Δευτέρα, 20 Μαΐ, 2024
(Patrick Hertzog/AFP via Getty Images)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων από ζωντανούς ανθρώπους στην Κίνα

Στις 5 Μαΐου 2022, στο Στρασβούργο της Γαλλίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ενέκρινε κατεπείγον ψήφισμα καταδικάζοντας τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων στην Κίνα.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με ανάταση του χεριού, επομένως ο αριθμός των ψηφοφόρων και το σκεπτικό των ψήφων δεν καταγράφηκαν επίσημα.

Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ  για δεκαετίες  αποτελούν μια ζωντανή δεξαμενή ακούσιων δωρητών οργάνων, των οποίων την μοίρα ακολουθούν τώρα και άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες.

Το Φάλουν Γκονγκ, ή αλλιώς Φάλουν Ντάφα, μια αρχαία κινεζική πνευματική άσκηση για τον νου και το σώμα, που βασίζεται στις αρχές Αλήθεια, Καλοσύνη, Ανεκτικότητα, είναι ο κύριος στόχος της συγκομιδής ζωτικών οργάνων εδώ και 23 χρόνια.

Μεταξύ άλλων διατάξεων, το ΕΚ:

  1. Εξέφρασε «τις σοβαρές ανησυχίες του για τις αναφορές για επίμονη, συστηματική, απάνθρωπη και κρατικά εγκεκριμένη αφαίρεση οργάνων από κρατούμενους στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και πιο συγκεκριμένα από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ».
  2. Θεώρησε ότι «η πρακτική της αφαίρεσης οργάνων από ζωντανούς θανατοποινίτες και κρατούμενους συνείδησης στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας μπορεί να ισοδυναμεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 7 του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Προτρέπει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να υπογράψει και να προσχωρήσει στο Καταστατικό της Ρώμης».
  3. Κάλεσε «τις κινεζικές αρχές να απαντήσουν άμεσα στους ισχυρισμούς για τη συλλογή οργάνων και να επιτρέψουν την ανεξάρτητη παρακολούθηση από διεθνείς μηχανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
  4. Εξέφρασε «τις ανησυχίες του για την έλλειψη ανεξάρτητης εποπτείας ως προς το εάν οι κρατούμενοι παρέχουν έγκυρη συγκατάθεση για δωρεά οργάνων. Καταγγέλλει την έλλειψη πληροφόρησης από τις κινεζικές αρχές σχετικά με αναφορές ότι οι οικογένειες των νεκρών κρατουμένων παρεμποδίζονται να διεκδικήσουν τα σώματά τους».
  5. Προέτρεψε «τις κινεζικές αρχές να ζητήσουν και να διασφαλίσουν την ελεύθερη και ενημερωμένη συναίνεση των κρατουμένων σε σχέση με ιατρικές εξετάσεις και να υιοθετήσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις για ένα εθελοντικό και διαφανές σύστημα δωρεάς οργάνων».
  6. Ζήτησε «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της να θέτουν το θέμα της συλλογής οργάνων στην Κίνα σε κάθε διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Τονίζει ότι «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της καταδικάζουν δημόσια την καταχρηστική πρακτική των μεταμοσχεύσεων ανθρωπίνων οργάνων στην Κίνα. Καλεί τα κράτη μέλη να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να αποτρέψουν  τον μεταμοσχευτικό τουρισμό στην Κίνα από τους πολίτες τους και να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με αυτό το θέμα τους πολίτες τους που ταξιδεύουν στην Κίνα, χαιρετίζοντας την επίσκεψη του ‘Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Michelle Bachelet στην Κίνα. Προτρέπει τον ΟΗΕ να συνεχίσει την έρευνά του σχετικά με την εμπορία οργάνων κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης».
  7. Κάλεσε «την ΕΕ και τα κράτη της να εγείρουν το ζήτημα της εξαναγκαστικής αφαίρεσης οργάνων κατά τη δέσμευσή τους με τρίτες χώρες, ειδικά με τους εταίρους των του Κόλπου, όπου κινεζικά κέντρα μεταμόσχευσης έχουν διαφημίσει ‘halal organs’1 από Ουιγούρους και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες στην Κίνα».
  8. Απαίτησε «οι Κινεζικές αρχές να παραχωρήσουν ανοιχτή, απεριόριστη και ουσιαστική πρόσβαση στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τους εντολοδόχους των ειδικών διαδικασιών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για να επισκεφθούν τη Σιντζιάνγκ και ζητά από την κινεζική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τις οργανώσεις του ΟΗΕ για το θέμα αυτό. Προτρέπει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό της εξαναγκαστικής αφαίρεσης οργάνων κατά προτεραιότητα».
  9. Ανέθεσε στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στο Συμβούλιο, την Επιτροπή, τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής / Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών, την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Οι φρικαλεότητες που διαπράττει το καθεστώς της Κίνας υπό την ηγεσία του Κομουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) είναι τόσο κραυγαλέες όσο οι εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων, που αποτελούν μια βιομηχανία που δημιουργήθηκε από το ΚΚΚ για να καταστείλει σκληρά τους αντιφρονούντες και να βγάλει εύκολα χρήματα εις βάρος της ευπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα πορίσματα του Δικαστηρίου της Κίνας μιλούν για όλους. Η Κίνα δεν μπόρεσε, παρά τις πολλές μοχθηρές της προσπάθειες, να αρνηθεί τα έγγραφα που παρήγαγαν όλα αυτά τα χρόνια κορυφαίες ΜΚΟ όπως οι Doctors Against Forced Organ Harvesting (DAFOH)  και ο International Coalition to End Transplant Abuse in China (ETAC).  Επίσης, έμμεση βάση για το νέο ψήφισμα αποτέλεσε και η μεγάλη προσπάθεια της Παγκόσμιας Διακήρυξης για την Καταπολέμηση και την Πρόληψη της Εξαναγκαστικής Αφαίρεσης Οργάνων.

Επιπροσθέτως, δύο βασικά έγγραφα έχουν υποβληθεί στους ευρωβουλευτές, διευκολύνοντας τη σύνταξη του κειμένου του ΕΚ.

Το πρώτο είναι μια ειδική έκθεση που γράφτηκε από τον Καναδό δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα David Matas, μια διασημότητα στον αγώνα για την αλήθεια και την δικαιοσύνη για τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων, μαζί με τον αείμνηστο David Kilgour (1941-2022) και τον Ethan Gutman.

Το δεύτερο έγγραφο είναι μια νέα σημαντική έκθεση του World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong (WOIPFG), που βασίζεται σε μια ενημέρωση της έρευνας που έγινε στις 22 Μαρτίου 2022 και στις 9 Απριλίου 2022, η οποία περιλαμβάνει καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών με Κινέζους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που παραδέχονται ότι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα ως «δότες» ζωντανών οργάνων.

Το ψήφισμα κατεπείγοντος του ΕΚ ήταν μια πρωτοβουλία της Maria Arena, ευρωβουλεύτριας του Βελγίου από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ αργότερα προσχώρησε και ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Peter Van Dalen, του κόμματος της Χριστιανικής ‘Ένωσης, γνωστός για τη μεγάλη του ευαισθησία στην εξαναγκαστική συλλογή οργάνων.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Halal organs / όργανα halal: Με τον όρο χαλάλ προσδιορίζεται το επιτρεπτό από τον ισλαμικό νόμο. Χρησιμοποιούμενο για τρόφιμα, σημαίνει ότι δεν περιέχουν ουσίες από χοιρινό ή αλκοόλ και ότι τα κρέατα έχουν σφαχτεί με έναν ειδικό τρόπο. (Πηγή: Βικιπαιδεία, Σ.τ.Ε.)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε