Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Πιλότοι μιας μοίρας RAF Typhoon που συμμετέχουν στην επιχείρηση Biloxi του ΝΑΤΟ, προσγειώνονται στην αεροπορική βάση Mihail Kogqlniceanu στη Ρουμανία στις 25 Μαρτίου 2024. (Υπουργείο Άμυνας της Αγγλίας)

Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5%

Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κυριαρχήσει στη συζήτηση.

Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών θα παροτρύνει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ, καθώς η συμμαχία γιορτάζει την 75η επέτειό της.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξήσει επίσης τις δικές του δαπάνες «το συντομότερο δυνατό», επιβεβαίωσαν ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι και ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι σε ένα κοινό σχόλιο που γράφτηκε για την εφημερίδα The Telegraph τη Δευτέρα.

«Θα αυξήσουμε τις δαπάνες για την άμυνα στο 2,5% του ΑΕΠ το συντομότερο δυνατό, νώ θα επιχειρηματολογήσουμε ότι όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να υιοθετήσουν αυτό το ποσοστό ως νέο αμυντικό στόχο», ανέφεραν.

Οι υπουργοί πρόσθεσαν ότι η κυβέρνηση θα διεξάγει μια Στρατηγική Αμυντική Ανασκόπηση για να αξιολογήσει την κατάσταση των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, τη φύση των σημερινών απειλών και τις στρατιωτικές δυνατότητες που απαιτούνται για την προστασία του έθνους.

Τον Απρίλιο, ο τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ είχε δεσμευτεί ότι μια μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, καθώς και ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει το πυρηνικό αποτρεπτικό πρόγραμμα Trident του Ηνωμένου Βασιλείου και θα παραμείνει ισχυρός υποστηρικτής του ΝΑΤΟ.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ είχε επίσης δεσμευτεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5%, εν μέσω αυξανόμενων απειλών για την ασφάλεια που προέρχονται από έναν «άξονα αυταρχικών κρατών» όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είχαν συμφωνήσει σε ελάχιστη δαπάνη 2% το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και ως απάντηση στην αυξανόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή.

Αμυντική στρατηγική «Πρώτα το ΝΑΤΟ»

Οι υπουργοί τόνισαν ότι η διεθνής άμυνα είναι ζωτικής σημασίας για την εσωτερική ασφάλεια, χαρακτηρίζοντας το ΝΑΤΟ «τον απόλυτο εγγυητή όλων των συμμάχων για να ζουν ελεύθερα και να οικοδομούν ένα ασφαλές, πιο ευημερές μέλλον για τους λαούς τους».

«Η δέσμευση της κυβέρνησής μας στο ΝΑΤΟ είναι επομένως ακλόνητη», ενώ συνέχισαν «Θα έχουμε μια αμυντική στρατηγική ‘Πρώτα το ΝΑΤΟ’. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια θα είναι η εξωτερική και αμυντική μας προτεραιότητα. Η δέσμευσή μας στην πυρηνική αποτροπή της Βρετανίας είναι απόλυτη».

Η αύξηση των ευρωπαϊκών συνεργασιών στην άμυνα και σε άλλα θέματα αποτελεί βασική στρατηγική της νέας κυβέρνησης των Εργατικών. Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών έγραψε ότι θα συζητήσει με τους ομολόγους του στη Γερμανία, την Πολωνία και τη Σουηδία προτάσεις για ένα «φιλόδοξο και ευρείας εμβέλειας σύμφωνο ασφαλείας Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ», στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για την «επανεκκίνηση» των σχέσεων με την ΕΕ και την ανάπτυξη στενότερων δεσμών με το εμπορικό μπλοκ.

 

Στήριξη για την Ουκρανία

Ο κ. Χίλι και ο κ. Λάμι θα ταξιδέψουν με τον Σερ Κίρ στην Ουάσινγκτον αργότερα την Τρίτη για να συμμετάσχουν στους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να τιμήσουν την 75η επέτειο από την ίδρυση της αμυντικής συμμαχίας.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα είναι στην κορυφή της ατζέντας των κρατών μελών στη σύνοδο κορυφής, καθώς και η συζήτηση άλλων κρίσεων στον Ινδο-Ειρηνικό και τη Μέση Ανατολή.

Πριν από τις εκλογές, ο κ. Λάμι και ο κ. Χίλι επισκέφθηκαν το Κίεβο για να επιβεβαιώσουν τη δέσμευση των Εργατικών στην Ουκρανία. Η στάση αυτή επιβεβαιώθηκε από τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα μετά τη νίκη του Σερ Κίρ στις δημοσκοπήσεις.

Η νέα κυβέρνηση θέλει επίσης να διερευνήσει την επιλογή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, με τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει την Κυριακή ότι θέλει να συζητήσει με τους ομολόγους του πώς οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μπορούν να παράσχουν στην Ουκρανία «τη δική της σαφή πορεία προς την ένταξη στη συμμαχία μας».

Την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας πέταξε στην Οδησσό για να συναντηθεί με τον κ. Ζελένσκι, υποσχόμενος ότι η νέα κυβέρνηση θα παράσχει περισσότερο υλικό για την πολεμική προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένων πυροβόλων και πυρομαχικών, μικρών στρατιωτικών σκαφών, οχημάτων αποναρκοθέτησης και σχεδόν 100 πυραύλων ακριβείας Brimstone.

Ο σκιώδης υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι μιλάει στο Ινστιτούτο Διευθυντών, που φιλοξενείται από το RUSI, στο Λονδίνο, στις 7 Φεβρουαρίου 2023. (James Manning/PA)

 

Τον Απρίλιο, η συντηρητική κυβέρνηση ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, το οποίο περιελάμβανε 400 οχήματα, 1.600 πυραύλους κρούσης και αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow, 4 εκατομμύρια φυσίγγια και 60 σκάφη, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων καταδρομικών σκαφών.

Ο κ. Χίλι δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι η δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου με τον ουκρανικό λαό «είναι απόλυτη, όπως και η αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τη ρωσική επιθετικότητα και να δίωξουμε ποινικά τον [Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ] Πούτιν για τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει».

«Αυτή η κυβέρνηση είναι ακλόνητη στη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια και θα σταθεί δίπλα στους Ουκρανούς φίλους μας για όσο χρειαστεί», είπε.

Μέχρι στιγμής, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία ύψους άνω των 7,6 δισεκατομμυρίων λιρών από τη ρωσική εισβολή

Από την Victoria Friedman

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε