Σάββατο, 20 Απρ, 2024
(Antonio Guillem/Shutterstock)

Το Instagram είναι επιβλαβές για τους εφήβους – και το Facebook το ξέρει

Το Facebook γνωρίζει εδώ και ενάμιση χρόνο ότι οι ερευνητές έχουν δίκιο, η εφαρμογή του στο Instagram βλάπτει τους εφήβους

Της Christia Spears Brown 

Αξιωματούχοι του Facebook πραγματοποίησαν εσωτερική έρευνα τον Μάρτιο του 2020 σύμφωνα με την οποία το Instagram -η πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που χρησιμοποιείται περισσότερο από εφήβους- είναι επιβλαβές για την ευημερία των εφήβων κοριτσιών όσον αφορά την εικόνα που έχουν για το σώμα τους, αλλά πέταξε αυτά τα ευρήματα «κάτω από το χαλί» για να συνεχίσει τις δραστηριότητές του ως συνήθως, σύμφωνα με άρθρο της 14ης Σεπτεμβρίου στη Wall Street Journal.

Η πολιτική του Facebook να επιδιώκει το κέρδος ανεξάρτητα από την τεκμηριωμένη ζημιά που προκαλεί έχει πυροδοτήσει την εμφάνιση συγκρίσεων με τη Big Tobacco, η οποία γνώριζε τη δεκαετία του 1950 ότι τα προϊόντα της ήταν καρκινογόνα, αλλά το αρνήθηκαν δημόσια στον 21ο αιώνα. Όσοι από εμάς μελετάμε τη χρήση από εφήβους των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν χρειαζόμασταν μια κατασταλμένη εσωτερική έρευνα για να γνωρίζουμε ότι το Instagram μπορεί να βλάψει τους εφήβους. Πολλές ερευνητικές εργασίες με αξιολόγηση από ομότιμους φτάνουν στο ίδιο συμπέρασμα.

Η κατανόηση των επιπτώσεων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους εφήβους είναι σημαντική επειδή σχεδόν όλοι οι έφηβοι μπαίνουν στο διαδίκτυο καθημερινά. Μια δημοσκόπηση του Pew Research Center δείχνει ότι το 89 τοις εκατό των εφήβων αναφέρουν ότι είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο «σχεδόν συνεχώς» ή «αρκετές φορές την ημέρα».

Οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να συνδεθούν στο Instagram από οποιονδήποτε άλλο ιστότοπο κοινωνικών μέσων. Είναι ένα πανταχού παρόν μέρος της εφηβικής ζωής. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν σταθερά ότι όσο πιο συχνά οι έφηβοι χρησιμοποιούν το Instagram, τόσο χειρότερη είναι η συνολική ευημερία, η αυτοεκτίμηση, η ικανοποίηση από τη ζωή, η διάθεση και η εικόνα που έχουν για το σώμα τους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότεροι φοιτητές χρησιμοποιούσαν το Instagram κάθε μέρα, τόσο χειρότερη ήταν η διάθεσή τους και η ικανοποίηση από τη ζωή τους εκείνη την ημέρα.

Ανθυγιεινές Συγκρίσεις

Αλλά το Instagram δεν είναι προβληματικό απλώς και μόνο επειδή είναι δημοφιλές. Υπάρχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά του Instagram που φαίνεται να το κάνουν ιδιαίτερα επικίνδυνο. Πρώτον, επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τόσο διασημότητες όσο και συνομήλικούς τους, οι οποίοι και οι δύο μπορούν να παρουσιάσουν μια χειραγωγημένη, φιλτραρισμένη εικόνα ενός μη ρεαλιστικού σώματος μαζί με μια εξαιρετικά επιμελημένη εντύπωση για μια τέλεια ζωή.

Ενώ όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στους χρήστες να είναι επιλεκτικοί σε αυτό που δείχνουν στον κόσμο, το Instagram είναι γνωστό για τις δυνατότητες επεξεργασίας και φιλτραρίσματος φωτογραφιών. Επιπλέον, είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα μεταξύ διασημοτήτων, μοντέλων και influencers. Το Facebook έχει εκτοπίσει τις «κουλ μαμάδες» και τους παπούδες. Για τους εφήβους, αυτή η απρόσκοπτη ενσωμάτωση διασημοτήτων και οι ρετουσαρισμένες εμφανίσεις άλλων ανθρώπων από την καθημερινότητά τους παρουσιάζει ένα περιβάλλον όπου αυξάνεται η κοινωνική σύγκριση και η σύγκριση του εαυτού σας με κάποιον που είναι «καλύτερος» από κάποια άποψη.

Οι άνθρωποι, κατά γενικό κανόνα, προσβλέπουν στους άλλους για να ξέρουν πώς να ταιριάζουν και να κρίνουν τη δική τους ζωή. Οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυτές τις κοινωνικές συγκρίσεις. Σχεδόν όλοι μπορούν να θυμηθούν την ανησυχία που είχαν για την προσαρμογή τους στο γυμνάσιο. Το Instagram εντείνει αυτή την ανησυχία. Είναι αρκετά δύσκολο να συγκρίνεις τον εαυτό σου με ένα σούπερ μοντέλο που φαίνεται φανταστικό (αν και φιλτραρισμένο).

Η αρνητική σύγκριση του εαυτού με τους άλλους οδηγεί τους ανθρώπους να ζηλεύουν τις φαινομενικά καλύτερες ζωές και τα σώματα των άλλων. Πρόσφατα, οι ερευνητές προσπάθησαν ακόμη και να καταπολεμήσουν αυτό το αποτέλεσμα, υπενθυμίζοντας στους χρήστες του Instagram ότι οι δημοσιεύσεις δεν ήταν ρεαλιστικές.

Δεν λειτούργησε. Οι αρνητικές συγκρίσεις, οι οποίες ήταν σχεδόν αδύνατο να σταματήσουν, οδήγησαν ακόμα σε φθόνο και μειωμένη αυτοεκτίμηση. Ακόμη και σε μελέτες στις οποίες οι συμμετέχοντες γνώριζαν ότι οι φωτογραφίες που εμφανίζονταν στο Instagram ήταν ρετουσαρισμένες και αναμορφωμένες, τα έφηβα κορίτσια εξακολουθούσαν να αισθάνονται χειρότερα για το σώμα τους αφού τις είδαν. Για τα κορίτσια που τείνουν να κάνουν πολλές κοινωνικές συγκρίσεις, αυτά τα αποτελέσματα είναι ακόμη χειρότερα.

Αντικειμενοποίηση και εικόνα του σώματος

Το Instagram είναι επίσης επικίνδυνο για τους εφήβους επειδή η έμφαση που δίνει στις φωτογραφίες του σώματος οδηγεί τους χρήστες να επικεντρωθούν στο πώς φαίνονται τα σώματά τους στους άλλους. Η έρευνά μας δείχνει ότι για τα έφηβα κορίτσια – και ολοένα και περισσότερο για τα έφηβα αγόρια – που σκέφτονται το σώμα τους ως αντικείμενο μιας φωτογραφίας αυξάνει τις ανησυχητικές σκέψεις για το πώς φαίνονται στους άλλους και αυτό οδηγεί στο να νιώθουν ντροπή για το σώμα τους. Το να βγάλουν μια selfie για να τη δημοσιεύσουν αργότερα τους κάνει να αισθάνονται χειρότερα για το πώς φαίνονται στους άλλους.

Το να είσαι ένα αντικείμενο για να δουν οι άλλοι δεν βοηθά τη «γενιά των selfie» να αισθάνεται δυνατή και σίγουρη για τον εαυτό της – μπορεί να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτές δεν είναι ασήμαντες ανησυχίες για την υγεία, επειδή η δυσαρέσκεια του σώματος κατά την εφηβική ηλικία είναι ένας ισχυρός και συνεπής προγνωστικός παράγοντας για τα μεταγενέστερα συμπτώματα διατροφικής διαταραχής.

Το Facebook έχει αναγνωρίσει εσωτερικά αυτό που τεκμηριώνουν οι ερευνητές εδώ και χρόνια: Το Instagram μπορεί να είναι επιβλαβές για τους εφήβους. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν μιλώντας επανειλημμένα στους εφήβους τους για τη διαφορά μεταξύ εμφάνισης και πραγματικότητας, ενθαρρύνοντας τα παιδιά τους να αλληλεπιδρούν με τους συνομήλικούς τους πρόσωπο με πρόσωπο και να χρησιμοποιούν το σώμα τους με ενεργούς τρόπους αντί να εστιάζουν στην selfie.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς χειρίζεται το Facebook αυτά τα επιζήμια αποτελέσματα. Η ιστορία και τα δικαστήρια δεν φάνηκαν ελαστικοί με την προσέγγιση της αδιαφορίας της Big Tobacco.

Η Christia Spears Brown είναι καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι. Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο The Conversation.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε