Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Έξω από τα κεντρικά γραφεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στην Ατλάντα στις 30 Σεπτεμβρίου 2014. (Tami Chappell/Reuters)

Το CDC συμβουλεύει τους γιατρούς να είναι σε επιφυλακή για την ευλογιά των πιθήκων καθώς ο ΠΟΥ επιβεβαιώνει κρούσματα σε 11 χώρες

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσε την Παρασκευή συμβουλή ζητώντας από τους γιατρούς στις Ηνωμένες Πολιτείες να βρίσκονται σε επιφυλακή για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει 80 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 11 χώρες.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ασθένεια που συνήθως ενδημεί στην κεντρική και δυτική Αφρική, αλλά από τις αρχές Μαΐου έχουν αναφερθεί δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αρκετές χώρες εκτός της ηπείρου. Πολλά ακόμη ύποπτα κρούσματα ερευνώνται.

Το CDC ζητά από τους γιατρούς να «επαγρυπνούν για το χαρακτηριστικό εξάνθημα που σχετίζεται με την ευλογιά των πιθήκων» και περιγράφει το εξάνθημα ως εξής: «κυστίδια ή φλύκταινες, σκληρές και καλά περιγεγραμμένες».

(CDC/Getty Images)

Προσθέτει ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι πιο υποψιασμένοι για τη νόσο και να την εξετάζουν ως πιθανή διάγνωση εάν, εκτός από το χαρακτηριστικό εξάνθημα, ο ασθενής τους έχει ταξιδέψει σε χώρες με πρόσφατα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, αναφέρει ότι είχε επαφή με κάποιον που είχε ευλογιά των πιθήκων ή υποψία ευλογιάς των πιθήκων ή έχει εξάνθημα παρόμοιο στην εμφάνιση με την ευλογιά των πιθήκων ή είναι άνδρας που έχει τακτικά στενή προσωπική επαφή με άλλους άνδρες.

(CDC/Getty Images)

 

«Οι βλάβες μπορεί να είναι διάχυτες ή να εντοπίζονται μόνο στη γεννητική ή περιπρωκτική περιοχή», αναφέρει το CDC.

«Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν πρωκτίτιδα και η ασθένειά τους θα μπορούσε κλινικά να συγχέεται με μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ), όπως η σύφιλη ή ο έρπης, ή με λοίμωξη από τον ιό του έρπητα ζωστήρα», προσθέτει ο οργανισμός. Η πρωκτίτιδα είναι φλεγμονή της εσωτερικής επιφάνειας του πρωκτού και μπορεί να προκαλέσει ορθικό πόνο, διάρροια, αιμορραγία και έκκριση.
Πριν από τον Μάιο, τα κρούσματα εκτός της Αφρικής ήταν μεταξύ ατόμων με πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού στη Νιγηρία ή επαφή με άλλο άτομο που επιβεβαιώθηκε ότι έπασχε από ευλογιά των πιθήκων, σημειώνει το CDC. Όμως από τις αρχές του μήνα έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα χωρίς ιστορικό ταξιδιού στην Αφρική, σημείωσε το CDC, προσθέτοντας ότι η πηγή των κρουσμάτων «είναι άγνωστη».

Φωτογραφία ενός ατόμου που πάσχει από ευλογιά των πιθήκων, κατά τη διάρκεια έρευνας του CDC στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 1997. (Brian W.J. Mahy/CDC)

 

Κρούσματα εκτός της Αφρικής έχουν αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τον Καναδά, καθώς και σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά εκτός Αφρικής, έφτασε τα 20 από τις 20 Μαΐου.

Το CDC σημείωσε ότι στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, υπήρξε μια «χρονικά συγκεντρωμένη ομάδα κρουσμάτων που αφορούσε τέσσερα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι ή άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες».

«Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα κρούσματα μεταξύ [ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες] μπορεί να συνδέονται επιδημιολογικά- οι ασθενείς σε αυτή την ομάδα εντοπίστηκαν σε κέντρα σεξουαλικής υγείας», ανέφερε. «Πρόκειται για μια εξελισσόμενη έρευνα και οι φορείς δημόσιας υγείας ελπίζουν να μάθουν περισσότερα σχετικά με την μετάδοση της τις επόμενες ημέρες».

ΠΟΥ: Πρόσφατα «άτυπα» κρούσματα

Ο ΠΟΥ δήλωσε την Παρασκευή ότι τα πρόσφατα κρούσματα σε 11 χώρες μέχρι στιγμής είναι «άτυπα, καθώς συμβαίνουν σε μη ενδημικές χώρες». Είπε ότι υπάρχουν περίπου 80 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 50 που διερευνώνται, ενώ είναι πιθανό να αναφερθούν περισσότερα κρούσματα στο εγγύς μέλλον.

Η ευλογιά των πιθήκων ξεκινά με συμπτώματα που μοιάζουν με  αυτά της γρίπης και περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκούς πόνους και κόπωση, καθώς και διόγκωση των λεμφαδένων. Μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον πυρετό, εμφανίζεται εξάνθημα στο πρόσωπο και το σώμα, το οποίο μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την περιοχή των γεννητικών οργάνων ή την περιπρωκτική περιοχή, αναφέρει το CDC. Η περίοδος επώασης – χρόνος από τη μόλυνση έως τα συμπτώματα – μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 21 ημέρες.

Η νόσος συνήθως αυτοεξομαλύνεται με τα συμπτώματα να διαρκούν από 2 έως 4 εβδομάδες, αν και μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές περιπτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο, με τα πρόσφατα ποσοστά θανάτου να είναι περίπου 3 έως 6 τοις εκατό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με το CDC, επειδή ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων συγγενεύει με τον ιό που προκαλεί την ευλογιά, το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από την προσβολή από την ευλογιά των πιθήκων.

«Παλαιότερα δεδομένα από την Αφρική υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο κατά της ευλογιάς είναι τουλάχιστον 85 [τοις εκατό] αποτελεσματικό στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων», δήλωσε το CDC.

«Τα εμβόλια κατά της ευλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων είναι αποτελεσματικά στην προστασία των ατόμων από την ευλογιά των πιθήκων, όταν χορηγούνται πριν από την έκθεση στην ευλογιά των πιθήκων. Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι ο εμβολιασμός μετά από έκθεση σε ευλογιά των πιθήκων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου ή να την κάνει λιγότερο σοβαρή».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε