Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
ΛΕΖΑΝΤΑ / Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ όπως φαίνεται στην Ουάσινγκτον στις 13 Ιουνίου 2005. (Mark Wilson / Getty Images)

Το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει την αγωγή του Τέξας

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την Παρασκευή την προσφυγή του Τέξας με σκοπό να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 σε τέσσερις πολιτείες.

Μέσω δικαστικής απόφασης, οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα του Τέξας να μηνύσει την Πενσυλβάνια, τη Γεωργία, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, θεωρώντας ότι το Τέξας στερείται νομικής υπόστασης – και ικανότητας – να μηνύσει βάσει του Συντάγματος, επειδή δεν έχει δείξει βάσιμο ενδιαφέρον να παρέμβει στον τρόπο με τον οποίο άλλες πολιτείες χειρίζονται τις εκλογές τους.

«Το Τέξας δεν έχει επιδείξει ένα δικαστικά αισθητό ενδιαφέρον για τον τρόπο με τον οποίο μια άλλη πολιτεία διεξάγει τις εκλογές της», αναφέρει η απόφαση (pdf) «Όλες οι υπόλοιπες εκκρεμείς προτάσεις απορρίπτονται ως αμφιλεγόμενες».

Ο δικαστής Σάμουελ Αλίτο εξέδωσε ξεχωριστή δήλωση όπου αναφέρει ότι θα είχε δεχτεί το αίτημα του Τέξας να μηνύσει, αλλά όχι την προκαταρκτική απόφαση, καθώς πιστεύει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να αναλάβει οποιαδήποτε υπόθεση που εμπίπτει στην «αρχική δικαιοδοσία» του, το οποίο σημαίνει ότι το δικαστήριο μπορεί να παράσχει τη δυνατότητα ακρόασης μιας υπόθεσης για πρώτη φορά σε αντίθεση με την αναθεώρηση μιας απόφασης ενός κατώτερου δικαστηρίου. Η δικαστής Κλάρενς Τόμας ακολούθησε τον Αλίτο στη δήλωσή του.

«Κατά την άποψή μου, δεν έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να αρνηθούμε την υποβολή αγωγής σε περίπτωση που εμπίπτει στην αρχική μας δικαιοδοσία. … Ως εκ τούτου, θα παραχωρούσα στην πρόταση να υποβάλει την καταγγελία, αλλά δεν θα παραχωρούσα άλλα μέτρα, και δεν εκφράζω καμία άποψη για κανένα άλλο ζήτημα», έγραψε ο Αλίτο στη δήλωσή του. Δεν αναφέρθηκε στα ερωτήματα της υπόθεσης.

Η αμερικανική σημαία κυματίζει μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον στις 13 Φεβρουαρίου 2016. (Drew Angerer / Getty Images)

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας, Κεν Πάξτον και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό της Epoch Times.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος ηγείται των νομικών προσπαθειών της εκστρατείας Ταμπ, δήλωσε στο Newsmax ότι πιστεύει ότι η απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει την υπόθεση ήταν ένα «φοβερό λάθος».

«Το χειρότερο μέρος αυτού είναι, βασικά, το δικαστήριο λέει, θέλουμε να μείνουμε έξω από αυτό και… δεν θέλουν να τους δώσουν ακρόαση, δεν θέλουν ο αμερικανικός λαός να ακούσει τα γεγονότα», είπε ο Τζουλιάνι.

Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που το δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση βάσει νομικής υπόστασης, ο πρόεδρος και ορισμένοι εκλέκτορες θα μπορούσαν να φέρουν μια άλλη υπόθεση στα περιφερειακά δικαστήρια, ισχυριζόμενοι τα ίδια γεγονότα.

«Αυτά τα γεγονότα θα παραμείνουν στην ιστορία, εκτός αν επιλυθούν. Πρέπει να ακουστούν, πρέπει να μεταδοθούν και κάποιος πρέπει να λάβει απόφαση για το αν είναι αλήθεια ή ψέμα. Και κάποιο δικαστήριο θα πρέπει να βρει το θάρρος να λάβει αυτή την απόφαση », πρόσθεσε.

Ο Ρούντι Τζουλιάνι κρατάει ένα επιστολικό ψηφοδέλτιο καθώς μιλά στον Τύπο για διάφορες αγωγές που σχετίζονται με τις εκλογές του 2020, εντός της έδρας της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών στην Ουάσινγκτον, στις 19 Νοεμβρίου 2020. (Drew Angerer / Getty Images)

 

Ο Πάξτον δημοσίευσε μια δήλωση λίγο μετά την δικαστική απόφαση, περιγράφοντας την ως «ατυχής».

«Είναι ατυχές που το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να μην αναλάβει αυτήν την υπόθεση και να καθορίσει τη συνταγματικότητα της αποτυχίας αυτών των τεσσάρων πολιτειών να ακολουθήσουν τον ομοσπονδιακό και πολιτειακό νόμο για τις εκλογές. Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι ακούραστα την ακεραιότητα και την ασφάλεια των εκλογών μας και να λογοδοτώ σε όσους αποφεύγουν τη θέσπιση εκλογικού νόμου για δική τους ευκολία», έγραψε.

Η πολιτεία του Τέξας ζήτησε άδεια από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 7 Δεκεμβρίου να μηνύσει τις τέσσερις αμφίρροπες πολιτείες σε μια προσπάθεια προστασίας της ακεραιότητας των εκλογών του 2020.

