Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024

Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εντάσσεται στο δίκτυο ΜΜΕ του ΟΗΕ

Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ενδυναμώνει το διεθνές αποτύπωμά του και το πλέγμα των συνεργασιών του, με την ένταξή του στο δίκτυο 400 μέσων μαζικής ενημέρωσης του ΟΗΕ για την προώθηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης (SDG Media Compact).

Η επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατηγικής Επικοινωνίας του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη Φρανσίν Χάριγκαν (Francyne Harrigan), με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο-γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αιμίλιο Περδικάρη, καλωσορίζει το ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ ή Sustainable Development Goals / SDGs). «Με χαρά πάντα καλωσορίζουμε νέα μέλη, που φέρνουν νέες ιδέες και ενέργεια για να ενισχύσουν και να συμβάλλουν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης», επισημαίνει στην επιστολή της η διευθύντρια Στρατηγικής Επικοινωνίας του ΟΗΕ.

Η πρωτοβουλία του ΟΗΕ SDG Media Compact, που εγκαινιάστηκε το 2018 από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έχει εξελιχθεί σε δυναμικό δίκτυο ευρέων συνεργασιών με μέλη από όλο τον κόσμο, για την προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης είναι κρίσιμος στην παροχή σωστής και έγκαιρης πληροφόρησης, καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας», σημειώνει η Φρανσίν Χάριγκαν.

Ως μέλος της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών SDG Media Compact, το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα έχει πλέον πρόσβαση σε ενημέρωση από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, δεδομένα, εκθέσεις και ειδήσεις. Επίσης, θα λαμβάνει ενημέρωση για έναν από τους συνολικά 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης κάθε μήνα, καθώς και τριμηνιαία δελτία με περιεχόμενο που δημιουργείται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Περαιτέρω, ως μέλος του δικτύου του ΟΗΕ SDG Media Compact, το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα έχει προνομιακή πρόσβαση σε αξιωματούχους του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στα άλλα μέρη του κόσμου για συνεντεύξεις.

Σημειώνεται πως από την Ευρώπη συμμετέχουν στο δίκτυο 28 μέσα ενημέρωσης.

Τι είναι το SDG Media Compact

Το SDG Media Compact είναι ένα δυναμικό και αναπτυσσόμενο δίκτυο μέσων ενημέρωσης και εταιρειών ψυχαγωγίας που έχουν δεσμευτεί να ευαισθητοποιήσουν το κοινό ως προς τη σημασία των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ξεκίνησε το 2018 ως μια συμμαχία ραδιοτηλεοπτικών φορέων, παραδοσιακών εντύπων μέσων ενημέρωσης, πρακτορείων ειδήσεων, ραδιοφωνικών σταθμών, παραγωγών πρωτότυπου περιεχομένου και ψηφιακών εκδοτών.

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης

Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης εγκρίθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου 2015 κατά την 70η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και αποτελούν μία συλλογική προσπάθεια για έναν δικαιότερο, ειρηνικότερο και ευημερούντα κόσμο και έναν υγιή πλανήτη.

Αντικατέστησαν τους στόχους ανάπτυξης για τη χιλιετία, των οποίων το χρονοδιάγραμμα επίτευξης εξέπνευσε στο τέλος του 2015. Το χρονοδιάγραμμα των ΣΒΑ είναι από το 2015 έως το 2030. Η Ατζέντα 2030 προωθεί την ενσωμάτωση και των τριών διαστάσεων της βιώσιμης ανάπτυξης – κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική – και αποτελείται από 17 στόχους και 169 συνδεόμενους σκοπούς με αυτούς τους στόχους.

Θεωρείται ως μια πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και σπουδαίο καθήκον, καθώς είναι μία επένδυση στην ευημερία των νέων.   

Γιατί το SDG Media Compact είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των ΣΒΑ

Οι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ευαισθητοποίηση και τον επηρεασμό της κοινής γνώμης. Καθώς η διεθνής κοινότητα κλιμακώνει τις προσπάθειές της για την προώθηση της προόδου όσον αφορά τους Βιώσιμους Στόχους Ανάπτυξης, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αντιπροσωπεύουν μια σπουδαία πηγή κινητοποίησης.

 

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε