Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Τα κεντρικά γραφεία του FBI στην Ουάσινγκτον στις 2 Ιανουαρίου 2020. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Το FBI προειδοποιεί για στοχευμένες κυβερνοεπιθέσεις σε εργοστάσια τροφίμων εν μέσω αυξημένης δημοσιογραφικής κάλυψης των πυρκαγιών

Το τμήμα κυβερνοχώρου του FBI εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με πιθανές κυβερνοεπιθέσεις σε γεωργικούς συνεταιρισμούς και εργοστάσια τροφίμων, εν μέσω της αυξανόμενης κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης των πρόσφατων πυρκαγιών και εκρήξεων σε εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι δράστες ransomware μπορεί να είναι πιο πιθανό να επιτεθούν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς κατά τη διάρκεια κρίσιμων εποχών φύτευσης και συγκομιδής, διαταράσσοντας τις λειτουργίες, προκαλώντας οικονομικές απώλειες και επηρεάζοντας αρνητικά την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων», αναφέρει η πρόσφατη ανακοίνωση του FBI (pdf), προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις ransomware το 2021 και στις αρχές του 2022 θα μπορούσαν να διαταράξουν την περίοδο φύτευσης επηρεάζοντας «την προμήθεια σπόρων και λιπασμάτων».

«Μια σημαντική διαταραχή της παραγωγής σιτηρών θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, καθώς τα σιτηρά δεν καταναλώνονται μόνο από τον άνθρωπο, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης για ζωοτροφές», προειδοποίησε επίσης το γραφείο, προσθέτοντας ότι «μια σημαντική διαταραχή της παραγωγής σιτηρών και καλαμποκιού θα μπορούσε να επηρεάσει τις συναλλαγές και τα αποθέματα εμπορευμάτων».

Περιγράφοντας λεπτομερώς μια σειρά πρόσφατων κυβερνοεπιθέσεων σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων και γεωργικές εταιρείες, το FBI απαρίθμησε τουλάχιστον τέσσερα ξεχωριστά περιστατικά από το περασμένο καλοκαίρι.

«Τον Ιούλιο του 2021, μια εταιρεία λογισμικού διαχείρισης επιχειρήσεων διαπίστωσε κακόβουλη δραστηριότητα στο δίκτυό της, η οποία αργότερα ταυτοποιήθηκε ως HelloKitty/Five Hands ransomware. Ο δράστης απαίτησε λύτρα ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ», ανέφερε η υπηρεσία σε ένα από τα παραδείγματά της.

Και τον περασμένο μήνα, μια εταιρεία σιτηρών που δραστηριοποιείται σε πολλές πολιτείες αντιμετώπισε μια επίθεση Lockbit 2.0 ransomware, έγραψε το γραφείο. Η εταιρεία επεξεργάζεται επίσης λιπάσματα και σπόρους και παρέχει logistics για γεωργικές υπηρεσίες.

«Έξι συνεταιρισμοί σιτηρών υπέστησαν επιθέσεις ransomware» μεταξύ των μέσων Σεπτεμβρίου 2021 και του Οκτωβρίου 2021, ανέφερε το FBI. «Χρησιμοποιήθηκε μια ποικιλία παραλλαγών ransomware, συμπεριλαμβανομένων των Conti, BlackMatter, Suncrypt, Sodinokibi και BlackByte. Ορισμένες στοχευμένες οντότητες αναγκάστηκαν να σταματήσουν εντελώς την παραγωγή, ενώ άλλες έχασαν διοικητικές λειτουργίες».

Αυτό έρχεται καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός πυρκαγιών -και ακόμη και εκρήξεων- έχει αναφερθεί σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με αναφορές, οι οποίες παρουσιάστηκαν ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός τμήματος της εκπομπής «Tucker Carlson Tonight» του Fox News στις 22 Απριλίου.

Στις 14 Απριλίου, μια πυρκαγιά κατέστρεψε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων στο γεωργικό κέντρο της Σαλίνας, στην Καλιφόρνια, όπως επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι. Οι αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν τότε ότι μια έκρηξη που προκλήθηκε από αμμωνία προκάλεσε την πυρκαγιά στην εγκατάσταση επεξεργασίας Taylor Farms.

Η πιο πρόσφατη πυρκαγιά σημειώθηκε την Πέμπτη στη Τζόρτζια, όταν ένα αεροπλάνο έπεσε πάνω σε εργοστάσιο της General Mills ανατολικά της Ατλάντα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι κατά τη σύγκρουση, δήλωσαν αξιωματούχοι στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αεροπλάνο απογειώθηκε από ένα κοντινό αεροδρόμιο και φαίνεται ότι υπέστη μηχανική βλάβη πριν συντριβεί σε μια απομονωμένη περιοχή του εργοστασίου όπου βρίσκονται οι ελκυστήρες.

Λίγες ημέρες πριν από αυτό, πυρκαγιά κατέστρεψε τμήματα των κεντρικών εγκαταστάσεων της Azure Standard στο Όρεγκον, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Ενώ οι εγκαταστάσεις της κεντρικής διοίκησης είναι ολική απώλεια και μερικές σειρές προϊόντων θα επηρεαστούν βραχυπρόθεσμα, οι άλλες εγκαταστάσεις της Azure Standard λειτουργούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσιολογικό», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλός της, Ντέιβιντ Στέλζερ, σε δήλωσή του μετά την πυρκαγιά.

Ωστόσο, παρά την αύξηση της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης των πυρκαγιών στις εγκαταστάσεις τροφίμων τις τελευταίες ημέρες, η Εθνική Ένωση Πυροπροστασίας δήλωσε ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ανταποκρίνονται κατά μέσο όρο σε 1.210 πυρκαγιές σε αποθήκες κάθε χρόνο. Οι πυρκαγιές που τέθηκαν σκόπιμα και οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από ηλεκτρικό εξοπλισμό και φωτισμό, σύμφωνα με την ομάδα, αντιστοιχούσαν περίπου στο 18% των συνολικών πυρκαγιών σε αποθήκες.

Η Epoch Times επικοινώνησε με το FBI και την Εθνική Ένωση Πυροπροστασίας σχετικά με τις πυρκαγιές.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε