπει στην κλασική αρχαιότητα.
Άλλες ιδιαίτερες αίθουσες του ανακτόρου είναι η Πινακοθήκη, που περιλαμβάνει έργα των Καραβάτζιο και Ρούμπενς και το παλάτι με τα Νέα Δώματα, σε όψιμο στυλ ροκοκό, που χτίστηκαν δεξιά και αριστερά του κυρίως οικοδομήματος. Αργότερα, ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος Δ΄ επέκτεινε το παλάτι και ξανασχεδίασε τον μπαρόκ κήπο, αλλάζοντάς τον σε κήπο-τοπίο με κτίσματα όπως το Παλάτι του Πορτοκαλεώνα και τα Ρωμαϊκά Λουτρά, μεταφέροντας λίγη Ιταλία στη χώρα του. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής κατασκευής παρέμεινε ως είχε, φόρος τιμής στο όραμα του Φρειδερίκου του Μέγα.
Σήμερα, ο Φρειδερίκος, ο ‘φιλόσοφος του Σανσουσί’ όπως αποκαλούνταν χαϊδευτικά, αναπαύεται στο έδαφος της αγαπημένης του θερινής κατοικίας.
Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους
Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται απόκαμίακυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας – κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικάστις γενναιόδωρες συνεισφορέςσας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.