Το Τέξας κατηγόρησε τις τέσσερις πολιτείες για αλλαγή εκλογικών νόμων κατά παράβαση της ρήτρας των εκλογέων του Συντάγματος των ΗΠΑ, άνιση μεταχείριση των ψηφοφόρων και πρόκληση εκλογικών παρατυπιών χαλαρώνοντας την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας σύμφωνα με το πολιτειακό δίκαιο, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τις «στρόφιγγες» της νοθείας.

Το Τέξας ήλπιζε να λάβει δήλωση από το Ανώτατο Δικαστήριο ότι οι τέσσερις πολιτείες διεξήγαγαν τις εκλογές τους το 2020 κατά παράβαση του Συντάγματος των ΗΠΑ. Ζήτησε επίσης από το δικαστήριο να απαγορεύσει την καταμέτρηση των ψήφων του Εκλεκτορικού Κολεγίου των τεσσάρων πολιτειών. Για τις εναγόμενες πολιτείες που έχουν ήδη διορίσει εκλέκτορες, η αγωγή ζητούσε από τους δικαστές να διατάξουν τους πολιτειακούς νομοθέτες να διορίσουν νέους εκλέκτορες σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Αρκετοί γενικοί εισαγγελείς από τις εναγόμενες πολιτείες απάντησαν στην απόφαση. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Πενσυλβάνιας Τζος Σαπίρο είπε, «Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διαπίστωσε αυτήν την ηθική κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας και η ταχεία άρνησή του θα έπρεπε να κάνει τον καθένα που σκέφτεται περαιτέρω επιθέσεις κατά των εκλογών μας να το σκεφτεί διπλά».

«Ενώ αυτά τα τεχνάσματα είναι νομικά ασήμαντα, το κόστος τους για τη χώρα μας – η παραπλάνηση του κοινού σχετικά με τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές μας και το «σχίσιμο» του Συντάγματός μας – είναι υψηλό και δεν θα το ανεχτούμε από τις αδελφές μας πολιτείες ή από οποιονδήποτε άλλο», πρόσθεσε ο Σαπίρο.

Η Γενική Εισαγγελέας του Μίσιγκαν Ντάνα Νέσελ εξέδωσε επίσης δήλωση, λέγοντας ότι η απόφαση «είναι μια σημαντική υπενθύμιση ότι είμαστε ένα έθνος νόμων, και παρόλο που μερικοί μπορεί να υποκλίνονται στην επιθυμία ενός μόνο ατόμου, τα δικαστήρια δεν θα το κάνουν».

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά στην Διπλωματική Αίθουσα του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον, για την Ημέρα των Ευχαριστιών στις 26 Νοεμβρίου 2020. (Erin Schaff-Pool / Getty Images)

 

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του είχαν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για την αγωγή του Τέξας, με τον πρόεδρο να χαρακτηρίζει την υπόθεση ως «η μεγάλη». Είχε ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να του επιτρέψει να συμμετάσχει στην υπόθεση ως παρεμβαίνον μέρος.

Λίγες ώρες πριν από την απόφαση, ο Τραμπ έγραψε σε μια ανάρτηση στο Twitter: «Αν το Ανώτατο Δικαστήριο δείξει μεγάλη Σοφία και Θάρρος, ο Αμερικανός Λαός θα κερδίσει ίσως την πιο σημαντική υπόθεση στην ιστορία και η Εκλογική μας Διαδικασία θα γίνει σεβαστή ξανά!»

Μετά την υποβολή της αγωγής, οι γενικοί εισαγγελείς σε όλη τη χώρα άρχισαν να εκφράζουν τη θέση τους πάνω στα ζητήματα.

Δεκαεννέα Ρεπουμπλικάνοι γενικοί εισαγγελείς υποστήριξαν το Τέξας στην αγωγή. Οι πολιτείες που εκπροσωπούν είναι Μισούρι, Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Φλόριντα, Ιντιάνα, Κάνσας, Λουιζιάνα, Μισισιπή, Μοντάνα, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα, Οκλαχόμα, Νότια Καρολίνα, Νότια Ντακότα, Τενεσί, Γιούτα, Δυτική Βιρτζίνια, Αριζόνα και Αλάσκα. Έξι από τις πολιτείες κατέθεσαν πρόταση για ένταξη στην υπόθεση ως παρεμβαίνοντα μέρη: Μισούρι, Αρκάνσας, Λουιζιάνα, Μισισιπή, Νότια Καρολίνα και Γιούτα.

Εν τω μεταξύ, 20 Δημοκρατικοί γενικοί εισαγγελείς υποστήριξαν τους κατηγορούμενους: Καλιφόρνια, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Ντελαγουέρ, Χαβάη, Ιλινόις, Μέιν, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Μινεσότα, Νεβάδα, Νιου Τζέρσεϋ, Νέο Μεξικό, Νέα Υόρκη, Βόρεια Καρολίνα, Όρεγκον, Ρόουντ Άιλαντ, Βερμόντ, Βιρτζίνια και Ουάσιγκτον. Κανένας δεν έχει υποβάλει προτάσεις για παρέμβαση.

Ο Ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας του Αϊντάχο και του Ουαϊόμινγκ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αγωγή. Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ρεπουμπλικανικού Οχάιο Ντέιβ Γιοστ υπέβαλε ένα ανεξάρτητο ενημερωτικό σημείωμα, υποστηρίζοντας την επίλυση του κεντρικού ζητήματος που έθεσε το Τέξας από το δικαστήριο αλλά αντιτάχθηκε στα μέτρα που ζητήθηκαν.

Η Mimi Nguyen-Ly και ο Ivan Pentchoukov συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε την Janita στο Twitter: @janitakan

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε