Πέμπτη, 23 Μαρ, 2023
Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις συναντιέται με τους Δημοκρατικούς από το νομοθετικό σώμα του Τέξας στην Αμερικανική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών στην Ουάσινγκτον στις 13 Ιουλίου 2021. (Alex Brandon/AP Photo)

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας επιτρέπει τη σύλληψη Δημοκρατικών που δεν εμφανίζονται στο Καπιτώλιο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας ακύρωσε την Τρίτη εντολή κατώτερου δικαστηρίου που περιόριζε την εξουσιοδότηση του Προέδρου της Βουλής του Τέξας Ντέιντ Φέλαν να συλλάβει και να φυλακίσει τους Δημοκρατικούς της πολιτείας που εγκατέλειψαν την πολιτεία τον Ιούλιο για να εμποδίσουν ένα νομοσχέδιο αναθεώρησης του εκλογικού νόμου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε αναστολή της εντολής του Δικαστή της Κομητείας Τράβις Μπραντ Ουρουτιά, δίνοντας στους Δημοκρατικούς διορία μέχρι την Πέμπτη για να εκδώσουν δικαστική κατάθεση ως απάντηση.

Ο Φέλαν και ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ, και οι δύο Ρεπουμπλικάνοι, είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να ανατρέψει την εντολή μέχρι τις 5 μ.μ. την Τρίτη. Είχαν ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας να ανατρέψει την εντολή του Ουρουτιά, υποστηρίζοντας ότι τους εμπόδισε να ασκήσουν τη συνταγματική τους εξουσία για να συλλάβουν και να φυλακίσουν τους νομοθέτες που παραβίασαν την απαρτία.

«O εξαναγκασμός της παρουσίας των μελών της αποτελεί προνόμιο που δόθηκε στη Βουλή από το Σύνταγμα του Τέξας», ανέφεραν οι δύο Ρεπουμπλικανοί ηγέτες στην αίτησή τους προς το δικαστήριο.

Σε δήλωση την Τρίτη μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το γραφείο του Άμποτ δήλωσε τη νίκη του, αναφέροντας ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας απέρριψε γρήγορα αυτή την επικίνδυνη προσπάθεια των Δημοκρατικών του Τέξας να υπονομεύσουν το Σύνταγμά μας και να αποφύγουν να κάνουν τη δουλειά για την οποία εκλέχθηκαν».

«Ανυπομονούμε να δούμε το Ανώτατο Δικαστήριο να διατηρεί το κράτος δικαίου και να σταματήσει μια άλλη τακτική καθυστέρησης από τους Δημοκρατικούς του Τέξας», πρόσθεσε η δήλωση.

Οι Δημοκρατικοί, σε απάντηση, ανέφεραν ότι θα προσπαθήσουν να αγωνιστούν για προσωρινή διαταγή σε επίπεδο περιφερειακού δικαστηρίου.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ και ο Πρόεδρος της Βουλής Ντέιντ Φέλαν θέλουν να συλλάβουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Ευτυχώς, είμαστε ακόμα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία ψήφου και προσβλέπουμε στην προσωρινή ακρόαση ασφαλιστικών μέτρων στις 20 Αυγούστου», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι Αντιπρόσωποι Τρέι Μαρτίνεζ Φίσερ, Τζίνα Χινόζα και Γιασμίν Κρόκετ..

Εν τω μεταξύ, κάποιοι Δημοκρατικοί νομοθέτες άρχισαν να επιστρέφουν στο Τέξας, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

«Δεν υπάρχει περίπτωση… Θα πάω σε αυτό το βήμα της Βουλής όσο έχω την προστασία της δικαστικής εντολής», δήλωσε η Εκπρόσωπος Σίλια Ισραήλ, Δημοκρατική, στο The Texas Tribune την Τρίτη πριν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η αντιπρόσωπος Έριν Ζούινερ είπε στην Austin American-Statesman ότι έφυγε από την Ουάσιγκτον, όπου αυτή και άλλοι Δημοκρατικοί ήταν για περίπου ένα μήνα μετά την αναχώρησή της από το Τέξας, αλλά δεν αποκάλυψε την τοποθεσία της.

«Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Τέξας δεν έχει καμία σχέση με το πού θα βρίσκομαι σήμερα», δήλωσε την Τρίτη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Άμποτ ανακοίνωσε ότι διέταξε άλλη μια ειδική νομοθετική συνεδρίαση για το μήνα Αύγουστο, η οποία αποσκοπεί στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναθεώρηση του εκλογικού νόμου, μεταξύ άλλων μέτρων.

Σε αντίθεση με άλλες πολιτείες, οι οποίες έχουν κανόνες που απαιτούν πλειοψηφία για την απαρτία για να ξεκινήσει μια νομοθετική συνεδρίαση, το νομοθετικό σώμα του Τέξας απαιτεί υπερ-πλειοψηφία δύο τρίτων.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε