Δευτέρα, 09 Σεπ, 2024
Ηλιακοί συλλέκτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε φωτογραφία αρχείου χωρίς ημερομηνία. (NASA)

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνει επένδυση 4,3 εκατομμυρίων λιρών σε διαστημική ηλιακή ενέργεια

Η κυβέρνηση πρόκειται να επενδύσει 4,3 εκατ. λίρες στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας με βάση το διάστημα, η οποία έχει «τεράστιες δυνατότητες να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας Γκραντ Σαπς (Grant Shapps) ανακοίνωσε την Τρίτη την κυβερνητική χρηματοδότηση πολλών εκατομμυρίων, λέγοντας ότι θέλει «το Ηνωμένο Βασίλειο να πάει με τόλμη εκεί που καμία χώρα δεν έχει πάει πριν – ενισχύοντας την ενεργειακή μας ασφάλεια, παίρνοντας την ενέργειά μας απευθείας από το διάστημα».

Τα διαστημικά συστήματα ηλιακής ενέργειας συλλέγουν την ενέργεια από τον ήλιο χρησιμοποιώντας πάνελ σε δορυφόρους. Στη συνέχεια, η ενέργεια διανέμεται στη Γη ασύρματα με τη μορφή μικροκυμάτων σε ειδικούς σταθμούς λήψης.

Τέσσερα πανεπιστήμια και τέσσερις εταιρείες θα λάβουν χρηματοδότηση από τον κυβερνητικό διαγωνισμό καινοτομίας για την ηλιακή ενέργεια με βάση το διάστημα (pdf).

«Στα έργα που κέρδισαν περιλαμβάνονται το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το οποίο θα αναπτύξει εξαιρετικά ελαφρούς ηλιακούς συλλέκτες για τους δορυφόρους που μπορούν να λειτουργήσουν στις συνθήκες υψηλής ακτινοβολίας του διαστήματος, και το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, το οποίο εργάζεται πάνω σε ένα ασύρματο σύστημα που θα επιτρέπει τη μεταφορά της ηλιακής ενέργειας που συλλέγεται στο διάστημα στη Γη», αναφέρει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η MicroLink Devices UK στη νότια Ουαλία, στην οποία απονεμήθηκε ποσό άνω των 449.000 λιρών, στοχεύει στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς ελαφρών, εύκαμπτων ηλιακών συλλεκτών. Μια άλλη εταιρεία, η Satellite Applications Catapult στο Ντίντκοτ έλαβε σχεδόν 1 εκατομμύριο λίρες για να δοκιμάσει την ηλεκτρονική πλοήγηση και την ποιότητα της δέσμης της κεραίας διαστημικών δορυφόρων.

«Κάνουμε ένα τεράστιο άλμα υποστηρίζοντας την ανάπτυξη αυτής της συναρπαστικής τεχνολογίας και θέτοντας το Ηνωμένο Βασίλειο στην πρώτη γραμμή αυτής της ταχέως αναδυόμενης βιομηχανίας, καθώς προετοιμάζεται για την εκτόξευση. Κερδίζοντας αυτή τη νέα διαστημική κούρσα, μπορούμε να μετασχηματίσουμε τον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτούμε το έθνος μας και να παρέχουμε φθηνότερη, καθαρότερη και ασφαλέστερη ενέργεια για τις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Σαπς.

Η τεχνολογία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, αλλά η κυβέρνηση βασίζεται στην επιτυχία της για να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για την επίτευξη του καθαρού μηδενικού ισοζυγίου μέχρι το 2050. Η διαστημική ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να παράγει έως και 10 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, σύμφωνα με μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής. Αυτό θα κάλυπτε το ένα τέταρτο των ενεργειακών αναγκών της Βρετανίας έως το 2050.

Η ηλιακή ενέργεια που βασίζεται στο διάστημα έχει τη δυνατότητα να μειώσει την εξάρτηση των ηλιακών συλλεκτών που βασίζονται στη Γη από την ορατότητα του ήλιου. Σε αρκετά υψηλή τροχιά το ηλιακό φως θα είναι διαθέσιμο σε συνεχή βάση.

Το Imperial College του Λονδίνου θα μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο η ηλιακή ενέργεια από το διάστημα θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ θα δημιουργήσει μια προσομοίωση των δυνατοτήτων ασύρματης μεταφοράς ενέργειας από το διάστημα.

Παγκόσμια φιλοδοξία

Ο Βρετανικός Οργανισμός Διαστήματος έχει συνεισφέρει 1 εκατομμύριο λίρες σε διαστημικά έργα ηλιακής ενέργειας, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από το υπουργείο του Σαπς.

Η Μαμάθα Μαχεσβαράππα (Mamatha Maheshwarappa),επικεφαλής των συστημάτων ωφέλιμου φορτίου του διαστημικού οργανισμού, αναγνώρισε τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των τομέων του διαστήματος και της ενέργειας.

«Η διαστημική τεχνολογία και η ηλιακή ενέργεια έχουν μακρά ιστορία – η ανάγκη τροφοδοσίας των δορυφόρων ήταν βασική κινητήρια δύναμη για την αύξηση της απόδοσης των ηλιακών συλλεκτών που παράγουν σήμερα ηλεκτρική ενέργεια για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις», δήλωσε η Μαχεσβαράππα στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Μια από τις κύριες προκλήσεις της ηλιακής ενέργειας που βασίζεται στο διάστημα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency-ESA), είναι ότι για την παραγωγή βέλτιστων, οικονομικά βιώσιμων επιπέδων ηλιακής ενέργειας απαιτούνται μεγάλες κατασκευές τόσο στη Γη όσο και στο διάστημα. Με την πτώση του κόστους εκτόξευσης, οι δορυφόροι ηλιακής ενέργειας γίνονται οικονομικά πιο ανταγωνιστικοί, δήλωσε ο ESA.

«Ένας μόνο δορυφόρος ηλιακής ενέργειας της σχεδιαζόμενης κλίμακας θα παρήγαγε περίπου 2 γιγαβάτ ισχύος, που ισοδυναμεί με ένα συμβατικό πυρηνικό σταθμό, ικανό να τροφοδοτήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο σπίτια. Θα χρειάζονταν περισσότερα από έξι εκατομμύρια ηλιακά πάνελ στην επιφάνεια της Γης για να παραχθεί η ίδια ποσότητα», δήλωσε ο οργανισμός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Κίνα εργάζονται επίσης σε διαστημικά προγράμματα ηλιακής ενέργειας, ενώ ορισμένοι ισχυρίζονται ότι έχουν μεταδώσει με επιτυχία ηλιακή ενέργεια από το διάστημα στη Γη.

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να δοκιμάσει ένα διαστημικό έργο ηλιακής ενέργειας με τη χρήση μικρών δορυφόρων το 2025.

 

Από την Evgenia Filimianova

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε