Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν ομιλεί κατά τη συζήτηση για τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-ΗΒ κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου ολομέλειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 27 Απριλίου 2021. (Olivier Hoslet / Pool / AFP μέσω Getty Images)

Το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει την μετά-Brexit εμπορική συμφωνία με την Βρετανία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι νομοθέτες της ΕΕ ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της συμφωνίας με τη Βρετανία σχετικά με τις εμπορικές ρυθμίσεις μετά το Brexit.

Οι νομοθέτες της ΕΕ ενέκριναν τη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ-ΗΒ με 660 ψήφους υπέρ, πέντε κατά και 32 απόντες.

Με την ψηφοφορία ξεπεράστηκε το τελευταίο εμπόδιο για την πλήρη επικύρωση της συμφωνίας και σηματοδοτεί το τέλος των τεσσάρων ετών διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε: «Αυτή η εβδομάδα είναι το τελευταίο βήμα ενός μεγάλου ταξιδιού, παρέχοντας σταθερότητα στη νέα μας σχέση με την ΕΕ ως ζωτικούς εμπορικούς εταίρους, στενούς συμμάχους και ισότιμα κυρίαρχους. Τώρα είναι η ώρα να δούμε πρός το μέλλον και να οικοδομήσουμε μια πιο παγκόσμια Βρετανία».

Ο υπουργός για το Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου Λόρδος Φροστ είπε ότι η ψηφοφορία ήταν μια «σημαντική στιγμή», καθώς «φέρνει βεβαιότητα και μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στο μέλλον»

«Θα υπάρξουν πολλά για εμάς και την ΕΕ που θα πρέπει να εργαστούμε μαζί μέσω του νέου συμβουλίου εμπορικής σχέσης και δεσμευόμαστε να εργαστούμε για την εξεύρεση λύσεων που να λειτουργούν και για τους δύο.»

«Θα επιδιώκουμε πάντα να ενεργούμε με αυτό το θετικό πνεύμα, αλλά επίσης θα υπερασπιζόμαστε πάντα τα συμφέροντά μας όταν πρέπει – ως κυρίαρχοι της χώρας με πλήρη έλεγχο της μοίρας μας».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επίσης χαιρέτισε το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι η συμφωνία για το Brexit «σηματοδοτεί τη βάση μιας ισχυρής και στενής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Αλλά τόνισε ότι «η υλοποίηση με καλή πίστη είναι απαραίτητη».

Η ΕΕ ανησυχεί για τη στάση του Τζόνσον σχετικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, ένα μέρος της συμφωνίας αποχώρησης του Brexit που εγγυάται ότι δεν υπάρχουν χερσαία σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, την οποία η ΕΕ θεωρεί κλειδί για την προστασία της ειρηνευτικής διαδικασίας της Βόρειας Ιρλανδίας στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Αλλά δημιουργεί αποτελεσματικά τελωνειακά σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου και αντιτίθεται σθεναρά από πολιτικούς υπέρμαχους της ένωσης.

Ο Τζόνσον δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα τερματίσει  τα «γελοία εμπόδια» στο εσωτερικό εμπόριο μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, παρά το ότι υπέγραψε την συμφωνία αποχώρησης του Brexit τον Ιανουάριο του 2020.

Μιλώντας στη Ευρωβουλή την Τρίτη, η φον ντερ Λάιεν είπε: «Αυτή η συμφωνία στα χαρτιά είναι καλή εφόσον εφαρμοστεί στην πράξη. Και συμμερίζομαι τις ανησυχίες που έχετε σχετικά με τις μονομερείς ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας.»

Ωστόσο, είπε ότι η συμφωνία Brexit «έρχεται και με κυρώσεις, με έναν δεσμευτικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών και τη δυνατότητα μονομερών, διορθωτικών μέτρων όπου είναι απαραίτητο».

«Και επιτρέψτε μου να το ξεκαθαρίσω: Δεν θέλουμε να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία. Αλλά δεν θα διστάσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε αν κριθεί απαραίτητο», προειδοποίησε.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε