Τρίτη, 28 Μαρ, 2023
Οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζουν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, στις 21 Αυγούστου 2020. (Yves Herman / Reuters)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάγωσε την επικύρωση μιας επενδυτικής συμφωνίας ΕΕ-Κίνας έως ότου το Πεκίνο άρει τις κυρώσεις σε πολιτικούς της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε να παγώσει την επικύρωση μιας επενδυτικής συμφωνίας ΕΕ-Κίνας έως ότου το Πεκίνο άρει τις κυρώσεις σε πολιτικούς της ΕΕ.

Το κινεζικό καθεστώς επέβαλε κυρώσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές οντότητες και πολιτικούς εκπροσώπους, συμπεριλαμβανομένων πέντε μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βουλευτής του ΕΚ) και της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Πεκίνο υιοθέτησε τα μέτρα ως αντίποινα για κυρώσεις της ΕΕ σε τέσσερις Κινέζους αξιωματούχους και μία οντότητα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 20 Μαΐου, οι νομοθέτες της ΕΕ καταδίκασαν τις κυρώσεις που επέβαλε πρόσφατα το Πεκίνο σε πολλά ευρωπαϊκά άτομα και οντότητες, συμπεριλαμβανομένων πέντε ευρωβουλευτών.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, οποιαδήποτε εξέταση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Συνολικής Συμφωνίας Επενδύσεων ΕΕ-Κίνας (CAI), καθώς και οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την υποχρεωτική επικύρωσή της από βουλευτές του ΕΚ, «δικαιολογημένα έχει παγώσει» λόγω των κινεζικών κυρώσεων.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 599 ψήφους υπέρ και 30 κατά, με 58 αποχές.

Ο Ράινχαρντ Μπύτικοφερ ένας βετεράνος γερμανικός πολιτικός του Κόμματος των Πράσινων και ένας από τους ευρωβουλευτές που κυρώθηκε από το κινεζικό καθεστώς, έγραψε στο Twitter μετά την ψηφοφορία ότι η συμφωνία της Κίνας «έχει σίγουρα παγώσει».

«Η Κίνα υπολόγισε εσφαλμένα και πυροβολήθηκε στα πόδια», έγραψε στο Twitter.

Οι ευρωβουλευτές ενημέρωσαν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι το Κοινοβούλιο θα λάβει υπόψη την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, όταν αποφασίζει εάν θα εγκρίνει μια συμφωνία.

Οι νομοθέτες της ΕΕ ζήτησαν επίσης την εξισορρόπηση των σχέσεων ΕΕ-Κίνας. Εξέφρασαν την υποστήριξή τους για μια «εργαλειοθήκη» μέτρων, όπως η νομοθεσία κατά των στρεβλωτικών επιπτώσεων των ξένων επιδοτήσεων στην εσωτερική αγορά. Ζήτησαν επίσης απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων που συνδέονται με την καταναγκαστική εργασία, καθώς και έναν ενισχυμένο κανονισμό περί ελέγχου των ξένων επενδύσεων της ΕΕ.

Οι νομοθέτες τόνισαν ότι η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει επαρκώς τις απειλές της Κίνας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τις υβριδικές επιθέσεις.

Επίσης στις 20 Μαΐου, 55 Κινέζοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξόριστοι ακτιβιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη εξέδωσαν μια ανοιχτή επιστολή προτρέποντας όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναστείλουν όλες τις διμερείς συμφωνίες με το κινεζικό καθεστώς.

Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν τον πρώην νομοθέτη του Χονγκ Κονγκ Νέιθαν Λο, τον καλλιτέχνη και ακτιβιστή Άι Γουεϊγουέι, την Άντζελα Γκάι, κόρη του απαχθέντος σουηδού βιβλιοπωλητή Γκουί Μινχάι και του Ντόλκουν Ίσα, πρόεδρο του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Ουιγούρων. Η προσπάθειά τους επικυρώθηκε από τους νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ.

«Όσο παραμένουν σε ισχύ οι συνθήκες με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, απειλούνται εκατοντάδες Ουιγούροι, Θιβετιανοί, κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ και Κινέζοι αντιφρονούντες», δήλωσε ο Ένγκιν Έρογλου Γερμανός ευρωβουλευτής.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε