Σάββατο, 07 Σεπ, 2024
Οι ηγέτες ποζάρουν για μια φωτογραφία στη συνάντηση των ηγετών του Φόρουμ Νήσων Ειρηνικού στη Νουκουάλοφα της Τόνγκα, στις 26 Αυγούστου 2024. (Ben Mckay/AAP Image μέσω AP)

Το Φόρουμ Νήσων Ειρηνικού υποκύπτει στην απαίτηση του Πεκίνου να διαγραφεί η αναφορά στην Ταϊβάν

Αφαιρέθηκε η πρόταση που έλεγε ότι το Φόρουμ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του 1992 να θεωρεί την Ταϊβάν ως «αναπτυξιακό εταίρο».

Για πάνω από τρεις δεκαετίες, το τελικό ανακοινωθέν από τη συνάντηση των ηγετών του Φόρουμ Νήσων Ειρηνικού (Pacific Islands Forum-PIF) περιλαμβάνει μια φαινομενικά αθώα παράγραφο που επιβεβαιώνει μια απόφαση, η οποία είχε ληφθεί αρχικά το 1992, να καλωσορίσει την Ταϊβάν ως «αναπτυξιακό εταίρο» στην περιοχή.

Πρόκειται για μία από τις 76 παραγράφους του φετινού εγγράφου, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε άλλα θέματα από τα επίμαχα, όπως η Νέα Καληδονία, έως τα τετριμμένα, όπως η ημερομηνία της επόμενης συνάντησης.

Ωστόσο, όσο ξαφνικά εμφανίστηκε, τόσο ξαφνικά εξαφανίστηκε. Ώρες αργότερα, η ανακοίνωση εμφανίστηκε ξανά στην ιστοσελίδα του Φόρουμ, αλλά χωρίς καμία αναφορά στην Ταϊβάν, η οποία ήταν αρχικά το θέμα της 66ης παραγράφου.

Η πρόταση που διαγράφηκε από το ανακοινωθέν των ηγετών των νησιών του Ειρηνικού μετά από επιμονή του Πεκίνου. (Στιγμιότυπο/The Epoch Times)

 

Η Κίνα δεν είναι μέλος του Φόρουμ, αλλά -όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ΕΕ και πολλές άλλες μεγάλες χώρες- οι απεσταλμένοι της παρευρίσκονται σε ορισμένες από τις εκδηλώσεις του PIF ως «εταίροι διαλόγου».

Το καθεστώς της Ταϊβάν ως «εταίρου ανάπτυξης» την κατατάσσει κάτω από αυτό του Πεκίνου, και αυτό έχει αποτρέψει οποιαδήποτε δημόσια σύγκρουση σε προηγούμενα φόρουμ.

Αλλά η πρόσφατη εκλογή του Λάι Τσινγκ-τε ως προέδρου της Ταϊβάν έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ του αυτοδιοικούμενου εδάφους και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, καθώς ο Λάι έχει υιοθετήσει μια πιο ανοιχτά ανεξάρτητη στάση από τους προκατόχους του, λέγοντας πρόσφατα ότι η Ταϊβάν θέλει να συνεχίσει τον ελεύθερο τρόπο ζωής της και απορρίπτει κάθε προσπάθεια εξωτερικής παρέμβασης.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε φοράει καουμπόικο καπέλο που του έδωσε ο βουλευτής Μάικλ ΜακΚόουλ (R-Texas) κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, στις 27 Μαΐου 2024. (Γραφείο του Προέδρου της Ταϊβάν μέσω AP)

 

«Δεν προσπαθούμε πλέον να ανακαταλάβουμε την ηπειρωτική χώρα. Αλλά είμαστε επίσης απρόθυμοι να κυβερνηθούμε από το κομμουνιστικό κόμμα. Θέλουμε να συνεχίσουμε μια ζωή δημοκρατίας, ελευθερίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου. Σωστά;» δήλωσε ο Λάι σε πλήθος που συγκεντρώθηκε στις 23 Αυγούστου για να τιμήσει μια σημαντική μάχη εναντίον των κινεζικών δυνάμεων το 1949.

Λίγο μετά την επιστροφή του στην Ταϊπέι, το Πεκίνο απάντησε στέλνοντας 27 στρατιωτικά αεροσκάφη στο Στενό της Ταϊβάν για να πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις με πολεμικά πλοία του πολεμικού του ναυτικού, σε μια ένδειξη ότι γίνεται όλο και πιο πολεμοχαρές απέναντι στο νησί που ισχυρίζεται ότι αποτελεί μέρος της Κίνας.

Στο Φόρουμ, η αναφορά της Ταϊβάν στο τελικό ανακοινωθέν τέθηκε για πρώτη φορά ως ανησυχία από τις Νήσους Σολομώντα. Το 2019 άλλαξαν τη διπλωματική αναγνώρισή τους στην Κίνα και πιέζουν τα άλλα μέλη να αφαιρέσουν από την Ταϊβάν το καθεστώς του «αναπτυξιακού εταίρου».

Ωστόσο, το έγγραφο εμφανίστηκε αρχικά στον ιστότοπο της PIF με τη συνήθη πρόταση.

Για πρώτη φορά μετά από 30 και πλέον χρόνια, αυτό αποτέλεσε εμπόδιο για την κινεζική αντιπροσωπεία.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΚΚΚ για τον Ειρηνικό, Κιάν Μπο, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Νουκουάλοφα ότι επρόκειτο για «ένα εκπληκτικό λάθος που έγινε από κάποιον» και ότι «πρέπει να διορθωθεί».

Του Rex Widerstrom

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε