Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ σε ένα αστυνομικό φορτηγάκι, μετά τη σύλληψή του από τη βρετανική αστυνομία, στο Λονδίνο στις 11 Απριλίου 2019. (Henry Nicholls/Reuters)

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έχασε την έφεσή του κατά της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες με την κατηγορία της κατασκοπείας, αφού δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε την κίνηση αυτή.

Σε μια απόφαση τριών σελίδων που εκδόθηκε στις 6 Ιουνίου, ο δικαστής Τζόναθαν Σουίφτ (Justice Jonathan Swift) απέρριψε και τους οκτώ λόγους έφεσης κατά της διαταγής έκδοσης που υπέγραψε τον περασμένο Ιούνιο η τότε υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ (Priti Patel), η οποία θα οδηγούσε τον δημοσιογράφο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου καταζητείται για τη δημοσίευση χιλιάδων διαβαθμισμένων και ευαίσθητων εγγράφων.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ υποστήριξαν στην έφεσή τους κατά της διαταγής της Πατέλ ότι η δίωξη είχε πολιτικά κίνητρα και ότι παραβιάζει τη συνθήκη έκδοσης ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου που απαγορεύει την έκδοση για πολιτικά αδικήματα, ανέφερε η εφημερίδα The Guardian.

Σύμφωνα με τη συνθήκη αυτή η έκδοση δεν χορηγείται εάν το «αδίκημα για το οποίο ζητείται η έκδοση είναι πολιτικό αδίκημα».

Οι δικηγόροι του Αυστραλού Ασάνζ υποστήριξαν επίσης ότι η έκδοση αποτελεί κατάχρηση της διαδικασίας.

Η απόφαση του Σουίφτ δεν είναι ακόμη διαθέσιμη, οπότε δεν είναι σαφές γιατί ακριβώς απορρίφθηκαν οι οκτώ λόγοι έφεσης.

«Την Τρίτη της επόμενης εβδομάδας ο σύζυγός μου Τζούλιαν Ασάνζ θα υποβάλει εκ νέου αίτηση έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο», έγραψε στο Twitter η σύζυγος του Ασάνζ, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Στέλλα Ασάνζ (Stella Assange), μετά την απόφαση του δικαστή.

«Το θέμα θα προχωρήσει στη συνέχεια σε δημόσια ακρόαση ενώπιον δύο νέων δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο και παραμένουμε αισιόδοξοι ότι θα επικρατήσουμε και ότι ο Τζούλιαν δεν θα εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας επειδή δημοσίευσε αληθινές πληροφορίες που αποκάλυψαν εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ», ανέφερε.

Η Στέλλα Ασάνζ, σύζυγος του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, μιλάει στον Τύπο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας κατά της έκδοσης του συζύγου της μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στο Λονδίνο την 1η Ιουλίου 2022. (Niklas Halle’n/AFP μέσω Getty Images)

 

Διαβαθμισμένα έγγραφα

Ο Ασάνζ καταζητείται στις Ηνωμένες Πολιτείες με 18 ποινικές κατηγορίες για παραβίαση νόμου περί κατασκοπείας και συνωμοσία για παραβίαση κυβερνητικών υπολογιστών, μετά τη δημοσίευση από το WikiLeaks ενός βίντεο του αμερικανικού στρατού το 2010, το οποίο δείχνει μια επίθεση του 2007 από ελικόπτερα Απάτσι στη Βαγδάτη, κατά την οποία σκοτώθηκαν πολλοί άμαχοι, μεταξύ των οποίων και δύο ειδησεογραφικοί υπάλληλοι του Reuters.

Επιπλέον, το WikiLeaks δημοσίευσε χιλιάδες απόρρητους διαβαθμισμένους φακέλους και διπλωματικά τηλεγραφήματα, τα οποία περιλάμβαναν επικριτικές εκτιμήσεις για παγκόσμιους ηγέτες, όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η δημοσίευση των απόρρητων και ευαίσθητων εγγράφων θέτει σε κίνδυνο ζωές, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Ο Ασάνζ αναζήτησε καταφύγιο μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012 έως τη σύλληψή του τον Απρίλιο του 2019 για παράλειψη καταβολής εγγύησης κατά τη διάρκεια μιας ξεχωριστής δικαστικής διαμάχης. Αργότερα μεταφέρθηκε στη φυλακή υψηλής ασφαλείας Μπέλμαρς του Λονδίνου, όπου η υγεία του φέρεται να επιδεινώθηκε.

Σε περίπτωση καταδίκης, ο Ασάνζ αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 175 ετών. Οι δικηγόροι του έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη αν εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι η δίωξή του αποτελεί επίθεση στην ελευθερία του λόγου.

Σε ανακοίνωσή τους μετά την είδηση, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontieres-RSF) δήλωσαν «βαθιά ανήσυχοι» για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία φέρνει τον Ασάνζ «επικίνδυνα κοντά» στην έκδοσή του.

«Είναι παράλογο ότι ένας μόνο δικαστής μπορεί να εκδώσει μια απόφαση τριών σελίδων που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Τζούλιαν Ασάνζ στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του και να επηρεάσει μόνιμα το κλίμα για τη δημοσιογραφία σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Ρεμπέκα Βίνσεντ (Rebecca Vincent), διευθύντρια εκστρατειών των RSF.

Ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ μιλάει στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Εκουαδόρ στο Λονδίνο στις 5 Φεβρουαρίου 2016. (Kirsty Wigglesworth/AP Photo)

 

«Τρομακτικό για όλους τους Αμερικανούς»

«Το ιστορικό βάρος αυτού που θα συμβεί στη συνέχεια δεν μπορεί να υπερτιμηθεί- είναι καιρός να σταματήσει αυτή η ανελέητη στοχοποίηση του Ασάνζ και να δράσουμε αντ’ αυτού για την προστασία της δημοσιογραφίας και της ελευθερίας του Τύπου. Η έκκλησή μας προς τον Πρόεδρο [Τζο] Μπάιντεν είναι τώρα πιο επείγουσα από ποτέ: Αποσύρετε αυτές τις κατηγορίες, κλείστε την υπόθεση εναντίον του Ασάνζ και επιτρέψτε την απελευθέρωσή του χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», έγραψε η Βίνσεντ.

Σε άλλο σημείο ο Σεθ Στερν (Seth Stern), διευθυντής υπεράσπισης του Ιδρύματος για την Ελευθερία του Τύπου (Freedom of the Press Foundation), κάλεσε τον Μπάιντεν να σταματήσει την υπόθεση κατά του Ασάνζ και «να δείξει στον κόσμο ότι ασχολείται σοβαρά με την ελευθερία του Τύπου».

«Η ιδέα ότι ο Ασάνζ ή οποιοσδήποτε άλλος θα δικάζεται σε αμερικανικό δικαστήριο για την απόκτηση και δημοσίευση εμπιστευτικών εγγράφων με τον ίδιο τρόπο που κάνουν καθημερινά οι ερευνητές δημοσιογράφοι θα πρέπει να τρομάζει όλους τους Αμερικανούς», ανέφερε ο Στερν σε δήλωσή του.

Δικαστής του Πλημμελειοδικείουτου Ουεστμίνστερ είχε αρχικά εμποδίσει την έκδοση του Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021, επικαλούμενος ανησυχίες ότι ο εγκλεισμός του σε φυλακή υψηλής ασφαλείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της ψυχικής του υγείας, «προκαλώντας τον να αυτοκτονήσει».

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση αυτή μόλις ένα μήνα αργότερα, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε με επιτυχία ότι ο Ασάνζ θα μπορούσε να «αντισταθεί στην αυτοκτονία» υπό τέτοιες συνθήκες φυλάκισης.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ έχουν τώρα μόλις πέντε εργάσιμες ημέρες για να υποβάλουν έφεση κατά της τελευταίας απόφασης σε μια ομάδα δύο δικαστών, οι οποίοι θα συγκαλέσουν δημόσια ακρόαση για το θέμα, σύμφωνα με τους RSF.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε