Παρασκευή, 31 Μαρ, 2023
Η έδρα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) στην Ουάσινγκτον, 11 Ιουλίου 2018. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Το FBI λέει σε Αμερικανούς να αναφέρουν «μέλη της οικογένειας και συναδέλφους» σε tweet, δέχεται επικρίσεις

Το FBI δέχεται επικρίσεις για μια ανάρτηση στο Twitter στις 11 Ιουλίου που αναφέρει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να παρακολουθούν «μέλη της οικογένειας και συναδέλφους» για σημάδια «κινητοποίησης σε βία» και να αναφέρουν «ύποπτες συμπεριφορές» σε μια προσπάθεια πρόληψης εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων.

«Μέλη της οικογένειας και συνάδελφοι είναι συχνά οι καλύτερα τοποθετημένοι για να δουν σημάδια κινητοποίησης σε βία. Βοηθήστε στην πρόληψη βίαιου εξτρεμισμού. Επισκεφθείτε την https://go.usa.gov/x6mjf για να μάθετε πως να εντοπίζετε ύποπτες συμπεριφορές και να τις αναφέρετε στο #FBI», ανέφερε το tweet. Περιελάμβανε επίσης δύο εικόνες ενός ατόμου σημασμένου με κόκκινο να χειρίζεται έναν υπολογιστή.

Εντός της ανάρτησης βρίσκεται σύνδεσμος προς ένα κυβερνητικό μικρό βιβλίο (pdf) που γράφτηκε το 2015 σχετικά με σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος μπορεί να σκέφτεται να διαπράξει βία, αλλά το βιβλίο κυρίως αναφέρεται σε ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η ISIS και al-Qaeda.

«Είναι σημαντικό να δούμε την συνολική εικόνα των περιστάσεων όταν παρατηρούμε δυνητικά σημάδια, καθώς κάποιοι παράγοντες μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εξτρεμιστικής βίας σε μια δεδομένη κατάσταση», λέει το βιβλίο, προσθέτοντας ότι κάποιοι παράγοντες περιλαμβάνουν ένα άτομο που έχει «ανικανότητα να ανταπεξέλθει σε αλλαγές ή θεωρούμενες ως αποτυχίες σε σχέσεις, σχολείο, ή καριέρα.»

Ένα «ιστορικό βίας (π.χ., ενδοοικογενειακής βίας ή βίας προς ζώα) και ασταθής νοητική κατάσταση· κοινωνική απομόνωση ή ανικανότητα συναναστροφής ή συσχέτισης με άλλους·», και μια «κατοχή, πρόσβαση, ή οικειότητα με όπλα και εκρηκτικά» θα πρέπει να επισημαίνεται, έγραψε το FBI.

«Σίγουρα, συμπεριφορές υπάρχουν και σημειώνονται σε αυτό το βιβλίο που θα ήταν ανησυχητικές ανεξαρτήτως ιδεολογικού κινήτρου και ίσως χρειάζεται επικοινωνία με την αστυνομία. Ωστόσο, αυτό το βιβλίο εστιάζεται σε άτομα ή ομάδες που εμπνέονται ή λειτουργούν μέσα από ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, περιλαμβανομένων αλλά όχι μόνο των ISIS, al-Qa’ida, και των σχετιζομένων και συμμάχων τους», αναφέρει το έγγραφο.

Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, πρώην διευθύνων στην εθνική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, έγραψε ότι η ανάρτηση του FBI «είναι απαράδεκτη» επειδή η υπηρεσία «έχει ένα αυξανόμενο πρόβλημα αξιοπιστίας και αυτός ο τύπος κακόβουλου καρφώματος σαφώς δεν δίνει κάποια βοήθεια». Αρκετοί ρεπουμπλικανοί βουλευτές επίσης επέκριναν την ανάρτηση, λέγοντας ότι το FBI ενθαρρύνει οικογενειακά μέλη των Αμερικανών να κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλον.

«Τόσο στην Κούβα όσο και στην Κίνα, επίσης ζητάνε από τα παιδιά να κατασκοπεύουν τους γονείς τους», έγραψε ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ (Ρ-Τέξας).

Ο βουλευτής Νταν Μπίσοπ (Ρ-Τέξας) έγραψε: «Αυτοί οι άνθρωποι προστάτευσαν την Χίλλαρυ, έκαναν κατάχρηση των βάσεων δεδομένων της NSA κατά των Αμερικανών, χρησιμοποίησαν γνωστή, αναξιόπιστη προπαγάνδα που χρηματοδότησε το Συμβούλιο Δημοκρατικών για να κατασκοπεύσουν τον Τραμπ, εκτέλεσαν την απάτη Ρωσίας & είπαν ψέματα στο FISC (Δικαστήριο Παρακολούθησης Πληροφοριών Αλλοδαπής) επανειλημμένα. Και τώρα σας λένε ότι θα πρέπει να κατασκοπεύετε την οικογένειά σας.»

Δεν είναι σαφές αν το FBI έκανε την ανάρτηση αναφερόμενο στην εκστρατεία της διοίκησης Μπάιντεν κατά των «εγχώριων βίαιων εξτρεμιστών» ή στις μακροχρόνιες επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών κατά ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων. Αξιωματούχοι της υπηρεσίας δεν απάντησαν σε αίτημα σχολιασμού από την Epoch Times έως την ώρα εκτύπωσης.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε